Mercedes-Benz a deschis prima fabrică de reciclare a bateriilor din Europa

de Silvian Irimia
Miercuri, 23.10.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Producătorul german Mercedes-Benz, a inaugurat recent prima unitate de reciclare a bateriilor din Europa. Aceasta se află în sudul Germaniei, în orașul Kuppenheim.

Cu o investiție considerabilă, în valoare de zeci de milioane de euro, această facilitate are capacitatea de a recupera peste 96% din bateriile uzate. Anual, poate transforma o cantitate impresionantă de 2.500 de tone de materiale recuperate în peste 50.000 de module de baterii destinate noilor modele complet electrice Mercedes-Benz.

Folosind un proces inovator integrat mecanico-hidrometalurgic, fabrica dezasamblează, separă și recuperează eficient componentele bateriilor pentru a fi reutilizate ulterior.

Această metodă este foarte eficientă din punct de vedere energetic, datorită utilizării unor temperaturi scăzute de procesare. În același timp, fabrica este alimentată cu energie electrică prietenoasă cu mediul, generată de un sistem fotovoltaic instalat pe acoperișul fabricii.

Ola Källenius, președintele consiliului de administrație al Mercedes-Benz, a lăudat fabrica drept un pas esențial în consolidarea sustenabilității materialelor brute.

via Mercedes-Benz

Comentarii (5)

  • Dizăl Rulz Forevăr
    https://youtu.be/I4b-cybcgkM?si=bReTCovfkzT_cIfF

    Cuuuum?
    3 6
  • Nu exista asa ceva.
    Reclama mincinoasa.
    Eu auzisem de la experti ca bateriile nu se recicleaza si ca masinile electrice sunt cea mai proasta investitie.
    2 7
  • spaclu lu manole
    @Mihai, lasa ieftinataturile astea. Daca vrei sa fii luat in serios, incearca si tu macar sa pari adult.

    In alta ordine de idei, desi nu sunt mare fan de ecologie, Greta si alte aberatii woke, ma bucur ca o firma serioasa vine cu solutii viabile si realiste la o problema pe care majoritatea o ignora din comoditate.
    Suntem peste 8 miliarde la ora actuala si cantitatea de deseuri pe care o producem este dincolo de imaginatia foarte multora dintre noi. Ceva trebuie facut si cu cat mai repede, cu atat mai bine.
    Daca cifrele de vanzari la electrice ne bucura (pe unii), totusi elefantul din camera nu mai poate fi ignorat pentru prea multa vreme. E incurajator nu doar ca Mercedes a luat problema in maini, dar mai ales faptul ca exista solutii. Natura asa cum o stiam de mici, trebuie pastrata si data mai departe generatiilor urmatoare. Intacta, sau chiar mai buna decat am gasit-o noi.
    9 1
  • Recunosc Manole… încep să devin fan :))
    Cu siguranță știi când sunt ironic și sarcastic… doar clarific pentru “alții” care nu se prind, ca NU sunt.
    Cum spui noi (cei 8 miliarde) pe care nu ne-a ucis nici COVID, nici vaccinurile și nici poluarea… dar cu siguranță suferim zilnic pentru ca facem o mizerie de nedescris și ne doare fix în 14de reciclare (habar n-am de ce 14), de prevenție și de amprenta pe care o lăsăm zilnic.
    Dacă mobilitatea este un domeniu strategic, și apar legi care impun electrificare nu-i normal să vedem infrastructura aferentă într-un plan si imediat pas cu pas implementat? (La plan mă refer).
    Reciclarea ar trebuie gestionată global și nu de un producător anume.
    Bateriile să fie standardizate (pe dimensiuni bine’nteles), deci compatibile între diferite modele samd.
    Sunt deja producători și baterii care nu se mai găsesc pe piață (la Land Rover de ex), efectiv au dispărut și o dată cu ei și produsul.
    Este suficient ca avem zone cu voltaj diferit sau zone în care se circulă pe stânga și în altele pe dreapta.
    Se pare ca nu am învățat nimic si tehnologia nu ne-a ajutat sa ne dezvoltăm într-un mod cu adevărat ecologic.
    O mobilitate bazată pe electrice care nu sunt standardizate, vor aduce multe efecte negative exact acolo unde de fapt ar trebuie să puncteze și anume reducerea poluării… părerea mea!
    3 0
  • spaclu lu manole
    @Dutz, merci de aprecieri inca odata. Eu am renuntat demult la intepaturi si te asigur ca adresarile anormale din anonimat nu vin de la mine. Sunt oameni cu care poti sa ai divergente si totusi in timp sa gasesti principii si puncte comune pentru o conversatie normala. Cu tine e usor pentru ca iti dai seama cand cineva are un nivel de inteligenta si bun simt cu care sa poti comunica.
    Pe mine prea putin ma intereseaza daca sunt placut sau nu pe site (sau in viata). Eu nu ma gudur pentru prietenia nimanui. Pentru mine sunt vitale normele morale (crestine) pe care le-am primit de-acasa, la biserica, si in mediul in care traiesc si muncesc.
    Referitor la baterii si sistemele de incarcare, ar fi fantastic daca s-ar face o standardizare si s-ar da drumul la libera concurenta. Din pacate inca unii produc si baga bani grei in R&D iar apoi vin cheap-anii, fura IP-ul si produc sub pretul pietei. Pana nu se reglementeaza si se protejeaza proprietatea intelectuala, vom avea situatia asta. Multe trebuie sa se schimbe, dar guvernele in primul rand si corporatiile in al doilea, trebuie sa puna piciorul in prag si sa faca ordine, fiecare la el acasa. Asta va dura mult si bine iar noi n-o sa apucam vremurile alea.
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru