Norvegia este una dintre cele mai sigure țări europene din perspectiva siguranței rutiere, iar datele oficiale raportate de Administrația Drumurilor Publice la începutul acestui an confirmă din nou acest lucru.
La nivel național, 110 persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere pe parcursul anului 2019, echivalentul a circa 20 de decese la un milion de locuitori, în creștere de la cele 108 decese înregistrate în 2018.
Cu toate acestea, Norvegia a înregistrat două recorduri importante în privința siguranței rutiere. În primul rând, pentru prima oară în istoria sa, niciun copil cu vârsta de până în 16 ani nu a încetat din viață în urma accidentelor rutiere. În al doilea rând, în capitala Oslo s-a înregistrat un singur deces în urma accidentelor rutiere.
Performanța înregistrată de orașul norvegian vine ca urmare a programului guvernamental Vision Zero, anunțat încă din anul 2002, care are la bază stabilirea unui sistem de transport modern prin care să nu mai existe persoane decedate sau ranite grav în accidentele rutiere.
Astfel, viteza medie de deplasare pe șoselele norvegiene a fost redusă, iar în Oslo au apărut zone puternic restricționate traficului rutier, în special în zonele centrale.
În paralel, Oslo a dezvoltat o rețea de trasee pentru bicicliști pentru a încuraja locuitorii să renunțe la mașini.În schimb, în Uniunea Europeană s-au înregistrat 49 de decese la un milion de locuitori, potrivit datelor valabile pentru anul 2018. România a înregistrat 96 de decese la un milion de locuitori în anul 2018 pe drumurile publice și a ocupat ultimul loc în Uniunea Europeană la acest indicator.
nu e o problema pentru mine ca intri cu masina in primul pom/gard, te rastorni si mori, chiar nu imi pasa de tine. imi pasa de cei care mor fara nici o vina pe sosele, daca pot sa le spun asa.
Trist.
Poate se mai reduc acum, cu noua lege, fara carnet daca nu ai 10 clase...
nesimtiti!