RABLA 2011: Guvernul a suplimentat bugetul, în joc intră încă 60.000 de tichete
- Printeaza
- Comenteaza
-
Trimite pe:
Executivul a anunţat ieri, prin vocea purtătorului de cuvânt al Guvernului, că a suplimentat cu 228 de milioane de lei bugetul acordat proiectului de casare a maşinilor uzate (aşa-numitul Rabla).
Aceasta suplimentare - care reprezintă de fapt o dublare a banilor puşi la dispoziţia celor care-şi doresc o maşină nouă - va duce la acordarea a încă 60.000 de tichete în 2011. Decizia nu este una surprinzătoare, membrii Executivului anunţând încă de la începutul acestui an că bugetul va fi suplimentat dacă cererea de pe piaţă va necesita acest lucru.
Până în acest moment, programul Rabla 2011 a dus la casarea a 50.000 de maşini vechi. În 2010, programul de reînnoire a parcului auto a scăpat străzile din România de 190.000 de maşini vechi, în schimbul acestora fiind achiziţionate 63.000 de autoturisme noi.
Conform regulilor programului Rabla, fiecare cumpărător al unei maşini noi îşi poate achiziţiona o maşină cu ajutorul a maximum trei tichete, valoarea unuia fiind de aproximativ 900 de euro.
via | Mediafax
foto | Libertatea
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Intern
-
Nokian Tyres a demarat livrările primelor anvelope produse la noua sa uzină de la Oradea. Primele anvelope produse aici sunt de iarnă și all-season, iar acestea vor fi comercializate către Europa Centrală. (28.03)
-
Noua Mazda 6e este acum disponibilă și în România. Pe piața noastră, noul model electric al japonezilor are un preț de pornire de 43.500 euro. (27.03)
-
Producătorul chinez de automobile ne-a invitat la Londra pentru a conduce modelul Sealion 7. Am participat și la o conferință de presă, cu vicepreședintele companiei, Stella Li, unde am aflat mai multe despre planurile de viitor ale BYD. (18.03)
-
Stellantis ar putea relua producția legendarului motor HEMI
-
FOTOSPION: Primele imagini cu viitorul Audi Q9, un viitor rival pentru BMW X7 și Range Rover
-
Prețuri noua Mazda 6e în România: start de la 43.500 euro
-
Primele imagini cu noul Nissan Leaf: crossover electric cu 600 km autonomie
-
Deschizător de drumuri
Si uite asa ne dam seama ca suntem prostii unei tactici de consum, practicate la nivel de concerne, de grupuri de interes mondial. Cat de greu e sa tii tare si sus ca masinile vechi polueaza. Daca s-ar planta paduri, si spatii verzi in loc de malluri si zone comerciale pustii, atunci altfel ar fi situatia. Dar cine ar mai castiga de pe urma copacilor? Noi, cetatenii si nu ei, cencernele.
Asa ca luati voi in gusa cea mai mare hotie mondiala, si tineti-o sus si tare. Cumperi un produs nou care in 3 ani valoareaza fix pix, si in plus esti si "poluator" =)))))))))))))
In aceasta ecuatie mafioata:
1. castiga vanzatorul
2. statul castiga tva, dar pierde subventia acordata
3. firmele de casare castiga
4 cetateanul castiga doar impresii, deoarece preturile de vanzare oricum sunt umflate la greu, si se mentin mult dupa amortizarea C-D.
Un exemplu concludent ar fi 206+
O masina veche de peste o decada, care s-a vandut f bine (deci si-a scos cheltuielile cu var si indesat) si a sufert recent un facelift minimal. Se vinde la un pret incredibil de mare, valoare reala cu niste marje normale fiind sub pragul de 5000 de euro in loc de 7-9000euro
Loganul de asemenea e bine stiut de costurile lui.
In fine, cumparati masini noi sa va pierdeti valoarea, si sa cumparati alta masina in 3 ani.
La buy back ti se ofera 3 luele 3 surcele pe masina lor. Si intretinuta perfect si km putini, ei se comporta precum un tigan in piata....