Transparența vânzătorilor de mașini second-hand este pusă mereu sub semnul întrebării de cumpărătorii români. După atât de multe exemple în care produsul cumpărat a fost unul cu defecte sau cu un istoric ascuns, e foarte greu să schimbi etichetele puse unor astfel de comercianți.
Un studiu publicat de Carvertical ne arată cât de mult poate varia încrederea în piața auto locală, de la o țară la alta. Experții carVertical au efectuat cercetări în 17 țări și un sondaj la care au participat 4.500 de persoane pentru a afla ce cred oamenii despre vânzătorii de mașini second- hand. Respondenții au fost întrebați dacă au încredere în vânzătorii de autoturisme second-hand, dacă ei cred că este sigur să cumpere un vehicul second-hand și dacă se așteaptă ca vânzătorii să își respecte promisiunile.
BRITANICII AU CEL MAI RIDICAT NIVEL DE ÎNCREDERE ÎN VÂNZĂTORI
Cumpărătorii din Europa Centrală și de Vest au mai multă încredere în vânzători decât în Europa de Est, unde diversele escrocherii sunt mai frecvente.
Țările în care oamenii au cea mai mare încredere în vânzători sunt Regatul Unit (un scor de încredere de 122.2), Finlanda (120.4), Slovenia (109.7), Germania (109.4), Slovacia (107.5) și Republica Cehă (106.4).Cu toate acestea, nu vă imaginați că nu există uscături și în pădurea englezilor. Spre exemplu, în Regatul Unit, 14,5% dintre autoturisme au kilometrajul dat înapoi, ceea ce sugerează o lipsă de transparență pe piața autoturismelor second-hand. Deoarece britanicii vând mai mult decât oamenii din alte țări, aceștia pot fi mai vulnerabili la înșelătorii. Însă, Regatul Unit diferă foarte mult de restul Europei, deoarece ponderea automobilelor second-hand importate este semnificativ mai mică.
CEL MAI SCĂZUT NIVEL DE ÎNCREDERE ESTE ÎN EUROPA DE EST
Franța (102), Serbia (100,2), Letonia (94.5), Polonia (94.2), Italia (93.7), Croația (93.3) și România (92.8) se numără printre țările cu un nivel mediu de încredere. Cumpărătorii din aceste țări par să fie mai conștienți de vânzătorii necinstiți și tind să fie mai atenți atunci când cumpără o mașină second-hand.
Cel mai scăzut nivel de încredere în vânzători se înregistrează în Estonia (88), Lituania (81.6), Ungaria (80.5) și Bulgaria (79.5).
Aceste țări au o istorie îndelungată în ceea ce privește escrocheriile cu mașini. Multe vehicule au kilometrajul dat înapoi sau au suferit accidente grave în trecut. Deoarece mulți șoferi din aceste țări au căzut pradă vânzătorilor necinstiți, nivelul mediu de încredere este scăzut.via CarVertical
Comentarii (2)