Ford face echipa cu Microsoft pentru a imbunatati vehiculele electrice

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 01.04.2010
Ford si Microsoft vor colabora pentru dezvoltarea unui software care va manageria incarcarea vehiculelor electrice pentru a minimiza sarcina asupra retelei de transport a energiei electrice.

Ford si Microsoft au anuntat o noua colaborare care va viza dezvoltarea vehiculelor electrice. Noul proiect va folosi tehnologia Hohm de la Microsoft pentru a optimiza sistemele de incarcare si pentru a afisa informatii cat mai corecte despre momentul in care este necesara o incarare si minimizarea efectului acestei incarcari asupra retelei de furnizare de energie electrica. Ideea principala a acestui parteneriat este de a profita pe cat posibil de energia electrica folosita de vehiculele electrice pentru a maximiza autonomia si a reduce impactul acestora asupra mediului.

Cercetarile facute de inginerii Ford au relevat faptul ca incarcarea unui vehicul electric ar putea sa dubleze consumul de energie al unei case, iar managerierea consumului sporit de energie este estentiala. Dublarea consumului de energie al unei case ar putea fi dezastruos pentru posesorii de vehicule electrice si ar elimina o parte din beneficiile ale acestor vehicule, in principal din cauza surselor de energie utilizate pentru producerea curentului electric.

Unii ecologisti protesteaza impotriva vehiculelor electrice incarcate de la priza de curent alternativ din princina centralelor electrice care functioneaza cu carbuni.

Serviciul Microsoft va debuta pe vehiculele electrice de la Ford in 2011, pe versiunea electrica a lui Focus. Sistemul de monitorizare este bazat pe internet, deci va fi o ramura a sistemului Sync, dezvoltat tot de Microsoft. Cei de la Microsoft au colaborat si cu sud-coreenii de la Kia pentru a dezvolta un sistem multimedia. Ulterior, sistemul va fi implementat si pe modelele hibride care pot fi incarcate de la priza.

Via | LATimes

Comentarii (4)

  • nuuuuuuuuuuuuuuu
    NU NU NU NU!!!!!!!!!!!111elevenoneone

    Masinile electrice sunt useless! Terminati odata cu prostia asta si incepeti sa dezvoltati masinile pe hidrogen.. OMG terminati ~X(
    2 2
  • @gaby
    Draga prietene, masinile pe hidrogen sunte de fapt tot electrice, in pila de combustie H2 din rezervor se combina cu O2 din aer si produce curent electric si vapori de apa (asta pe scurt).

    Ideea e foarte frumoasa, dar apar 2 probleme acolo:

    1. Depozitarea si manipularea H2 - este foarte inflamabil si trece cu usurinta prin orificii foarte mici. Ideala ar fi pastrarea lui in stare lichida, dar asta inseamna temperaturi foarte scazute.

    2. Ca sa produci H2 pe scara larga ai nevoie de cantitati foarte mari de energie (energie din care doar o mica parte se regaseste in energia degajata de "arderea" H2 in motor, datorita randamentului mic, mult mai mic decat in cazul incarcarii de la priza a acumulatorilor). Energia aceasta va proveni tot de la retea, deci de aceea cel mai important este ca producatorii de energie electrica sa se inverzeasca (eolian, solar etc.)

    Hidrogenul apartine probabil unui viitor ceva mai indepartat si nu in forma asta, ci ca fuziune, fenomen care daca va fi controlat va putea produce energie foarte ecologica.

    Pana una alta, trebuie sa ne bucuram de posibilitatile palpabile oferite de industria viitorului foarte apropiat - baterii mai bune, autonomie mai mare - si sa ne straduim si pe alta cai sa traim mai verde. Natura nu ne asteapta pana ni se implinesc visele fantastice!
    1 1
  • hidrogen
    Sunt de acord cu Gabi asta cu full electric e o faza intermediara, facuta pentru ca "trebuie"... nu au nici un viitor... oricum mai e pana se termina petrolul. O masina care nu se poate alimenta instant nu e una care sa poata avea succes. Nimeni nu va sta nici macar 30 minute sa alimenteze, mai ales daca are de facut drumuri lungi, e aberant.
    erau probleme si cu substanta aia nasoala si periculoasa numita petrol, era greu de extras si trebuia o infrastructura..
    0 0
  • NeoGalaxy
    Idea de a folosii orice materie intr-un proces de aliementare este complicat. Hidrogenul desi foarte intalnit in natura, trebuie si folosit in asa fel inca randamentul sa fie macar 60% cat are motorul Diesel, desi cred ca motorul Diesel este pe la 50% randament, doar motoarele din Formula 1 ajung pe la 75-80% randament si asta niste costuri... imense :)

    Problema nu este ce materie folosesti ci cum o folosesti. In principal reactoarele produc caldura care nu se poate inmagazina, desi de transforma in curent si caldura + apa calda pentru case. Totusi o mare parte se pierde. Asa functioneaza reactoarele folosite in prezent, desi randamentul lor este aproximativ identic cu cel al reactoarelor nucleare naturale, exista si pe Terra cateva care "ard" de vreo cateva zeci de milioane de ani.

    Idea de baza nu este cum se produce si cand se produce ci cum s-o inmagazinezi. Asta o sa fie problema de folosit pe viitor, idea de inmagazinare. Pentru ca fuziunea a 2 atomi sau fisiunea tot a 2 atomi produce niste cantitati extraordinare de mari de energie... din care pe putin 30-40% se pierde. Si vobim de MW aici sau sute de MW si nu kW.

    Deci cercetarea are nevoie de timp, bani si baieti destepti ca sa produca niste metode utile. Atata de produs dar mai ales de inmagazinat eficient. Dupa aia... exista Soarele daca avem nevoie de energie :) Exact cat emite el intr-o secunda, inseamna... vreo cativa ani de folosit pentru tot Pamantul... si Soarele saracul arde de vreo 2 miliarde de ani :)))))))
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru