NASCAR prezintă prima sa mașină electrică din istorie: 1360 de cai putere și caroserie de crossover

de Tiberiu Safta
Miercuri, 10.07.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
NASCAR a dezvăluit oficial prima sa mașină electrică din istorie. Prototipul electric, dezvoltat în colaborare cu ABB, Chevrolet, Ford și Toyota, primește un propulsor de 1360 de cai putere și o caroserie de crossover.

NASCAR este una dintre puținele serii din lumea motorsportului care nu au adoptat motoare electrificate sau complet electrice. Acest lucru s-ar putea schimba în viitor, deoarece celebra serie americană de stock car-uri tocmai a dezvăluit prima sa mașină electrică din istorie.

Noul prototip electric a fost creat în colaborare cu toate cele 3 mărci prezente în NASCAR: Chevrolet, Ford și Toyota. La dezvoltarea acestui prototip a colaborat și compania elvețiană ABB, care este și sponsorul titular al seriei electrice Formula E. Noul prototip mai primește și o caroserie de crossover, o altă premieră pentru NASCAR.

Propulsorul prototipului electric este alcătuit din 3 motoare, dintre care două sunt montate în spate și al treilea în față. Asta înseamnă că noul prototip primește tracțiune integrală, încă o premieră pentru NASCAR. În total, propulsorul electric dezvoltă 1360 de cai putere. De altfel, motoarele electrice sunt aceleași ca la Ford F-150 Lightning SuperTruck, mașina care a câștigat cursa de la Pikes Peak din acest an.

Șasiul prototipului electric este preluat de la actualele mașini NASCAR, fiind ușor modificat.

De asemenea, direcția, suspensia, frânele și roțile sunt preluate de la mașinile NASCAR care concurează în seria principală Cup Series. În schimb, prototipul primește un sistem de recuperare a energiei, precum și un eleron masiv și un difuzor aerodinamic mai mare decât cel văzut la mașinile NASCAR din prezent.

NASCAR și-a propus ca până în 2035 să devină o serie neutră din punctul de vedere al amprentei de carbon. În același timp, NASCAR spune că „se angajează să păstreze rolul istoric al motorului termic în competiție.”

via NASCAR

Comentarii (3)

  • Jian de la Calafat
    Chiar că o să iasă Trump.
    1 2
  • Hai mai si voi?
    Chiar vreti sa sufere de inima dan_grc, Dutz si altii?
    1 2
  • George Simion
    de ce cross?!!! si sa termine cu prostia de carbon neutrii, nu exista! decat pe hidrogen.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru