Maşina care elimină accidentele mortale ar putea debuta în 10 ani
- Printeaza
- Comenteaza
- Trimite pe:
Constructorii auto duc o adevărată luptă în ceea ce priveşte protecţia oferită de automobile. În următorii zece, douăzeci de ani, companiile auto vor utiliza simulările şi ingineria virtuală pentru a produce maşini mult mai sigure. Prin utilizarea magneziului şi a fibrei de carbon în cadrul anumitor componente ale maşinii, prin îmbunătăţirea sistemelor de siguranţă active şi prin introducerea comunicaţiilor între vehicule, viitoarele automobile vor fi mult mai sigure.
Un prim exemplu de tipul acesta a venit din partea constructorului suedez Volvo, care a demarat proiectul Vision 2020. "Începând cu 2020, nimeni nu va mai deceda sau va suferi răni grave într-un Volvo nou", a declarat un oficial suedez. Ed Kim, analist la AutoPacific, crede că producerea unei maşinii în care nimeni nu va putea muri este un proiect realizabil, întrucât în următorii zece ani sistemul de recunoaştere a semnelor de circulaţie, detectarea pietonilor şi alte metode de siguranţă vor duce crearea unor automobile mult mai sigure.
Implementarea unor noi metode de realizare a crash-testelor reprezintă o altă metodă pentru îmbunătăţirea siguranţei automobilelor.
Majeed Bhatti, inginer care se ocupa de siguranţă din cadrul General Motors, a vorbit despre cât de mult au evoluat metodele de testare a siguranţei automobilelor. În trecut, inginerii creau prototipul, îl loveau şi mai apoi analizau rezultatele. În ziua de astăzi, simularea virtuală a unui accident este cel mai des utilizată metodă. "Acum simulăm un vehicul în întregime, de la o bară la cealaltă, analizând mai mult de patru milioane de elemente", a declarat Majeed Bahatti.Inginerii simulează anumite accidente, le analizează, iar rezultatele sunt trimise designerilor care preiau informaţia şi corectează erorile. "Putem vedea ce se întâmplă cu portbagajul, cu manechinul şi avem informaţii similare cu cele obţinute în urma unui crash-test fizic. Verificăm apoi dacă sunt necesare modificări ale structurii caroseriei, ale airbag-urilor sau ale centurilor de siguranţă. Toate acestea le aflăm după câteva simulări virtuale", a completat reprezentantul GM.
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Siguranta
-
Euro NCAP a făcut un nou raport cu cele mai sigure mașini testate în 2024. Modelul care a fost desemnat cel mai bun performer a fost noua generație Mercedes-Benz Clasa E. (16.01)
-
Lamborghini a inițiat o campanie de rechemare pentru Revuelto. Campania vizează două exemplare ale modelului exotic care prezintă un risc de incendiu. (03.01)
-
Kia a fost nevoită să inițieze o campanie de rechemare pentru SUV-ul EV9 în Statele Unite. Aproape 23.000 de exemplare sunt vizate de o problemă cu prinderea scaunelor din spate, ale căror șuruburi de prindere lipsesc. (31.12)
- Noua Skoda Superb Hatch, acum și în versiune PHEV: autonomie electrică de peste 120 km
- Euro NCAP: Cele mai sigure mașini testate în 2024
- Volkswagen ID.7 a parcurs 941 de kilometri cu o singură încărcare
- Primele imagini neoficiale cu noul Volkswagen T-Roc
- FOTOSPION: Primele imagini cu Skoda Space, un crossover electric cu 7 locuri
Daca o masina tinde sa intre pe contrasens si sa te lovesti frontal ce va face masina intelig. a viitorului?! prob va evita si te va arunca direct in pomul de la marginea drumului. Multi ar mai trai daca nu ar exista pomi pe langa sosele !!