FEATURE: Când va fi interzis fumatul în maşină?
- Printeaza
- Comenteaza
- Trimite pe:
Astăzi eşti amendat dacă conduci în timp ce vorbeşti la telefonul mobil fără să foloseşti un sistem handsfree. Sau dacă tastezi sms-uri cu un ochi la drum. Iar în unele ţări se doreşte interzicerea totală a folosirii telefonului mobil de către cel de la volan în timpul conducerii automobilului. Pentru a limita acţiuniile care distrag atenţia celui de la volan, automobilele moderne au început să folosească tot mai mult comenzi vocale pentru a nu îl mai obliga pe şofer să îşi ia privirea de la drum atunci când conduce şi trebuie să schimbe postul de radio sau să seteze o nouă rută în sistemul de navigaţie. Tot aici avem şi sistemele de afişare a informaţiilor direct pe parbriz. BMW are un asemenea sistem opţional care proiecteză informaţii de la vitezometru, sistem de navigaţie şi altele direct pe parbriz în raza vizuală a celui de la volan.
FUMATUL - URMĂTORUL PE LISTĂ
În ultimii ani, o nouă acţiune a celui de la volan a intrat în atenţia autorităţilor din diverse ţări: fumatul. Mai ales dacă în maşină se află şi un minor. În primul rând, autorităţile vor ca pasagerii din automobil să nu fie supuşi fumatului pasiv. În al doilea rând, actul de a căuta şi aprinde o ţigară în mers îl distrage pe cel de la volan. În plus, dacă cel de la volan are ghinionul să scape ţigara aprinsă în poală, reacţia va fi una de panică. Majoritatea şoferilor fumători au şi obiceiul de a arunca mucul de ţigară terminat, dar încă aprins, pe geam. Pe lângă faptul murdăresc strada, pot cauza şi incendii dacă mucul aprins este aruncat într-o zonă cu iarbă uscată sau lângă o pădure.
Pentru a limita aceste efecte adverse, anumite ţări au început deja să impună interzicerea fumatului în maşină dacă în automobil este prezent şi un minor.
Australia este una din primele ţări care vor adopta acest nou regulament. Australian Capital Territory va adopta această lege la 1 mai 2012, iar amenda plătibilă pe loc va fi de 250 de dolari australieni pentru cine fumează într-un automobil în care este prezent şi un minor cu vârsta sub 16 ani. Dacă cel de la volan refuză să plătească cazul ajunge la tribunal unde amenda poate creşte până la 5.500 de dolari australieni. New South Wales a adoptat deja această interdicţie din luna iulie a anului 2009. În această regiune amenda este de 250 dolari australieni iar dacă amenda este contestată se poate ajunge până la un maxim de 1.100 de dolari australieni. Queensland a adoptat legea în ianuarie 2010, Australia de Sud încă din 2007, Tasmania din 2008, iar Victoria şi Australia de Vest din ianuarie 2010.Pe lista de ţări care au adoptat legi similare se află: Bahrein, Canada (British Columbia, Newfoundland - Labrador, Manitoba, Ontario, New Brunswick, Saskatchewan, Yukon şi insula Prince Edward), Cipru, Mauritius, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite. În Statele Unite ale Americii, o lege împotriva fumatului în prezenţa unui minor în maşină a fost adoptată de statele Arkansas, California, Hawaii, Louisiana, Maine şi Oregon. Numeroase alte state americane discută introducerea acestei legi.
Lista ţărilor care discută introducerea legii împotriva fumatului în automobil în prezenţa unui minor este compusă la această oră din: Finlanda, Irlanda, Italia, Israel, Olanda şi Marea Britanie.
Bineînţeles, legea a fost contestată peste tot unde a fost introdusă. Chiar şi aşa, poliţia australiană nu a glumit şi aplicat peste 400 de amenzi în Australia de Sud imediat după ce legea a fost introdusă.
CÂND VINE INTERDICŢIA LA NOI?
În Europa de Est, acest gen de interdicţie nu va apărea prea curând.
Europa de Est încă nu aplică legea interzicerii fumatului în locuri publice ca restaurante sau baruri. Dar, mai devreme sau mai târziu, această lege se va răspândi în toată Uniunea Europeană. Mai presus de caracterul legal al fumatului în maşină, este un lucru de bun simţ să nu fumezi în maşină, mai ales dacă alături de tine se află un copil minor. Iar studiile medicale au arătat că tinerii şi copiii sunt mult mai expuşi afecţiunilor derivate din fumatul pasiv decât adulţii. O singură ţigară aprinsă în interiorul unui automobil creşte de o sută de ori nivelul poluării faţă de standardul admis pentru poluare cu particule fine, spune Agenţia Americană pentru Protecţia Mediului. Fumatul pasiv este responsabil pentru astm, probleme ale urechii şi infecţii ale căilor respiratorii la copii.Alături de interzicerea condusului în stare de ebrietate, obligativitatea purtării centurii de siguranţă şi interzicerea uzului telefonului mobil fără ajutorul unui handsfree, legea interzicerii fumatului în maşină ni se va prea absolut normală peste câţiva ani. Acum ceva vreme, era perfect normal să fumezi în birou alături de colegi. Astăzi, toată lumea înţelege că acest lucru nu este normal şi cei care doresc să fumeze o fac afară din clădire. Majoritatea schimbărilor gândite pentru o viaţă fără riscuri (centurile de sigurnaţă, avertizările de pe pachetele de ţigări) au fost întâmpinate cu reticenţă la început. Să sperăm că interzicerea fumatului în maşină va fi privită ca o chestiune de bun simţ pentru sănătatea copiilor noştri.
