Atunci când vrei să cumperi o mașină second-hand este foarte bine să fii foarte atent și să pleci de la premiză ca niciun vânzător nu este de bună credință. Până la urmă este mai bine să fii cât se poate de vigilent decât să afli ulterior că mașina pe care ai cumpărat-o are defecte ascunse.
Până acum, cumpărătorii de mașini second-hand trebuiau să se ferească de kilometraje date înapoi sau accidente anterioare neraportate de vânzători. Acum, însă, aceștia trebuie să fie atenți și la vehiculele care au suferit avarii de la inundații sau apă.
Contrar credinței populare, un autoturism inundat nu se usucă și gata, pericolul a trecut. Acesta poate suferi avarii serioare care pot să apară brusc, la ceva vreme după incident. Cel mai afectat este sistemul electric, dar pot apărea nereguli și la direcție sau sistemul de propulsie.
Cum să eviți neplăcerile cauzate de achiziționarea unui vehicul care anterior a fost afectat de inundații?
1. ÎNTREABĂ VÂNZĂTORUL ȘI CERE RĂSPUNS ÎN SCRIS
În primul rând întreabă vânzătorul dacă mașina a fost implicată într-o inundație sau a suferit daune de la apă. Mai mult, nu te sfii să ceri un răspuns în scris, care îți poate fi de folos pe viitor în cazul unui proces.
2. BAZEAZĂ-TE PE SIMȚUL OLFACTIV
Cu alte cuvinte, folosește-ți nasul. Pentru că o mașină care a trecut printr-o inundație va prinde un miros specific de umezeală și mucegai. Desigur, vânzătorii vor încerca să ascundă acest miros cu odorizante auto, dar poți urma o rutină pentru a nu fi păcălit.
Scoate toate odorizantele din habitaclu, așteaptă să dispară orice urmă de parfum, închide complet ușile și geamurile, așteaptă în afara mașinii 5-10 minute și apoi intră în mașină și încearcă să miroși urme de umezeală sau mucegai.
3.
INSPECTEAZĂ CÂTEVA LOCURI STRATEGICE DE URME DE UMEZEALĂOricât lasă vânzătorii mașina la uscat, înainte de vânzare, sunt câteva locuri în care umezeala persistă. Spre exemplu, faruri și stopurile (aspect cețos), portbagajul sau la roata de rezervă.
4. FII ATENT LA STAREA TAPIȚERIEI
Uită-te ca tapițeria să fie toată la fel, să nu existe urme de modificări (spre exemplu, scaunele din față să aibă altă nuanță față de cele din spate). Cel mai des motiv pentru o asemenea modificare este încercarea de a ascunde ceva.
5. FEREȘTE-TE DE RUGINĂ, MAI ALES DACĂ ESTE PREZENTĂ ÎN ANUMITE LOCURI
Rugina este un lucru des întâlnit, mai ales la o mașină mai veche. Dar anumite locuri nu ar trebui să prezinte urme de rugină decât dacă vehiculul a fost inundat recent.
Câteva exemple de asemenea locuri: pe capetele șuruburilor, la balamalele ușilor, în jurul prinderilor portbagajului, pe inelele de prindere de sub bord, pe marginile ușilor, sub scaune (mai ales pe arcuri) și în torpedou.
6. UN TEST DE RULARE ESTE SFÂNT
O plimbare scurtă cu mașina pe care urmează să o achiziționezi îți poate răspunde la multe întrebări. Inclusiv dacă a fost victima unei inundații.
În timpul drive test-ului, folosește cât mai multe componente electronice. Așa cum spuneam, apa afectează puternic sistemul electric, așa că ai șanse mari să depistezi posibile avarii ascunde în timpul acestui drive test.
7. VERIFICĂ ULEIUL
Chiar dacă nu ești un împătimit al mecanicii, tot trebuie să știi ce consistență și ce culoare trebuie să aibă uleiul din motorul mașinii tale.
În cazul unei mașini care a fost inundată, uleiul este mai lipicios și are o culoare asemănătoare cu cea a laptelui cu ciocolată.8. VERIFICĂ FILTRELE DE AER
Filtrele din hârtie capătă imediat pete de la apă, dacă aceasta ajunge la ele. Așadar, scoate filtrul și examinează-l la lumină. Orice pată care pare să fie de la apă ar trebui să îți ridice mari semne de întrebare.
9. VERIFICĂ DOPURILE DE SCURGERE
Totodată, verifică și dopurile de scurgere ale mașinii. Acestea sunt amplasate în diferite locuri și n-ar trebui să fie deranjate dacă mașina nu a luat recent apă. Cele mai simplu de accesat sunt cele situate pe uși, în partea de jos.
Dacă vezi urme că aceste dopuri au fost scoase recent înseamnă, de cele mai multe ori, că interiorul ușilor a fost umplut cu apă.
10. APELEAZĂ LA UN MECANIC
Pentru a fi cât se poate de sigur că mașina second-hand pe care urmează să o cumperi este în regulă, du-o la un mecanic care să o inspecteze cap-coadă. Până la urmă, un profesionist poate să identifice foarte rapid dacă mașina respectivă a suferit daune din pricina apei.
via CarVertical
E marca cea mai buna... pentru afaceri. Cei care nu au habar de masina iau BMW-uri. Orice troaca, daca are semn de BMW e considerata super afacere.
Ieri citeam pe alt site ca multe masini orpite in trafic prezinta probleme tehnice grave si ca sa vezi, in poza tot o troaca pe cric. Sigur are lumea ceva cu marca asta super buna.
Titlul arricolului: Romania s-a umplut de rable... Adevarat mai zice:
https://www.4tuning.ro/alte-stiri-auto/romania-s-a-umplut-de-rable-peste-jumatate-dintre-masinile-oprite-zilele-trecute-in-trafic-descoperite-cu-probleme-tehnice-majore-46852.html
Daca am scapa de troace si cocalari, am avea si noi viata mai usoara.
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24876026-soferul-bmw-care-atacat-crosa-golf-sofer-logan-retinut-dupa-doua-zile-prietena-agresorului-care-lovit-loganul-nu-fost-inca-identificata-politisti.htm
Bine, eu stiu ca e doar o alta coincidenta ca a coborat cocalarul si pitipoanca din BMW. Putea fi orice alta marca...dar nu au putut si ei sa ia, ca atat ii duce capul: BMW si bataie. Retarzi mai sunteti si vreti sa evoluam. Lasati pe altii.
Presupun că cei de la Car Vertical au colaborat cu mai multe publicații online.
Asta e intrebare generala, nu ca ai face sau ai avea tu BMW.