Norvegia nu aplică taxele vamale impuse de UE mașinilor din China

de Alexandru Monenciu
Luni, 17.06.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Norvegia nu va aplica taxele vamale suplimentare pe care Uniunea Europeană le va impune mașinilor provenite din China. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul de Finanțe norvegian.

Se știe deja că Norvegia este un adevărat paradis pentru mașinile electrice. Peste 80% din vânzări sunt reprezentate de mașinile cu zero emisii, acestea reprezentând 24% din procentajul parcului auto aflat în circulație.

Tocmai din aceste motive, mărcile din China au ales Norvegia ca piață inițială de desfacere pentru mașinilor lor. Chiar și așa, volumele pe care le vând acești producători sunt în continuare mici, scriu cei de la Profit.

Taxele vamale suplimentare pe care Uniunea Europeană vrea să le impună mașinilor venite din China sunt, fără îndoială, cel mai important subiect al momentului.

Norvegia nu va aplica aceste tarife suplimentare. Desigur, această țară nu este stat membru UE, dar face parte din grupul EFTA și, de obicei, își aliniază legislația comercială cu cea din UE. Mai sunt, însă, și excepții.

Potrivit ministrului de Finanțe din Norvegia, Trygve Slagsvold, taxarea impusă de UE nu relevantă pentru țara lui.

De menționat că taxele vamale de până la 38% sunt, pentru moment, provizorii.

Dacă se opun cel puțin 15 țări membre UE, aceste tarife pot fi eliminate.

Germania a anunțat deja că analizează soluții pentru a împiedica intrarea în vigoare a taxelor vamale sau măcar pentru a le atenua impactul în cazul în care devin definitive.

via Profit

Comentarii (7)

  • Pai cum sa impuna chiar ei?
    E una din cele mai evoluate tari din Europa si desi fac bani din petrol, cumpara electrice.
    Se vor gasi minim 15 tari care sa nu se accepte taxele pentru ca si-ar face singuri rau.
    3 9
  • Roexit
    Norvegia nu e membră a UE (bravo lor!).
    Mai sunt și unii care nu au aflat încă.
    6 5
  • UE ar fi trebuit să pună picioru-n prag în relația cu China. Încet-încet China se strecoară insidios și politic și economic. Joacă la mai mult capete. Cu riscul unor pierderi inițiale și până nu este prea târziu ar cam trebui puși la respect și cu botul pe labe.
    4 6
  • spaclu lu manole
    @ds, corect, dar prea putini vad dincolo de farfuria cu mici.
    2 1
  • nu stiu ce sa zic. dintr-o perspectiva pur economica, china incepe sa domine meritat pentru ca au produse cu adevarat bune: ma uit la reclamele care inconjoara terenurile de fotbal acum la euro 2024 si vad branduri din china cu produse recunoscute ca fiind realmente bune la nivel mondial, desi personal nu le-am experimentat pe toate: vivo, hisense, byd, aliexpres, alipay+. sunt foarte dornici de a-si extinde prezenta in europa, la fiecare meci sunt foarte vizibili. in afara de astea 5 din china, dintre europene, am mai remarcat doar pe booking si pe adidas.
    0 2
  • @12.11
    Eh, nu e tocmai așa. Publicitatea se vinde scump, scoți banii ai vizibilitate. Iar partidul comunist știe bine asta, firmele astea nu sunt chiar de capul lor. Conducătorii chinezi transmit constant companiilor care performează că este în regulă să exploatezi piețele de capital, dar numai atâta timp cât procesul se derulează cu acordul, în condițiile și sub supravegherea partidului comunist . China nu e tocmai cea mai liberă economie din lume.
    0 1
  • Norvegia o piata anuala imensa de 14 masini si 17 biciclete decide sa .. ceva.
    E semnificativ doar pentru cei cativa carora li se umfla pipota la cat de electrificata e Norvegia, noul electrofar cu o populatie cat Bucurestiul cu "Sectorul Agricol Ilfov" si vreo 2 Voluntare.
    Si cu o minima logica isi da seama oricine ca oricum nu are nici un rost sa suprataxeze masinile electrice din China atata timp cat Norvegia nu are nici un producator de masini pe care sa-l protejeze si au o politica clara de electrificare totala de ceva vreme.
    2 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru