Numeroase amenzi de circulație rămân neplătite și se prescriu după termenul legal de 5 ani, ca urmare a faptului că în prezent nu există sancțiuni împotriva șoferilor care au încălcat legislația.
Tocmai de aceea, în Parlament a fost depusă o propunere legislativă care, în cazul în care va fi adoptată, va determina practic șoferii să achite la timp amenzile pe care le primesc.
Asta întrucât Codul Rutier ar urma să fie completat cu un nou alineat conform căruia permisul de conducere va fi suspendat în cazul în care șoferul nu plătește amenda în cel mult 30 de zile de la data contravenției. "Se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule și tractoare agricole sau forestiere în cazul neachitării în termen de 30 de zile a amenzilor privind circulația pe drumurile publice", se arată în articolul 103 din OUG 195/2002, care reglementează răspunderea contravențională.
Suspendarea permisului încetează după ce șoferul depune dovada de achitare a amenzii.
Inițiatorii legii afirmă că propun această schimbare ca urmare a faptului că bugetul administrațiilor locale este văduvit de sume importante de bani.
În plus, cei care își plătesc amenzile sunt discriminați, întrucât în prezent nu au niciun avantaj comparativ cu cei care nu-și plătesc amenzile.Via Hotnews
asa ne trebuie
Colonia România devine așadar zona unor experimente și-n domeniul ăsta, fiindcă nicăieri în Europa nu se procedează așa.
La fel și cu anularea înmatriculării în lipsa plății asigurării - lege gîndită și ea de niște retardați parcă, din moment ce-n toată lumea civilizată se poate circula (și asigura vehicolul propriu) doar una, două sau 3 luni pe an.
Avea dreptate haiosul Mark Twain cînd zicea: Fiecare popor își merită conducătorii, dar de ce trebuie să-i suport și eu?? :-)
avem legi bune (de multe ori) si nici dracu nu le respecta pentru ca nerespectarea lor nu duce neaparat direct si imediat la urmari care sa fie simtite la buzunar
si atunci...adica da-o in masa, in 30 de zile n-ai timp sa-ti platesti un kkt de amenda????
@kiro...parca in UK, daca esti prin fara asigurare ramai fara masina, in sensul in care iti este pusa la pastrare pana cand vii cu dovada platii, nu?
@paul...pe perioada procesului poti tine permisul si sa circuli, indiferent daca ai platit sau nu amenda. Faza asta, in schimb, nu o cunosc cei din politie. Si da, amenda platita inseamna vinovatie pe jumatate recunoscuta (in unele cazuri e chiar ok....iti torni cenusa in cap in fata judecatorului). Dar daca esti chiar convins de nedreptate nu platesti si te duci glont si depui contestatie, moment in care procesul verbal ajunge pe STOP pana la solutionare.
Eu mi-am plătit toate amenzile în 48 de ore. Nu mi se pare acceptabil ca un borât să ia amenzi și nu să plătească doi ani nici una, pentru că el e borât. Bașca că borâtul și-a luat permis pe șpagă, fiind analfabet.