Înmatriculările de mașini electrice au scăzut cu 60% în România, în martie

de Tiberiu Safta
Luni, 07.04.2025
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Conform unor noi date anunțate de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, înmatriculările de mașini electrice în România au scăzut cu aproape 60% în luna martie. Totodată, înmatriculările vehiculelor electrificate au crescut cu 20% în aceeași perioadă.

Vânzările de mașini electrice continuă să scadă în România. În luna martie, înmatriculările de astfel de mașini au scăzut cu 58.8%, potrivit unui nou raport al Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări. Astfel, mașinile electrice dețin acum o cotă de piață de 2.7%. Anul trecut în aceeași perioadă, mașinile electrice aveau o cotă de piață de 7.4% în țara noastră.

Scăderea înmatriculărilor de mașini electrice vine în contextul în care numărul mașinilor electrificate, adică cele cu motoare hibride convenționale, PHEV sau microhibride, au crescut cu 19.5% tot în martie.

De la începutul anului și până la finalul lui martie, Dacia Spring a fost cel mai vândut model electric în România, cu 1013 unități înmatriculate până acum. Concret, asta înseamnă o scădere a vânzărilor de 17% față de același interval din 2024. La mare distanță pe locul 2 este Tesla Model 3, cu numai 162 de exemplare înmatriculate. A treia cea mai vândută mașină electrică până acum în acest an este Leapmotor T03, cu 132 de mașini înmatriculate.

„Luna martie marchează a treia lună consecutivă catastrofală pentru electromobilitate în România, cu o cotă de piață a autoturismelor electrice de doar 2.7%”, a declarat Dan Vardie, președintele APIA.

„Este un semnal de alarmă puternic: fără creșterea ecotichetului la 8500 de euro și fără o etapizare clară a acestuia până în 2030, care să ofere consumatorilor predictibilitate, riscăm să rămânem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la adopția vehiculelor electrice”, a mai adăugat acesta.

Raportul DGPCI mai arată că înmatriculările de mașini noi au crescut cu 3.3% în a treia lună față de martie 2024, însă au scăzut cu 12.9% prin comparație cu februarie 2025. Înmatriculările de mașini cu motoare pe benzină și mild-hybrid au crescut cu 26.5% în martie, de unde rezultă o cotă de piață de 62.5%. De cealaltă parte, înmatriculările de mașini cu motoare diesel au scăzut cu 42.2%, ceea ce înseamnă o cotă de piață de 11.3%.

via Economica

Comentarii (10)

  • Jian de la Calafat
    Dar cum asa ?!....
    Cine-si putea imagina un asemenea scenariu?!
    ...Da' cata imaginatie sa posezi pentru a creiona macar un astfel de cataclism ?!

    @Automarket
    Nutresc speranta ca in perioada imediat urmatoare veti reveni cu atat de necesarele corectii la valorile colapsului EV in Romania.

    Datele oferite de domniile voastre sunt completamente neingurgitabile.
    Rog sa remediati acele inadvertente cu celeritatea care se impune.

    Multumesc anticipat
    3 5
  • Imi place partea cu riscam sa fim pe ultimul loc in Europa.
    Pai suntem primii la morti in accidente rutiere, suntem ultimii la citit carti si primii la cocalari care importa sh DIZAL!
    Acolo unde e multa coruptie si cocalareala, nu trebuie sa ne asteptam la altceva.
    7 7
  • UK March 2025

    Hybrids are up by 27.7%, plug-in-hybrids are up by 37.9% and pure electric is up by a huge 43.2%. Pure EV now has a market share of 19.4%.

    Elsewhere, traditional pure ICE car sales were down again. Both petrol and diesel sales were down, with petrol dropping by 0.4% and diesel dropping by 10.1%. Petrol now has less than a 50% market share, at 49.5% and diesel has dropped down to just 5.9%.
    4 5
  • @Matei
    Hibridele( inclusiv mild hybrid ) si plug-in inseamna tot termice, deci vrajeala asta ca termicele au sub 50% nu stiu pe cine ajuta, nu inteleg aceasta dezinformare in forma continuata . Electricele inseamna aproape 20%, asta este corecta .
    5 0
  • Poate unii nu generalizează ca tine?

    Și unde e dezinformarea? Văd că nu te oprește nimic să le pui în aceeași oală și să te informezi corect confom definiției tale.

    Dacă însă ei ar da cifrele la grămadă atunci cei care vor să le vadă defalcat cum ar fi informați?
    4 3
  • Încă este Dan Vardie, acest Isărescu al APIA, așadar situația este " catastrofală ", sa sperăm ca va fi mai bine cu câteva sute de electrice în plus .
    4 1
  • Dupa ce ca vanzarile de electrice se duc in sus sau jos dupa cum bate vantul Rabla, nenea Vardie cere un tichet si mai mare pentru electrice ca sa se asigure ca nu cumpara nimeni electrice inafara programului.
    Electricele, spre binele lor, trebuie sa se descurce singure, fara subventii fantasmagorice.
    5 1
  • De curiozitate: dacă subvențiile sunt fantasmagorice în ce fel influențează piața?
    3 4
  • Jian de la Calafat
    @matei

    Chapeau, dom'ne !
    Luciditatea incepe sa-ti dea tarcoale.

    In cazul EV, chiar avem de-a face cu anomalia la patrat.
    (carentele intrinseci ale fiecarui EV + cadoul indecent de consistent oferit de ecotichet).
    2 2
  • @Matei
    Daca subventiile sunt fantasmagorice (cum au fost pana recent ~11k eur), nu-si cumpara mai nimeni electrica uzuala (20-30-40k) fara sa beneficieze de program. Este program, "este vanzari", nu este program vanzarile-l asteapta ca si cand.
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru