Chinezii de la BYD au lansat marca de lux Denza în Europa. Constructorul chinez, fondat în 2010 împreună cu Mercedes-Benz, va lansa două modele în primul său an pe piața de pe Bătrânul Continent. Primul model, botezat Z9 GT, este un break electric de performanță și este și modelul etalon al mărcii. Al doilea model care va ajunge pe continentul nostru va fi un monovolum cu 7 locuri numit D9.
Noua Denza Z9 GT este un rival pentru Porsche Taycan. Design-ul noului model este unul caracterizat de suprafețe rotunde, aerodinamice, cu faruri separate pe două niveluri și cu o parte din spate alungită, care îi oferă modelului un aspect de shooting brake. Modelul chinezilor este bazat pe o platformă special construită pentru acesta și integrează o arhitectură de 800 de volți pentru încărcare rapidă.
Ca dimensiuni, noua Denza Z9 GT măsoară 5180 milimetri în lungime, 1990 milimetri în lățime și 1500 milimetri în înălțime.
Interiorul noului model adoptă un design minimalist și digitalizat, cu ecrane pentru instrumentar, sistemul multimedia și chiar pentru oglinzile laterale.
În zona tunelului central sunt prezente câteva comenzi fizice, iar maneta comutatorului de viteze are o formă care imită un diamant.Momentan, Denza nu a confirmat specificațiile europene pentru noul său model, însă acesta primește o versiune de 965 de cai putere pe piața din China, grație a nu mai puțin de 3 motoare electrice. Cu acest propulsor, noul model accelerează de la 0 la 100 km/h în 3.4 secunde. Bateria de 100 kWh promite o autonomie de 629 kilometri în regim CLTC.
VERSIUNE CU MOTOR HIBRID
Noua Denza Z9 GT va fi disponibilă și cu un motor hibrid cu încărcare la priză. Această versiune, numită Z9 Super DM, îmbină un motor pe benzină de 2.0 litri cu două motoare electrice. Rezultatul este 870 de cai putere și o repriză de accelerație de la 0 la 100 km/h în 3.6 secunde.
Versiunea PHEV a noului model primește o baterie de 38.5 kWh, iar autonomia electrică este de 201 kilometri.
Un aspect interesant despre noul model este faptul că două dintre motoarele electrice, care antrenează roțile din spate, pot fi controlate independent unul față de celălalt. Asta îi permite modelului să gliseze în spațiile libere de parcare atunci când parchezi lateral.
Deocamdată, Denza nu a anunțat prețurile primului său model pentru Europa.
via Denza
Trebuia sa aiba la dispozitie 4 motoare, nu doar 3, numai cu 4 motoare reusea sa bifeze echilibrul optim intre punti.
Continuați băieți, nu vă jenați, tarlaua e mare, aveți unde zburda.
De arătat, zic eu, arată mai bine decât multe europene cu ștaif și pretenții, gen alea cu masca cât un calorifer luminat. Una peste alta, BYD, în câțiva, puțini ani, va da frisoane multor constructori mai ales dacă vor continua și cu termice hibride.
Mărimea contează și dacă e și iluminată epatezi mai bine.
Putere decentă pentru o mașină de familie, se putea mai bine, 965 de cai e așa și așa.
Au chinezii niste prezentari faine la ea, ca pana si germanii se uita mirati si isi dau seama ca sunt in urma cu multi ani la tehnologie.
https://youtu.be/myHnpDOaTHM?si=1RY0jb-4L8nxwkFL
Volvo: pentru familisti
BMW sau Audi: pentru cocalari.
BYD Denza: pentru altii care nu sunt nici familisti si nici cocalari.
P.S. daca te uiti in reclamele Denza nu vezi familisti, asa cum in reclamele BMW vezi agresivitate si marlanie.
Denza are avantajul ca e net superioara oricarui BMW inventat pana acum, deci poate fura din clientii BMW oricand.
Cat despre modele de familie, sunt destule si nu cu 900 CP ca atunci clar nu esti interesat de familie.
Omul daca vrea masina noua, o chinezoaica e mai la indemana decat de la firmele clasice, desi au inceput si chinezii sa ridice pretul.
Pericolul mare este ca odata ce penetreaza o piata, chinezul o sa ridice preturile exact cum au facut si japo (acum 50 de ani) sau coreenii mai recent. Odata eliminate firmele europene si americane de traditie, preturile vor urca la sigur, in lipsa concurentei.
Deci ramane cum am stabilit de la inceputurile Automarket-ului, desi mi-am luat injuraturi grupa mare :) Cumparati local, de-al casei, ca alegeri sunt destule. Odata falimentati ai nostri de catre asiatici, va fi spre imposibil de revenit la ceea ce avem in ziua de azi.
Să cumpere local? Și eu tot zic chestia asta, dar mi-e teamă că n-o să vedem prea curând așa ceva. Românul e fudul nevoie mare, stă în apartament confort doi sau în garsonieră da' e musai să aibă bmw/vw/audi în parcare, telefon la care plătește rate la bancă și, obligatoriu, haine de firmă cu mult sclipici și etichete.
Nu cumpără local, nu cumpără mașini de buget, că râd prietenii de el.
Anul trecut, din totalul vânzărilor din top 10 în Romania, asiaticele, și vorbim despre cele cu ștaif, Hyundai, Toyota, Suzuki, nu chinezisme, au fost cam 50% din ce a vândut Dacia. Iar asta se întâmplă în condițiile în care chinezii tatonează piața. Deocamdată! Cred că nu este greu de înțeles ce se va întâmpla când vor invada piețele cu Great Wall, Chery, Shuanghuan și alte astea la preț de dumping.
Nu, nu este vorba de stereotipuri, dacă atât ai înțeles, problema e să vezi mai departe decât vârful nasului. Și, ca să te ajut un pic, prăbușirea pieței auto, nu doar în Romania ci în toată Europa, înseamnă, oare, ce?
Eu ma refeream la cota de piață Dacia și la cifre de vânzări, este pe primul loc, tu aduni toate mărcile asiatice și spui ca au 50% din piață, așa putem aduna și vânzările Renault, Skoda, PSA, VW, Opel și se schimbă lucrurile, de peste 10 ani invadează chinezii piața europeană, dacă pică piața, vor cădea toți, nu că vor vinde doar chinezii, lăsați-mă cu așa zisa ieftineala chinezească.
Exact cum gândeam. Stai prost la capitolul logică. Mai bine tăceai.
Așadar:
În primul comentariu vorbeam strict de mașină. Reține: o mașină de lux ce nu are absolut nicio legătură cu ceea ce spun în al doilea comentariu.
De fapt al doilea coment este o completare la ceea ce spune @Zarnesteanu. Cu totul și cu totul altă discuție. Altă gâscă în altă traistă, băiatu'!
In rest, ce să zic, sunt siderat de capacitatea unora de înțelegere. Mai faceți și voi niște corelații între propoziții când citiți. Că nu e greu. Sau, măcar nu mai comentați aiurea-n tramvai. Mă rog, am zis de mult timp că nu mai răspund și pierd timpul cu toate inepțiile scoase de unii ca tine. Punct!
La prima strigare am găsit asta:
- "România – penultima în UE și pe locurile 45-48 din 81 de țări și teritorii din lume, la cele trei evaluări principale: matematică, științe, citire / Aproape de 3 ori mai puțini elevi de top și de 2 ori mai mulți elevi sub pragul alfabetismului funcțional, față de media OCDE"
- Locul 49 la IQ
- Penultimul loc în UE la bugetul alocat pentru educaţie
- "Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), Romania are cei mai mulţi săraci din Europa"
- Pe primul loc în Europa la numărul de morți în accidente.
Eu sunt craiovean si am cumparat cu buna credinta cat se poate de local, un Ford Puma. Dupa doi ani am fost nevoit sa ii fac vant si l-am inlocuit cu un Audi Q3 sh, exact cum nu recomanda medicul, adica am devenit anti-local, cocalar dupa cate se pare, obsedat de embleme, diesel-ar, poluator, posibil ultimul om de pe planeta, dar totodata multumit si linistit.
Diferenta este colosala, de la cer la pamant, nu doar intre cele doua masini, cum era si de asteptat, ci si la tratamentul local in reprezentante. La Ford pe langa interminabilele probleme si defectiuni la masina care m-au scos din sarite (era un cotet, cum se zice in popor) am avut parte si de cel mai mizerabil tratament la service si lipsa de deschidere pentru a rezolva problemele si a face masina functionala, in garantie, ca sa fie clar.
Inainte sa trec la Audi, ca sa nu ma mai lovesc de aceleasi belele la revizii sau eventuale reparatii, am prospectat serios piata locala de profil si pe langa zecile de ateliere specializate pe Audi din Craiova am luat contact si cu reprezentanta locala unde am ramas surprins de o amabilitate si profesionalism mai rar gasite p'acia prin zona noastra.
Ma simteam ca un infractor din cauza ca am renuntat sa mai cumpar local, dupa toate cele patite, dar mi-a mai venit totusi inima la loc dupa ce am aflat cat de mult contribuie Romania la industria auto germana, prin furnizorii locali de piese. Se poate considera si ca Audi-ul meu este un produs circa 25% local, daca nu chiar mai mult. Deci cine isi cumpara masina germana, noua sau sh, sa stie ca ajuta binisor industria romaneasca. Parca nu ma mai simt asa vinovat acum :)
Nu stiu cum o fi prin 'murica, dar in Europa, tehnica asta a diavolului, sa te infiripezi pe sub pielea clientului, e o chestie care se invata in primul an pe la scolile alea de contabili. Dar nici nu trebuie sa inveti ceva, e destul sa te uiti la ne-orazarii de la Skoda si Dacia care au facut ce nu se facea...au venit cu preturi mici si oferta rezonabila si dupa aia (ca nesimtitii) au marit preturile. Pffff....
Acum tot in textul ala am citit ca dispare concurenta (adica producatorul local) care, speriat de preturile alea mici-mici-mici a depus armele si in loc sa se adapteze dar si incapabil sa inteleaga ca se schimba vremurile a preferat sa ofere aceleasi carute motorizate imbatranite, depasite dar....clasice, traditionale, "asa cum se faceau odata". Bine ne facem ca nu vedem ca nou-venitii au inceput sa fabrice chiar acolo unde erau batranii satului, cu forta de munca...locala, proiectand si dezvoltand cu creierele localnicilor.
Ideea e, am inteles, ca doar ala cu certificat de septuagenar e demn de atentie. Nu conteaza ca numai poate....
PS si eu care credeam ca piata decide, dreptul de a alege imi apartine in totalitate, si e obligatia firmei sa isi faca atragatoare oferta.
PS2 in pofida a ce am spus mai sus....ma voi tine departe de ciaina, chiar daca unii dintre batranii satului fac ceva pe principiile mele si daca nu toata masina lor, dar macar o buna parte, are miros de muncitor chinez.
Personal, am de ales masini de pe doua continente care sunt, inca, bazate pe crestinism si democratie. Si slava Domnului, ai de unde alege calitativ, pentru toate gusturile si portofelele.
Odata cu varsta, tendinta anti-Asia, a ramas aceeasi. Ce am schimbat radical a fost faptul de a mai judeca pe oricine in privinta alegerii personale. Fiecare are dreptul sa cumpere pe banii lui exact ceea ce i se potriveste, in bugetul pe care si-l permite. Faptul ca ma limitez sa influentez doar ceea ce pot, prin alegerile mele, m-a scutit de nenumarate discutii inutile cu prieteni, cunoscuti, colegi la lucru, etc. Putem schimba pareri si experiente, dar nu mai incerc sa influentez pe nimeni. Sunt mult mai linistit sufleteste si eu si cei din jur :)
Treaba asta e valabil nu doar la masini, ci si in politica, decizii la servici, relatii interpersonale sau in familie. Mi-au trebuit ani de zile sa inteleg ca linistea interioara o castigi atunci can iti vezi de treaba ta si ii lasi pe ceilalti sa fie exact asa cum isi doresc, nu dupa cum crezi tu ca e bine. Nu doar eu, dar toti din jurul meu au dreptul sa greseasca si sa invete din greselile lor. Iar peste o vreme, ne intalnim, ne impartasim din experiente, invatam ce avem de invatat si mergem mai departe. Mai intelepti si mai adaptati vremurilor care vin.
Faptul ca am ales o masina electrica, in ciuda opiniilor contrare ale majoritatii cu care intru in contact zilnic, e doar un semn de stabilitate. Doar eu stiu exact ce imi trebuie, ce mi se potriveste si inteleg perfect ca nu e aplicabil nimanui altcuiva, decat cel mult, partial.
Ar fi extrem de benefic sa incetam sa ne judecam si sa sarim obsesiv la beregata cuiva ori de cate ori posteaza o parere. Doar pentru ca cineva conduce un BMW nu inseamna nimic. Sunt foarte multi soferi de BMW echilibrati, cu capul pe umeri, care exceleaza in profesiile lor. Oameni absolut normali in viata de zi cu zi. Faptul ca Romania are o putere financiara relativ scazuta iar nivelul intelectual in anumite paturi sociale e abismal, are legatura zero cu BMW-urile second hand.
Un week end placut:)