Constructorii auto anticipează că dezvoltarea serviciilor de car-sharing și a tehnologiilor autonome va conduce la o scădere a interesului clienților pentru achiziția de mașini, însă datele oficiale publicate în această săptămână de institutul Eurostat arată că acest trend nu a început încă.
Potrivit raportului publicat de Eurostat, 80.3% dintre români preferă să călătorească cu mașina, în timp ce numai 15% aleg autocarele sau microbuzele și numai 4.7% preferă trenul.
Spre deosebire de numeroase alte domenii, datele pentru România sunt apropiate de media europeană. Astfel, la nivelul celor 28 de state membre ale Uniunii, 83.3% dintre călătorii sunt realizate cu mașina, 8.8% cu autobuzul și microbuzul și numai 7.9% cu trenul.
În România, trenul este mai puțin utilizat decât media europeană din cauza infrastructurii precare, care se traduce prin viteze scăzute de parcurs și o rețea modestă în afara rutelor care leagă principalele orașe ale țării.
Țara în care locuitorii folosesc cel mai mult mașină este Lituania (91.1%), în timp ce Austria are cea mai mare proporție de călătorii cu autocarul sau microbuzul (11.9%), iar Ungaria este pe primul loc la călătoriile cu trenul (21.1%).
Statistica realizată de Eurostat este calculată pe baza numărului total de kilometri parcurși cu un anumit mijloc de transport și se referă doar la transportul terestru, astfel că nu ia în calcul călătoriile efectuate cu avionul.
Via Eurostat
În primul rând, trenul se deplasează pe rute prestabilite, deci nu trece pe oriunde și nu oprește oriunde --- o axiomă accesibilă și grădinițarilor. În al doilea rând, gradul de confort va fi întotdeauna perceput ca superior la o mașină. În al treilea rând, în mașină tronează spațiul tău intim, împărțit doar cu cine, când și cât vrei tu. În compartimentul de tren, dacă unei șatre de balaoacheși li s-a repartizat locuri lângă tine, atunci ori îi digeri în mod non-rasist :D, ori alegi să înlemnești în picioare pe coridor [cu tot cu bagaje ;) ], ori ochești alte locuri libere, asumându-ți riscul de a le ceda necrâcnind posesorilor de drept, atunci când ar fi cazul.
Una peste alta însă, trenul are avantajul de a te invita la o viziune mai romantică asupra vieții. În schimb, automobilul cochetează cu o libertate chiar nedozată, care admite și posibilitatea de a semna autografe pe stâlpi sau copaci...Dacă nu te-ai înălțat deja spre vămile Cerului. Cu alte cuvinte, trenul este mai sigur și mai ieftin. Ba chiar ar putea constitui universul unei comunități ocazionale, dar armonioase. Cu condiția să putem tolera fiecare dintre noi diferențele de culoarea pielii, flatulența nemărturisită (deci, neiertată), transpirația fără inspirație (literară), declarația publică de război adresată săpunului, concertul de Mobra al preșcolarilor năzuroși sau țăcăneală digitală în masă (concurentă cu cea din metrou). Sau pur și simplu băgatul cu tupeu în seamă pe temele curente ale zilei (fenomen căruia eu, unul, deja i-am acordat un nume sugestiv: gheorghedinchism).
la tren confort, locuri (azi se mai calatoreste si in picioare), climatizare (am mers iarna cu trenul si nu este asa de cald, am mers vara asta si nu era prea rece...), viteza decenta (sunt multe portiuni unde poti alerga pe langa tren..). Singurul lucru care face trenul cat de cat ok, este ca avem pe unele rute vagoane cu cuseta....
Dar restul sunt UN DEZASTRU ! INIMAGINABIL !!
Bude mergătoare cu 15km/h efectiv cum spunea cineva...
Ultima oară când am mers cu trenul... iarna, ger crunt, un vagon nu avea DELOC căldură, unul doar pe o parte, altul avea căldură... budele mizerabile şi mirositoare... dar cel mai şocant pasagerii... mulţi fără bilet... unii beţi alţii nebuni (efectiv)...
Tren gen Constanţa - Feteşti - Bucureşti...
Un coşmar ,întarziere de o oră la plecare, apoi întârziere şi pe parcurs...