Industria de automobile este puternic afectată de noile taxe vamale impuse de președintele american Donald Trump. Mai mulți producători sunt nevoiți să găsească mai multe căi pentru a ocoli aceste tarife, iar în unele cazuri, exporturile de mașini către Statele Unite au fost chiar oprite temporar.
Impunerea de noi taxe vamale de către Donald Trump a fost criticată de către John Elkann, președintele Grupului Stellantis. Acesta a precizat într-o conferință oficială că atât noile taxe vamale, cât și noile norme de poluare Euro 7 impuse de Uniunea Europeană amenință industria de automobile.
„Cu situația actuală a tarifelor dureroase și a normelor prea rigide, industriile auto americane și europene sunt puse în pericol”, a declarat Elkann. „Ar fi o tragedie, deoarece producția de automobile este o sursă de locuri de muncă, de inovație și de comunități puternice”, a mai adăugat președintele Stellantis.
Același John Elkann a criticat noile normele de poluare impuse de Uniunea Europeană.
El spune că introducerea forțată a acestor norme va aduce „o cale nerealistă către electrificare, deconectată de la realitățile pieței”.Mai mult, Elkann a criticat și guvernele statelor europene care au retras brusc stimulente pentru dezvoltarea infrastructurii de stații de încărcare pentru mașinile electrice și consideră că actuala infrastructură este inadecvată.
Materializarea acestei tragice ipoteze care da frisoane pana aici in salonul meu de la Balaceanca ar echivala cu un deznodamant catastrofic lesne de anticipat si ma intreb daca Elkann va avea taria de caracter sa reziste ispitei.
Pericolul este atat de mare incat cei doi italieni trebuie tinuti departe unul de celalalt cu orice pret, iar pentru asta voi sesiza imediat autoritatile. Este de datoria lor sa vegheze ca o iminenta anomalie sa poate fi evitata in al doisprezecelea ceas.
Ori va adaptați ori pa-pa-pa.
Oameni slabi aduc dezastre…
Interzic emiterea dioxidului de carbon în atmosfera, nu carbonul folosit în industrie.
Tot prost de-ți curge scuipat din gură ești.
Multe materiale pot fi poluante la reciclare, hai sa interzicem 90% din orice.
1. Oamenii nu mai au răbdare să citească detalii, să verifice, să înțeleagă nuanțe. Ei vor informație brută și cât mai succinta. De multe ori nu se trece de titlu, attention span 5 secunde
2. Media s-a adaptat și servește senzațional și fake news. Nuanțele și detaliile lipsesc sau sunt îngropate la coada articolului unde puțini ajung.
3. Oamenii se surescitează instant când primesc o infirmație care se pupă cu preconcepțiile existente, în special cele combinate cu "hate"
Iar cazul ăsta e un exemplu foarte bun.
Hai să vedem despre ce e vorba, de fapt:
"Our colleagues at Motor1 Italia confirmed on Tuesday with the European Parliament the lightweight material has been removed from a proposal that would have it banned for use in automobile construction by 2029.
An amendment drafted back in January outlined plans to add carbon fiber to the EU's list of hazardous materials, where it would've join products such as mercury, lead, and cadmium. A representative for the Parliament confirmed that list has since been updated, with carbon fiber now absent."
Deci informația e că:
1. A fost un amendament propus pentru adoptate în PE
2. Propunerea a fost respinsă, nu s-a ajuns la vot
3. E vorba de Parlamentul European, nu de Comisie. Deci niște parlamentari aleși aleși au propus, nu conducerea UE.
4. E vorba clar de automobile, nu de avioane, eoliene și altele.
5. N-a "sărit" toată industria că nu îi afecta. Au sărit trompetele fără aplecare sau capacitate intelectuala să se informeze.
Întrebarea e cine e mai hater:
1. Cel care a înțeles știrea dar dă cu barosul când se exprimă
2. Cel care n-a înțeles nimic, a înghițit pe nemestecate ce i s-a servit și trage concluzii că la conducerea UE sunt iresponsabili care decid în necunostiintă de cauză (câtă ironie, lol, dacă tăceai filosof rămâneai)
Dar așa doar cele care au suficientă susținere ajung sa se discute în plen, și se discuta, nu se votează mecanic pe repede înainte.
Dar nu e asta singurul lucru care ți-a scăpat.
@Matei
Pe lângă problemele alea trei as adauga și ca multi au pierdut abilitatea de a admite ca n-au dreptate.
Propunerea a fost retrasă, adică spre deosebire de voi care criticați și rostogoliți fake news, ei au avut cojones să admită că e o greșeală, și să o corecteze.