Parlamentul României a adoptat în această săptămână un proiect cu privire la situația mașinilor abandonate în parcările publice din România.
Prin modificările aduse legii, perioada în care o mașină poate rămâne abandonată pe domeniul public înainte de a fi ridicată a fost redusă la jumătate, de la un an la 6 luni.
Până acum, proprietarul trebuia doar să facă dovadă plății taxelor și impozitelor locale pentru a-și recupera mașina.
Noua lege prevede însă că proprietarul trebuie să demonstreze că a plătit inclusiv amenzile și că mașina are ITP valabil. Această ultimă noutate va reprezenta cel mai probabil un obstacol major pentru redobândirea mașinii de către mulți proprietari.
În cazul în care proprietarul nu prezintă documentele menționate în termen de 10 zile de la primirea somației din partea primăriei, mașina trece automat în proprietatea autorităților locale, care au posibilitatea de a vinde mașina.
Autorii proiectului de lege susțin că numai în București au fost identificate până acum peste 3.000 de mașini abandonate în parcările publice, iar în Brașov există peste 300 de astfel de vehicule.
Noile reguli urmează să se aplice inclusiv mașinilor cu numere de înmatriculare străine, care până acum erau exceptate de la ridicare.
Întrucât a fost adoptat de Senat și Camera Deputaților, proiectul mai trebuie doar să fie promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Via Profit
Eu zic ca mai bine o aplicau pe aia veche, ca sunt masini care se pot ridica fara probleme... Sau pe cele ne-miscate de pe trotuare, nu parcari publice...
Autorii cred c-au uitat totusi cate un zerou fiindca in Buc sint cel putin 30.000 abandonate prin K.O. si in Bv vreo 3.000.