Autorităţile sunt obligate să realizeze o lege prin care să poată fi ridicate maşinile parcate neregulamentar, iar Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat la sfârşitul săptămânii trecute un proiect în acest sens.
Una dintre cele mai importante noutăţi comparativ cu vechea legislaţie este că maşinile vor putea fi ridicate nu numai de pe partea carosabilă, ci şi de pe pistele de biciclete şi în situaţiile în care circulaţia pietonilor nu este în siguranţă.
Totuşi, proiectul prevede câteva măsuri prin care abuzurile comise în trecut vor fi, cel puţin teoretic, eliminate. Astfel, ridicarea unei maşini va fi interzisă în cazul în care în interiorul acesteia se află una sau mai multe persoane sau în cazul în care şoferul se prezintă la maşină înainte de începerea propriu-zisă a operaţiunii de ridicare.
"Se propune ca măsura să nu fie dispusă sau să înceteze executarea sa dacă în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane. Se propune încetarea operaţiunilor, dacă la vehicul se prezintă conducătorul auto, înainte de iniţierea transportului către locul de depozitare'', se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern realizată de Ministerul Afacerilor Interne.De asemenea, măsura de ridicare a unui autoturism va putea fi luată doar de către administratorul drumului sau de administraţia publică locală, astfel că poliţiştii rutieri nu vor mai avea atribuţii în acest sens. În plus, poliţiştii rutieri nu vor mai putea solicita ridicarea maşinilor cu regim prioritar de circulaţie dacă acestea se află în acţiuni de intervenţie sau în misiuni cu caracter de urgenţă. Ridicarea maşinilor a fost interzisă în mai 2015, însă Curtea de Apel a decis la sfârşitul lunii mai să oblige autorităţile să iniţieze o nouă lege în acest sens.
Via News.ro
I