Quadrifoglio Verde. În limba noastră s-ar traduce prin "Trifoi verde cu patru foi". Un simbol universal pentru noroc. Aşa cum îi spune numele, un trifoi are de obicei trei frunze. Cel cu patru este cu adevărat rar. Este prezent de multe ori alături de jocurile loto, dar pentru Alfa Romeo a devenit simbolul celor mai puternice versiuni din gamă. Originea acestui simbol şi asocierea sa cu marca italiană ţine tot de noroc. În acest an, trifoiul verde împlineşte 90 de ani de când este prezent pe automobilele italiene Alfa Romeo.
Cum a apărut trifoiul?
Originea simbolului se pierde în istorie, dar trifoiul se regăsea ca simbol al Escadrilei de Bombardiere 10 Caproni. Escadrila s-a remarcat în primul Război Mondial, iar avioanele Caproni folosite aveau ca simbol pictat pe fuselaj un mare trifoi verde. Astăzi, trifoiul face parte din blazonul Forţelor Aeriene Italiene.
Strict legat de Alfa Romeo, povestea oficială spune că trifoiul cu patru foi a fost folosit iniţial de către pilotul italian Ugo Sivocci în 1923. Se spune că Sivocci era un pilot extrem de ghinionist şi un abonat al locului al doilea. Înscris la ediţia din 1923 a celebrei curse Targa Florio, Ugo Sivocci şi-a desenat pe maşina sa Alfa Romeo RL un trifoi cu patru foi verde pe un pătrat alb. Noroc sau nu, superstiţie sau nu, Sivocci avea să câştige cursa de la Targa Florio în 1923.
Interesant este că Sivocci avea să moară într-un accident de maşină pe pista de la Monza câteva luni mai târziu. Maşina pe care o pilota atunci, o Alfa Romeo P1, nu avea trifoiul verde desenat pe caroserie. Numărul de concurs 17, cel folosit de Sivocci avea să fie retras şi nu a mai fost niciodată alocat unei maşini de curse din Italia. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu numărul de concurs 13, considerat ghinionist după ce un alt celebru pilot italian al anilor '20, Giulio Masetti, deceda în urma unui accident în ediţia din 1926 a cursei Targa Florio concurând cu numărul 13 pe Delage-ul său de concurs.
Tipo 159
Al doilea Război Mondial avea să aducă liniştea peste pistele de concurs pentru o perioadă lungă. Alfa Romeo prezenta publicului pasionat de motorsport un nou model ce avea să devină celebru la începutul anilor '50: Tipo 159, sau Alfetta, aşa cum avea să fie cunoscută. Bineînţeles, trifoiul era prezent pe caroseria vopsită, din nou, tradiţional, în culoarea roşie. Alfetta avea să câştige titlul mondial în nou înfiinţatul Campionat Mondial de Formula 1 în sezoanele 1950 şi 1951 cu Nino Farina şi apoi Juan-Manuel Fangio.
Quadrifoglio - simbol al performanţei
Ulterior, Alfa a renunţat la Formula 1, dar avea să păstreze simbolul trifoiului pentru a marca modelele de stradă cu performanţe ieşite din comun. De exemplu, în 1963, Alfa Romeo Giulia TI Super avea avest simbol pictat pe aripile faţă şi avea să fie cunoscută sub numele de Giulia Quadrifoglio.
Alfa Giulia Sprint GTA 1965
În 1965, trifoiul orna un nou model sportiv de stradă: Alfa Romeo Giulia Sprint GTA. Acest model avea să participe şi în curse de turisme, urmând să fie prezent în diverse evoluţii până în 1972. Ca de obicei, trifoiul era prezent pe aripile faţă uneori asociat şi cu simbolul Autodelta, divizia oficială de curse Alfa Romeo.
Alfa 33 TT 12 1975
În anii '70, Alfa revine ceva mai hotărât în lumea sporturilor cu motor. Este prezentă în campionatul automobilelor sport-prototip, iar modelul Alfa 33 TT 12 este cel mai celebru din această perioadă. Animat de un motor cu 12 cilindri ce devolta 500 CP, Alfa 33 TT 12 obţinea titlul în clasamentul constructorilor. Trifoiul era din nou la datorie, fiind integrat în designul vizual al emblemelor sponsorilor pe caroserie.
Alfa 75 Milano, anii 80
Alfa 155 V6 DTM 1993
În epoca de glorie a DTM-ului, Alfa a decis să strice petrecerea mărcilor germane. Şi a făcut-o foarte bine cu ajutorul modelului 155 V6 TI. Nicola Larini este vedeta echipei, iar Alfa reuşa să obţină 10 victorii din 20 în sezonul 1993. Pentru noroc, un minuscul trifoi verde cu patru foi era desenat pe aripile laterale ale bolidului.
Alfa Romeo 8C
Alfa lansa impresionantul model 8C Competizione în 2007, marcând revenirea mărcii italiene în segmentul automobilelor performante şi exclusiviste. Bineînţeles că trifoiul nu putea lipsi din această combinaţie.
Alfa Romeo MiTo & Giulietta
Atăzi, trifoiul verde este sinbolul celor mai performante versiuni din gama producătorului italian de automobile. Două modele au onoare să îl poarte pe aripile laterale. Acestea sunt Alfa Romeo MiTo 1.4T M-Air 170 CP Quadrifoglio Verde şi Alfa Romeo Giulietta 1.8T 235 CP Quadrifoglio Verde. Dacă gama Alfa va creşte în viitor, în mod sigur vom vedea şi alte versuni ce vor arbora Trifoiul cu patru foi verde.
Merci pt acest articol si mai asteptam astfel de informatii.