Ministerul Finanţelor a publicat la începutul anului pe site-ul său proiectul de ordonanţă de urgenţă ce vizează decontarea directă obligatorie între asigurătorii de RCA.
Serviciul de asigurare de decontare directă garantează persoanei prejudiciate posibilitatea de a se adresa asigurătorului la care aceasta are încheiată asigurarea RCA în vederea recuperării prejudiciului, urmând ca acesta să recupereze în totalitate sau în parte sumele achitate de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului.
Șeful Consiliul Concurenţei susține că Ordonanța de Urgență prin care decontarea directă să devină obligatorie, în mod oficial, ar urma să fie aprobată în săptămânile care urmează.
“Actuala Lege a RCA are hibe şi este rolul propunerii de Ordonanţă de Urgenţă să le rezolve. Hiba fundamentală este că eu, cel care cumpără poliţa de RCA cumpăr ceva ce va fi folosit de altcineva, de un terţ, deci eu în esenţă nu beneficiez de ce cumpăr eu, ca atare nu am niciun interes să cumpăr ceva de bună calitate, ci să iau ceva cât mai ieftin.
Atunci ideea de a ne muta pe sistemul de decontare directă - dacă cineva îmi loveşte maşina o repar pe poliţa mea - atunci am interesul să-mi iau o poliţă care să-mi dea încredere că voi primi un serviciu bun de reparaţie", a explicat Bogdan Chiriţoiu.Potrivit acestuia, o altă hibă a actualei legi este că nu există niciun control asupra costului reparaţiilor.
Prin urmare, autoritățile vor să vină cu un “preț orientativ” pentru service-uri, astfel încât companiile de asigurare să aibă posibilitatea să-și limiteze costurile.
Via Agerpres
Din moment ce sunt obligati ei sa isi deconteze de ce platim noi in plus???? De prosti!
@ Gicuta, in teorie tu ai dreptate dar de ce sa aglomeram salile de judecata cand piata se poate regla singura prin mecanismul de piata. Si pentru cazurile in care asiguratorul nu plateste ramane in continuare plangerea la ASF si in final actionarea in instanta (in justitia asta oarba de la noi).
Ca observatie, la firmele mai serioase prima pentru decontarea directa este destul de mica, pe cand la teparii cunoscuti ea poate ajunge sa fie cat toata asigurarea. Asta spune ceva.
De ce sa platesc eu (fie si un leu in plus) pe o polita cand organele competente ar trebui sa isi faca treaba?
Nu sunt firmele in regula? Amenzi, controale apoi pune lacatul la usa daca nu se conformeaza.
Toate fimele de asigurare scartaie cand vine vorba de platit, nu exista exceptie. Adevarat, la anumite firme POATE scapi mai usor.
Citeam undeva ca City parca detine majoritate cand vine vorba de RCA (cred ca 3 sferturi din piata, nu mai stiu). SI pe buna dreptate, daca ai polita la jumatate sau mai putin fata de o firma aparent serioasa. Dar repet, nu e vina utilizatorilor. Multi isi fac RCA-ul la o firma "serioasa" pentru ca de regula vine la pachet si cu un CASCO (apropo, aici cum facem?), atat. Restul, se orienteaza dupa pret, e simplu. Si nu o zic eu, se vede clar cine are majoritate.
P.S. Sa lamurim cateva lucruri, nu sustin vreo firma dar asta este adevarul din punctul meu de vedere. Nu mi se pare in regula ca noi sa platim bani in plus pentru prostia statului.
P.S.2 Si acum serios vorbind, daca ai si CASCO cum ramane treaba?