Modificările propuse Codului Rutier în toamna anului trecut au fost aprobate de Guvern şi publicate în Monitorul Oficial. De la 6 februarie 2015, minorii cu vârsta de până la 12 ani sau înălţimea sub 135 de centimetri vor trebui transportaţi în scaune speciale.
Esential
195
de lei este cuantumul celei mai mici amenzi aplicabile de la 1 ianuarie 2015.
Codul Rutier va primi începând cu data de 6 februarie modificările
propuse în toamna anului trecut. Cea mai importantă
schimbare aplicată se referă la reglementările care prevăd transportul copiilor în autovehicule.
La fel ca până acum, copiii sub 12 ani nu pot fi transportaţi pe locurile din faţă cu excepţia cazului în care vorbim despre bebeluşi care stau în scaune speciale pentru vârsta lor. Toţi copiii cu vârsta de până la trei ani nu mai pot fi transportaţi legal în vehicule decât cu scaune speciale pentru aceştia, cu excepţia vehiculelor destinate transportului publci de persoane şi al taximetrelor, cât timp aceştia nu ocupă locul de pe scaunul din faţă şi sunt însoţiţi de altă persoană în afară de conducătorul auto.
15 reguli de circulație pe care majoritatea șoferilor români nu le cunosc
Orice minor care are o înălţime de până la 135 centimetri trebuie transportat în autoturism în scaun special sau cu dispozitiv de fixare adaptat înălţimii sale.
În cazul pasagerilor cu înălţimea de peste 135 de centimetri, aceştia trebuie să poarte centurile de siguranţă, inclusiv pe locurile din spate. Reglementarea implică atât circulaţia în interiorul oraşelor, cât şi în regim extra-urban. Legislatorii au specificat că toţi copiii care stau pe locurile din spate trebuie să aibă centurile montate astfel încât acestea să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei atunci când sunt aşezaţi şi centura este cuplată. În caz contrar, dispozitivele de siguranţă pot pune în pericol viaţa pasagerului în caz de accident.
Feature: Scaunul auto pentru copil
Nerespectarea reglementărilor menţionate mai sus este sancţionată cu până la cinci puncte de amendă.
Începând cu 1 ianuarie 2015, un punct amendă are cuantumul de 97.5 lei, deci amenda maximă în cazul acesta este de 487.5 lei.
Pe lângă sancţiunile pecuniare, şoferii trebuie să fie conştienţi de responsabilitatea pe care o au asupra vieţii pasagerilor lor, fie că aceştia sunt minori sau nu. Legile din România şi din Uniunea Europeană obligă atât şoferul, cât şi pasagerii să poarte centurile de siguranţă aferente locului pe care îl ocupă în vehicul.
Codul Rutier aduce noi sancţiuni: şoferii vor fi amendaţi dacă minorii nu poartă centura de siguranţă
Via Economica.net
@world reject, nu cred ca e vorba de a pune ruleta pe copii. Ideea este ca tu ca si adult trebuie sa fii de 10 ori mai responsabil cand e vorba de ei, si in general de altii din trafic. La mine nu te opreste nimeni sa te ia la bani marunti cu inaltime copilului. Poate doar in cazuri extreme, cand e clar ca incalci legea. Dar altfel, nu cred ca vrei sa traiesti drama de a-ti rani copilul din cauza propriei stupiditati si bravuri de doi bani.
Ca si regula generala, in viata, am observat ca prudenta si masurile de precautiune cresc exponential cu inteligenta si gradul de cultura ale unui individ.
Sunt perfect de accord cu dumneata.Dar cu siguranta ca organul legii poate vrea sa verifice daca ai respectat legea. Care este normativul de verificare a modului cum ti-ai organizat dumneata ,ca sofer, pasagerii minori?
despre ce dracu vb noi aici...copilul este cu adevarat protejat daca esti cu ochii-n patru si conduci preventiv,defensiv....in rest niste timpiti arata osu si niste handi striga "uraaa"
@nu zau, e foarte bine ca tii copilul in scaun. Daca ai un drum mai lung, educatia nu se face in masina, ci cu mult mai devreme, in acasa. In masina trebuie sa stie foarte clar ca sunt reguli care nu se discuta. Cu exceptia catorva prieteni care au trebuit sa-si aseje progeniturile in scaun de la 3-4 ani, neinvatati de mici, n-am auzit pe nimeni sa se planga. Cu atat mai mult cu cat in teorie, n-ai voie sa pleci de la spital cu nou-nascutul pana nu te verifica asistentele ca ti-ai montat scaunul cum trebuie. Daca bebelusul creste literlamente in scaunul lui de copil, totul pare mult mai natural si mai normal si nu mai au ce comenta.
Daca drumul e prea lung, poate e cazul sa faci o pauza. Binevenita chiar si pentru tine. Dar un drum de 200km nu mi se pare in nici un caz lung. Am facut 1000 km in doua zile cu un copil de 2 ani si n-am avut nici o problema.
Cat despre tirada cu rostul unui scaun de copil, imagineaza-ti doar atat. Intra unul in tine din lateral cu 60km/h. Ce copil crezi ca are sanse mai mari de supravietuire? Unul legat in scaun, sau unul care doarme intins pe bancheta din spate, pentru ca tu parinte "grijuliu" l-ai lasat sa se intida la drum lung?
Iar faptul ca nu poti sa-ti montezi scaunul pe locul din mijloc in spate, e foarte ciudat. Poate ar trebui sa schimbi masina. In general ala e locul pe care sta un copil care e singur la parinti sau bebelusul nou-nascut.
Da, stiu ca folia e pe interior...doar ca e funny ! "Deschideti usile din spate, sa va numar la centuri !"
ma oamenilor, care-i nesanatosul care isi imagineaza ca un copil nu trebuie sa stea in scaun corespunzator ?
sa iasa in fata ca sa-i dam fiecare cate 10 pumni in cap, poate si revine :)