În ultimii ani, Clujul a devenit cel mai important oraş din provincie din punct de vedere al industriei IT, iar în această lună a reuşit să atragă o investiţie importantă într-un centru de inginerie software din partea constructorul german Porsche.
Oraşul a devenit atractiv inclusiv pentru evenimente sportive importante, iar acum şi lucrările de infrastructură par să fie mai bune decât cele din Bucureşti.
Fără metrou la Arena Naţională
Cel mai nou exemplu este legat de reţeaua de metrou a Capitalei. În prezent, Metrorex lucrează la construcţia tronsonului Drumul Taberei - Eroilor, care reprezintă primul tronson din Magistrala 5. Aceasta ar urma să se continue pe ruta Eroilor - Universitate - Pantelimon şi ar trebui să aibă o staţie inclusiv Piaţa Iancului înainte de a ajunge la Arena Naţională.
Cu toate acestea, în prezent are loc o lucrare de modernizare a liniei de tramvai care leagă Piaţa Iancului de Pantelimon, care ar trebui practic dezafactată în momentul în care ar începe construcţia metrolului. Din acest motiv, autorităţile par decise să renunţe la proiectul liniei de metrou de pe acest traseu, ceea ce ar însemna ca Magistrala 5 să se încheie la Piaţa Iancului."S-a refăcut linia de tramvai care leagă Piaţa Iancului de Pantelimon (n.r - doar parţial), motiv pentru care Magistrala 5 se va opri la staţia Iancului, nu va mai cuprinde partea a doua. Linia de metrou e planificată până în Pantelimon, însă întrebarea este dacă primăria este interesată şi se pare că nu este interesată", a declarat Emanoil Dascălu, secretar de stat în ministerul Fondurilor Europene, la o conferinţă organizată de publicaţia Capital.
Metrou la Cluj?
Între timp, Clujul analizează posibilitatea de a construi o magistrală de metrou care să lege aeroportul din est de centrul comercial Polus din vestul oraşului.
"Deocamdată se fac analize. Eu am propus măcar o discuţie de principiu pentru a se vedea ce ar însemna un metrou de la Polus până la aeroport. Se face o analiză pentru a se vedea cum va fi sustenabil un astfel de metrou la un oraş cu o jumătate de milion de locuitori.
Eu cred că nu trebuie exclusă o astfel de variantă pe termen mediu şi lung", a explicat primarul Emil Boc.
În 5 ani de când sunt aici am văzut ridicându-se 9 clădiri noi, un mall și un pod. La fel se întâmplă acum în zona Cotroceni-Grozăvești.
Nu întreb la mișto sau în mod defăimător, dar întreb pentru că ritmul construcțiilor și investițiilor nu mi se pare la fel de puternic.
Poti avea 5000 de angajati lucrand pentru cea mai mare companie IT din lume, intr-o simpla cladire sau o fost fabrica. Poti avea 3 cladiri, simple, cubice, cu 3-4 etaje, fara reclame, fara bannere, fara neoane. Ai trece pe langa ele si daca n-ai fi calculatoarele vizibile prin geam, ai putea spune ca-i un depozit de cauciucuri.
Se vorbeşte tot mai insistent de Cluj, dar de Timişoara care e la fel de dezvoltată şi produce aproape la fel de mult mai nimic. De Iaşi unde gigantul IT Oracle şi-a deschis birouri şi se fac şi alte investiţii IT mai nimic. Între timp, sunt mulţi ardeleni angajaţi în IT-ul din Bucureşti, chiar şi colegi clujeni am.
În final, comparaţia tot mai insistentă Bucureşti - Cluj din ultima vreme mi se pare forţată. Sunt oraşe din categorii diferite cu probleme diferite. Nu poţi compara din multe puncte de vedere un oraş de 3 mil. cu tot cu studenţi şi navetişti cu unul de 500.000 cu cei menţionaţi deja. Nu că unul e buricul pământului, dar unul din ele e de 6 ori mai mare. Sunt avantaje pe care Clujul nu le are, la fel şi dezavantaje. Şi invers.
La noi acest gen de competiţie nu e bună că nu o folosim constructiv, ci ca să fim mai răi unii alţii şi să ne hrănim patriotismul regional.
Oricum, de câte ori merg la Cluj, odată cu dezvoltarea lui văd cum vorba asta devine tot mai reală: Cluj = micul Bucureşti. Din toate punctele de vedere. Şi cu bune şi cu rele.
apropo, stiti de ce se pune asa mult accentul pe diferentele intre banat si transilvania, intre moldova si oltenia, intre bucuresti si restul tarii? e "divide et impera" in actiune
Din păcate, comparativ cu Cluj, Bucureștiul nu e un oraș iubit de prea mulți cetățeni care îl locuiesc. Mulți îl văd ca o vacă de muls, inclusiv politicienii. Mulți din majoritatea celor care îl locuiesc nu se identifică cu orașul ăsta, ci cu zonele din care provin (inclusiv eu parțial). Asta îi face să nu le pese prea mult de oraș, ci doar de oportunitățile pe care le oferă. Asta am observat eu din atitudinea și vorbele concetățenilor. Mai sunt și multe alte motive, dar succesul Clujului se traduce "BOC" din punctul meu de vedere.
Clujean fiind, si eu sunt de parere ca aceasta comparatie Cluj - Bucuresti nu isi are rostul. Bucurestiul e un oras mult, mult mai mare, cu un alt set de probleme (fie ele native sau nu).
Clujul se dezvolta in ritm sustinut de vreo 10 ani, dar inca mai avem de muncit. Inafara de IT, sectorul universitar, cultural si turism, cu restul suntem cam pe spate. Nu avem industrie grea, nu avem industrie usoara, deocamdata mai trebuie sa curga multa apa pe Somes pana ne putem compara cu Bucurestiul.