Pe lângă maşinile electrice clasice cu alimentare la priză, mai mulţi constructori dezvoltă în paralel şi maşini care sunt alimentate cu hidrogen, însă popularitatea acestora este scăzută din cauza infrastructurii precare de staţii de încărcare.
Nissan consideră însă că a găsit o alternativă mai bună şi lucrează în prezent la dezvoltarea unor maşini care să folosească drept combustibil bioetanolul. Astfel, inginerii japonezi lucrează cu bioetanol derivat din materii prime precum porumb şi trestie de zahăr, care are ca avantaj faptul că nu necesită rezervoare presurizate pentru hidrogen şi nici utilizarea unor metale preţioase precum platina pentru generarea electricităţii.
Bioetanolul este însă folosit pentru a genera hidrogen în interiorul maşinii şi transportat apoi pe o stivă de combustibil. Ulterior, electricitatea generată este folosită de motorul electric pentru a pune maşina în mişcare.
Principala problemă este că întregul sistem funcţionează la parametri optimi doar la temperaturi ridicate, ceea ce înseamnă că maşina nu răspunde prompt la comenzi până la atingerea acesteia.
O altă posibilă problemă din punct de vedere al ecologiei este că sistemul folosit de Nissan generează inclusiv dioxid de carbon, pe lângă vapori de apă şi căldură.Constructorul japonez anticipează că primele maşini alimentate cu bioetanol vor apărea pe piaţă în preajma anului 2020.
Cel mai rau lucru cu putinta este sa faci industria auto sa ridice preturile alimentelor.
Oricum, bioetanolul arde, deci poate fi folosit in motoarele actuale. Parca este o directiva europeana care zice ca benzina de la pompa sa contina un procent, mic ce-i drept, de bioetanol. Personal, nu vad sensul acestei inovatii. Poate ca exercitiu de imagine...
Chestiile astea cred ca sunt exercitii de inginerie pentru imagine, nicidecum ceva cu adevarat inovator. Ce-i drept nici becul n-a functionat decat dupa mii de incercari si modificari.
cea mai buna alternativa sunt masinile electrice, cu CONDITIA ca electricitatea sa nu fie produsa prin arderea de carbuni, gaze sau petrol, ci sa fie generata de nucleare, hidrocentrale sau geotermale.
probabil e interzis "de sus".