Noul concept Skoda Enyaq RS Race, o mașină de curse construită din materiale ecologice

de Tiberiu Safta
Joi, 10.10.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Skoda a prezentat oficial noul concept Enyaq RS Race, o mașină de curse cu tehnologie preluată din lumea raliurilor. Noul concept este construit în mare parte din materiale sustenabile.

Cum ar arăta o Skoda Enyaq pregătită pentru competiții? Aceasta este întrebarea pe care și-a pus-o constructorul ceh și la care a oferit un răspuns. SUV-ul electric tocmai a fost transformat într-un concept al unei mașini de curse, cu tehnologie preluată din lumea raliurilor și cu o compoziție din materiale ecologice.

Noul concept se numește Skoda Enyaq RS Race și este bazat pe modelul de serie Enyaq Coupe RS. Dezvoltarea conceptului a început încă din 2023, iar modificările sunt substanțiale. În primul rând, caroseria este redesenată în scopuri aerodinamice, iar materialele folosite aici sunt ecologice. Cele mai multe elemente ale caroseriei utilizează biocompozite, care integrează fibre de in, pentru a reduce greutatea mașinii.

Partea din față include o bară nouă cu un spoiler mare. Tot aici avem și o grilă nouă, cu o dungă iluminată LED care unește farurile fumurii. În capotă sunt sculptate două prize de aer, iar partea frontală este completată de aripi evazate.

Pachetul aerodinamic mai include praguri laterale noi, oglinzi speciale desenate în formă aerodinamică, un difuzor mare în spate și un eleron. Bineînțeles, jantele de 20 de inch sunt și acestea desenate tot în scopuri aerodinamice.

Nu doar caroseria este aproape complet nouă. Șasiul conceptului este mai lat și mai jos față de modelul de serie. Astfel, noul concept are o gardă la sol mai joasă cu 70 de milimetri. Mai mult, Enyaq RS Race este mai lat cu 72 de milimetri în față și cu 116 milimetri în spate față de mașina de serie. Datorită materialelor noi ușoare, conceptul are o greutate redusă cu 316 kilograme față de modelul pe care se bazează. Geamurile laterale și din spate, de exemplu, ajută la reducerea greutății. Asta pentru că ele sunt făcute din policarbonat ușor. În total, 16 componente ale noului concept sunt făcute din materiale sustenabile.

Alături de noua caroserie, conceptul Skoda Enyaq RS Race mai primește și numeroase modificări tehnice, preluate de la Skoda Fabia RS Rally2.

Pe lista modificărilor sunt incluse frâne cu discuri din carbon-ceramică și cu un sistem de răcire nou pentru acestea, o frână de mână hidraulică și o suspensie sport reglabilă manual și individual.

Noul concept preia propulsorul electric al lui Enyaq Coupe RS, care dezvoltă 340 de cai putere și care este alimentat de aceeași baterie de 82 kWh. Viteza maximă rămâne la 180 km/h, însă datorită greutății reduse, noul concept accelerează de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 5 secunde.

La final, interiorul este readaptat special pentru competiții, cu scaune de tip scoică, roll-cage, un volan nou, preluat tot de la Fabia RS Rally2 și un sistem multimedia modificat. În mod neobișnuit pentru o mașină de curse, conceptul vine dotat și cu un sistem audio Havas.

Pentru moment, noua Skoda Enyaq RS Race va rămâne doar în stadiul de concept.

via Skoda

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru