Litrul de benzină și motorină a depășit 7 lei la pompă, dar în curând ar putea să scadă. Liderii Coaliției de guvernare au ajuns la un acord de principiu privind scăderea accizei la carburanți.
Una dintre propuneri este ca aceasta să scadă cu 50% pentru o perioadă de 3 luni. În consecință, la pompă, prețul unui litru de combustibil ar urma să fie mai mic cu aproximativ 1.2 - 1.5 lei. Înainte de o decizie finală, Ministerul Finanțelor trebuie să facă o analiză pe acest subiect.
"Am propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsură care ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în ședința de azi," anunță ministrul Finanțelor.
Acum urmează ca autoritățile să aibă discuții cu Comisia Europeană, dar și cu marile companii distribuitoare de carburanți.
via Profit
Serios acu, ce pușca mea autoritate mai au ”autoritățile” dacă trebuie întâi să se milogească la Înalta CurtE.U. sau, mai dihai, și la transnaționale ??!!
P:S:@tatraurs: Subscriu, deși unii au habar de ce ni se pregătește -- pe față de-o vreme.
Deși SF, unica soluție viabilă-n haosul actual atent programat întru disoluție zic c-ar fi naționalizarea resurselor naturale.
Luminati-ne si pe noi.
As dori sa ii intreb pe cititorii mai avizati... Mi se pare mie sau s-au scumpit si masinile Second-Hand, in ultima vreme ?
Ma uitasem deunazi la niste preturi pe un anumit site de masini SH si am avut impresia ca preturile sunt mai mari, decat in urma cu cateva luni.
Multumesc.
Pe de alta parte, e adevarat ca preturile la energie au crescut peste tot, dar la noi scumpirile absurde sunt mai mari decat la altii si sunt consecinta directa a masurilor guvernului de glume proaste care isi bat joc de noi.
https://cursdeguvernare.ro/cat-incaseaza-de-fapt-statul-din-scumpirea-energiei-studiu-de-caz-pe-gaz.html
Albania 1,599
Austria 1,473
Serbia 1,449
Romania 1,407
Bulgaria 1,274
Poate ne demonstrează vreun inteligent de pe aici legătura dintre prețul global al barilului de petrol, apartenența la UE și prețurile de mai sus.
Cartelul și înțelegerile dintre firmele locale sau corupția din instituțiile românești de reglementare nu le vedem, doar UE e de vină.
Pilele de partid din Consiliul Concurenței, ASF, ANRE sau CA-urile marilor firme căpușate de incompetenți instalați politic, toate au legătură mai devreme sau mai târziu.
Dar asta se întâmplă când lași corupții și incompetenții să vegheze piața concurențială, și vedem efectele la combustibil, asigurări, gaze, electricitate.
Nu cred că această limitare temporară a accizei va rezolva mare lucru, exact ca măsurile scremute luate pe piața energiei.
S-au concentrat toate crizele, pandemie, criza energetică, inflație mare, criză de securitate, deci un eventual război mai lipsește. Criza energetică în Europa putea fi evitată, dacă unii inconștienți nu închideau nucleare și termocentrale, punând în loc gaz ieftin rusesc, iată că nu mai este ieftin nici ăsta, ce-ai făcut tanti Merkel ? Când spuneam că politica rusească este la nivelul războiului rece...au idei puține și proaste, nu poporul, conducătorii . Europa a avut tot timpul sa găsească alternative, n-a vrut, sper că le va veni mintea la cap și cu așa zisele energii verzi implementate peste noapte .
Nu cred că se va reduce acciza, paguba este mare, iar rezultatul nu este garantat, la ce " reglementari " avem noi .
dupa 3 luni oare ne imbogatim toti, murim, sau renuntam la orice drept si libertate, nu se intelege planul..?
securistii mondiali inventeaza noi crize din pix, de data asta ne vor lua banii/puterea/libertatea fara consumerism, toate vechiturile se vor scumpi aiurea, o lumanare va costa cat un generator etc...asta e noul plan, mai putina poluare dar mai multi saraci ...si miliardari securisti!
nu ar mai beneficia Rusia şi Arabii
Ar rămâne bani în ţările noastre !
Indiferent că este energie solară, eoliană, hidro sau nucleară !
Maşinile electrice, încălzirea clădirilor cu pompe de căldură (electricitate)...
2) preţul diferit de la ţară la ţară ţine de politica fiscală şi veniturile medii
3) este clar că preţul petrolului şi gazului cresc din pix datorită Rusiei şi situaţia din Ucraina
PS pompele de căldură i-au un avânt mare anul acesta şi anul viitor iar în maxim 3-5 ani vor avea preţurile scăzute la jumătate (nu şi la manoperă, instalare) în Europa şi România
norvegia e 100% verde. si e o tara cat de cat normala. daca ei pot, tot vestul ar putea. ba chiar sa dea si la altii verde.