CCFA previziona un avans al înmatriculărilor de autoturisme noi în Franţa de 9-10% în 2021, dar datele ar putea fi revizuite în scădere, a avertizat un purtător de cuvânt al CCFA.
“Credem că ar putea fi dificil să înregistrăm vânzări de 1,8 milioane de vehicule anul acesta,” a declarat purtătorul de cuvânt al grupului de lobby al producătorilor auto.
Franţa rămâne a doua mare piaţă auto din Uniunea Europeană, în urma Germaniei, dar înaintea Italiei şi Spaniei.
Anul trecut, înmatriculările de autoturisme noi în Franţa au scăzut la 1,65 milioane de vehicule, de la 2,21 milioane de unităţi în 2019, în urma opririi producţiei fabricilor auto din cauza efectelor pandemiei.
Deficitul global de semiconductori şi incertitudinile privind evoluţia pandemiei afectează cei mai mulţi producători auto, inclusiv grupurile auto Renault şi Stellantis.
În iulie, vânzările de automobile în Franţa au scăzut cu aproximativ 35%, la 115.713 unităţi, în timp ce în primele şapte luni ale anului piaţa auto franceză a înregistrat un avans de 16%, faţă de perioada similară din 2020, arată datele CCFA.
Via Agerpres
Nu de alta, dar și robo-Edikkk pare să aibă nevoie de un cip nou la mansardă.
Mai pe scurt, explozia internetului (internetul e în toate, vorba poetului) + rețele sociale + cloud + etc, au făcut ca nr. de dispozitive care folosesc cipciripuri să crească exponențial.
Iar legea lui Moore nu mai funcționează și e tot mai complicat să faci cipciripuri în cantități foarte mari.
Are legătură cu procesul de litografiere.
Toată lumea vrea procesoare economice și care au viteza de procesare mare, adică tranzistori cât mai mulți și mai îngrămădiți pe pastila aia de siliciu.
De exemplu, un procesor grafic actual dintr-o placă video pentru un calculator de jocuri
are 28,3 miliarde de transizstori, litografierea fiind pe 8 nm.
Consumă 320 W (cât un reșou de făcut cafeaua) și are o putere de procesare de 29,77 TFLOP.
Ce înseamnă asta?
Că pentru a juca jocuri actuale pe ecrane 4K (că sunt la modă) este nevoie de o putere de procesare de 30 ori mai mare decât puterea de procesare a primului supercomputer din lume care a depășit pragul de 1 TFLOP, acum 21 de ani (ASCI Red) deținut de Sandia National Laboratories, US Department of Energy, care se ocupa de simulări pentru "nuclear materials testing, other" - adică pentru arme nucleare și alte mizilicuri.
Fabricile de procesoare (Fab-uri) au capacitate limitată și e tot mai greu să produci la rezoluții foarte mari (nanometri cât mai puțini) și în cantitățile cerute.
Fabricile TSMC, Samsung și câți mai au propriile fab-uri au capacitatea ocupată deja.
Ca să mai faci un fab decartezi scurt 4 miliarde de dolari, adică mai mult decât bugetul anual de apărare al României pe 2016.
Cerere mare, oferta redusă... Iar ăștia vor să scoată și ei banu' gros și e tot mai greu. De asta e shortage :)