În ultimii ani, Londra s-a vrut un adevărat promotor al regulilor stricte aplicate traficului urban. Cunoscută ca una dintre cele mai congestionate oraşe din lume, capitala Regatului Unit a fost nevoită să aplice norme draconice pentru cei care traversează oraşul în fiecare zi, mai ales zona centrală.
Aşa se năştea în 2012 Low Emission Zone, un areal în care autobuzele, camioanele şi chiar van-urile propulsate de motoare diesel erau interzise, iar cei care doreau traversarea zonei trebuiau să plătească o taxă destul de mare.
Boris Johnson, actualul primar al Londrei, vrea să înăsprească şi mai mult reglementările până la finalul acestui deceniu. Noul proiect înaintat de primar vrea să creeze o nouă zonă cu reguli stricte până la finele lui 2020. Ea se va numi ULEZ (abrevierea de la Ultra Low Emission Zone) şi va afecta din nou automobilele diesel.
Acestea vor avea voie să pătrundă în zona ULEZ doar după ce au plătit o taxă de 10 lire sterline pe zi (echivalentul a 12.5 euro) peste cele 11.5 lire reprezentând taxa de congestie, aplicată în prezent. Mai mult, Boris Johnson va căuta să convingă guvernul să înăsprească taxele pentru dieseluri, în încercarea sa de a face ca publicul să se orienteze către vehicule ecologice. Deşi unii activişti pentru mediu au cerut interzicerea totală a automobilelor diesel, Johnson a refuzat momentan măsura drastică.Nu este clar, momentan, ce vehicule vor fi afectate de introducerea noii zone Ultra Low Emissions, dar primele speculaţii susţin că ar fi vorba despre automobilele diesel care nu respectă normele de poluare Euro 6 şi despre maşinile pe benzină mai vechi de anul 2006.
Nici o astfel de informaţie nu a fost comentată însă de primar.Publicul englez se află într-o dilemă completă, după ce, în urmă cu 15 ani, autorităţile încurajau achiziţionarea automobilelor diesel, cu emisii reduse şi un consum pe măsură. Reducerile de taxare oferite de Guvern, dar şi îmbunătăţirile de care au dat dovadă versiunile diesel până în prezent, au încurajat vânzările, iar numărul clienţilor care au optat pentru o astfel de maşină a crescut. Acum însă, noile reglementări încearcă să omoare maşinile alimentate cu motorină înainte de termen.
Propunerea lui Boris Johnson urmează să fie supusă votului, pentru a fi gata să intre în vigoare începând cu 2020. Mai multe oraşe din Marea Britanie intenţionează să urmeze proiectul lui Boris Johnson, dacă acesta se va dovedi viabil.
via newswatch
@Saoferu....in vest politica oficiala (dar nedeclarata sa nu se constipe unii) este de a diminua prezenta dieselurilor