Ford a patentat o mașină autonomă care transformă interiorul în birou mobil în timpul mersului
de Sebastian Toma
Joi, 20.08.2015
NewsletterEşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ford a înaintat o cerere la biroul de patente din SUA pentru conceptul unui vehicul autonom care are scaunele reconfigurabile, capabil să le permită șoferului și pasagerului din dreapta să călătorească cu spatele la direcția de mers.
Esential2020este anul în care este previzionat debutul comercial al primelor automobile cu funcții de conducere autonomă, estimează experții din industrie.
Ford se pregătește să intre puternic în lumea mașinilor autonome, arată cei de la Business Insider. Compania americană a înaintat o cerere de patent la Biroul de Patente și Mărci Înregistrate din SUA pentru o mașină autonomă cu scaune reconfigurabile. Ideea din spatele acestui concept nu este în totalitate nouă, scaunele reconfigurabile fiind prezentate pe mai multe concepte ale altor mărci, dar niciunul dintre ele nu era făcut să-i permită șoferului să călătorească cu spatele la direcția de mers. Ideea unui vehicul autonom al cărui interior se transformă într-un birou mobil nu este nici ea nouă, fiind expusă în ultimii ani prin diferite concepte, dar cei de la Ford au avut inspirația să patenteze această idee, ceea ce marchează primii pași către un eventual automobil de serie care să aibă această funcționalitate.
Așa arată o imagine prelucrată digital a proiectului de mașină autonomă care le permite pasagerilor din față să călătorească cu spatele la direcția de mers.
În cazul patentului înaintat de Ford, mașina autonomă expusă în schițele atașate proiectului poate să retracteze parțial volanul în planșa de bord și să permită rotirea scaunelor din față cu 180 de grade. O altă propunere patentată de Ford este un interior în care scaunele din față se pliază parțial în zona dedicată picioarelor pasagerilor din față, în urma cărora rezultă un spațiu de odihnă pentru picioarele ocupanților locurilor din spate.
În cazul celui de-al doilea mod, mașina poate să facă modificarea în mișcare, în timp ce rulează în modul 100% autonom. În ceea ce privește posibilitatea lansării unui model de serie care să ofere această funcționalitate, oficialii Ford au explicat că au înaintat patentul pentru câteva idei referitoare la mașinile autonome pentru a proteja respectivele direcții de dezvoltare pentru viitor, fără obligativitatea unor modele de producție.
Ford lucrează la dezvoltarea de mașini autonome pe mai multe planuri și colaborează cu studenții de la MIT și Stanford pentru a cerceta provocările aduse de mașinile autonome. Compania americane are un Centru de Cercetare și Inovație în Palo Alto, California, care derulează mai multe proiecte pe domeniul vehiculelor autonome.
Pe lângă proiectele atașate acestui patent, Ford lucrează și la automobile convenționale care să ofere funcții de conducere autonomă.
Comentarii (1)