Marchionne: "Fiat şi Chrysler ar putea deveni o singură entitate"
- Printeaza
- Comenteaza
-
Trimite pe:
În cadrul unui interviu acordat pentru J.D. Power, Sergio Marchionne, director executiv Fiat şi Chrysler, a prezentat planul de viitor al celor două companii pe care le conduce. Acesta a declarat că brand-urile în fruntea cărora se află s-ar putea uni, devenind astfel o singură companie cu sediul în SUA. Pentru început, Chrysler trebuie să îşi refinanţeze împrumuturile guvernamentale, iar sporirea capitalului prin listarea la bursă ar putea duce la accelerarea planurilor italianului.
"Cine ştie? În următorii doi-trei ani, ne-am putea uita la o singură entitate. Ar putea avea bazele aici, în SUA. Mai întâi trebuie sa le integram din punct de vedere operaţional şi mai apoi să aruncăm o privire asupra administrării", a declarat Sergio Marchionne.
Din anul 2009, când Fiat a achiziţionat o parte din acţiunile Chrysler, scopul italienilor a fost acela de a renaşte brand-ul american. Modele precum Chrysler 200, 300 sau Town & Country reprezintă doar o mică parte din planurile constructorului.
De asemenea, cei doi producători auto vor să împartă un număr cât mai mare de platforme şi tehnologii care vor duce la dezvoltarea viitoarelor modele comune. În prezent, italienii deţin 25% din acţiunile Chrysler, dar procentul ar putea creşte până la 35% dacă vor fi atinse o serie de obiective.
Via | Carscoop
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Economic
-
Tesla a pus capăt comenzilor lui Model S și Model X pe piața din China, ca urmare a noilor taxe vamale impuse de președintele american Donald Trump. (15.04)
-
Uniunea Europeană și China au demarat negocieri pe tema găsirii unei noi soluții care să înlocuiască taxele vamale pentru mașinile electrice venite din China. Cel mai probabil, soluția ar putea consta în stabilirea unor prețuri minime. (11.04)
-
Comisia Europeană a amendat 15 producători de automobile, după ce aceștia au participat la un cartel de reciclare a vehiculelor vreme de 15 ani. Amenda cumulată pe care trebuie să o plătească toți acești producători valorează 458 milioane euro. (02.04)
-
Noul Audi A6 Sedan: cel mai aerodinamic Audi de serie cu motoare termice
-
Noul Volvo S90 facelift: display central de 11.2 inch și versiune PHEV cu 80 km autonomie electrică
-
Acesta este noul Subaru Outback: două motorizări cu până la 260 CP
-
Renault a dezvoltat un sistem hibrid care poate fi montat în mașinile electrice
-
Noi detalii despre Mazda EZ-60: versiune cu motor termic pe post de generator
Oricum ar fi, este evident ca in viitor vom dansa dupa cum canta altii: poate ca vor considera o "risipa" sa ai propria masina, sa mergi gratuit pe drumuri, etc. Poate pur si simplu vom fi obligati sa inchiriem masini care vor merge in grupuri automatizate, pe infrastructuri detinute de corporatii. Fare SF, dar daca faci comparatie cu drepturile/posibilitatile de a calatori de acum 100 de ani, deja suntem cu un picior in groapa...