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Feature
-
Sunt sigur că toți șoferii (mai ales împătimiții auto) își doresc ca măcar o dată să conducă pe un drum spectaculos, unde să se bucure de performanțele unor mașini sportive. Exact asta o să facem noi în următoarele zile, pe două dintre cele mai spectaculoase drumuri din țară. Normal, aveam nevoie și de niște mașini pe măsură, pe care din fericire, le-am găsit în gama Mercedes-AMG. (09.09)
-
Se împlinesc 130 de ani de când a avut loc prima cursă oficială de mașini din lume. Aceasta a fost o întrecere de la Paris la Rouen, iar primul câștigător a fost Albert Lemaître, la volanul unui Peugeot de 3 cai putere (22.07)
-
Arta stradală a evoluat foarte mult în ultimii ani. Din ce în ce mai mulți oameni au început să aprecieze acest stil de artă. De acest lucru și-a dat seama și BMW România, când au decis să vină cu coneptul #NightDriveRo. Cu ajutorul noului MINI Countryman, am descoperit arta stradală ascunsă din București. (03.06)
- Aceștia sunt finaliștii pentru titlul de Mașina Anului 2025 în Europa: Dacia Duster pe listă
- Noul Audi A5L debutează în China: ampatament lung și formă de sedan clasic
- Prima imagine cu interiorul noului Hyundai Ioniq 9
- Noul Hyundai Elantra N TCR Edition: versiune inspirată de cursele de turisme
- Noul BMW iX3 Neue Klasse, dezvăluit într-o serie de imagini patent
adica care este problema voastra oameni buni.........nam voie sa fumez langa copilu meu(daca este cazul)in schimb la nivel mondial se folosesc plasticuri cu toxicitate mare la sticlutele de lapte pt. bebe......
mancarea de care depindem este plina de chimicale care mai de care mai nocive(E-uri) si lista poate continua
legea purtari centuri de siguranta.........este una penibila atata timp cat ai voie sa 'te asezi pur si simplu' pe o motocicleta care merge si cu 250-300km/h
si cand stai sa te gandesti ca prin anii 50 -60' totul era posibil........
te urcai intrun Fiat 500 aruncai 2-3 'bambini' in spate prin simpla ridicare a scaunului spre bord si gata frate la drum.....
in ziua de azi omu de rand nu are nici un drept(spunea cineva ca suntem niste simpli cobai 'de proba') nai cauciucuri calumea amenda......vorbesti la telefon amenda..........fumezi amenda.......nai extinctor amenda.....nai trusa medicala amenda.........
unde se va ajunge cu legile astea........
Nu ma pricep la asta, dar cred ca mai degraba este mai periculos un sofer stresat de trafic si drumuri lungi si proaste si care nu se poate relaxa cu o tigara, decat unul care se uita 2 sec la bricheta sa-si aprinda tigarea.
Chestia cu copiii iar mi se pare stupid. Ok, nu-i expui in masina la fum, dar poate tot ii expui acasa sau la restaurant si atunci ce s-a rezolvat?
Repet, mi se pare un obicei murdar, dar este alegerea fiecaruia ce face cu trupul sau si cum isi otraveste copiii, fie cu fum de tigara sau cu McDonald's etc.
Si daca a provocat probeme de sanatate bebelusului timp de un deceniu, se adauga inca 10.000 de Euro (plus separat costurile de insanatosire, operare, vindecare).
15.000 Euro! amenda pentru telefon (la a doua abatere) (se excepta statul la semafor, poti sa scrii un SMS pana se misca masina din fata, dar niciodata in mers!)
Mi-e sila!
Daca s-ar pune legi foarte drastice, am fii cu totii constienti, si ne gandim de doua ori cand aruncam tigara pe jos!
Numai inconstientii ar fuma in acelasi compartiment cu bebelusii:(!
Daca il tineti un cm mare parte din fum ramana in masina si se elimina foarte greu, si ajunge si la copil!!!!!!!!
Vai de copii vostri, cei care sunteti revoltati ca nu aveti voie sa fumati cand ei sunt in masina. Probabil sunteti pe principiul ca voi l-ati facut, puteti face ce vreti cu el?
Legat de sticlele de plastic pt bebe, etc....nu va obliga nimeni sa luati cele mai ieftine produse. Exista sticlute si din alte materiale...gen sticla, etc Daca aveti bani pt un BMW si intretinerea lui, atunci ai sigur 50 lei sa dai in plus pt o sticluta de calitate si un biberon.
Ideea este ca este una otravirea involuntara prin utilizarea unor produse care nu se stie ca sunt otravitoare si alta sa il otravesti voluntar, pentru ca practic asta faceti cand fumati cu odrasla langa voi.
Ma "bucur" sa vad ca inca romanul traieste cu filozifia ca eu te-am facut, eu te omor :)
daca faptul ca fumatul distrage atentia de la condus este ceva discutabil, nu vad nici o baza ca sa interzica fumatul cu un minor in masina.
parintii fac o groaza de lucruri care sunt daunatoare sanatatii copiilor - sunt femei gravide care fumeaza, familii care merg frecvent la mcdonalds samd.
solutia nu este sa interzici punctual toate liberatile, ci sa-i responsabilizezi fata de diversele riscuri.
oricum, masura asta nu este decat o alta modalitate de a umple buzunarele statului, deci probabil ca va fi aprobata mai devreme sau mai tarziu in toate statele...
@AUTOMARKET : nu toata lumea stie cursul de schimb pt dolarul australian - o sugestie ar fi sa dati si echivalentul in RON sau EUR pt sume
Masina este proprietate privata, spatiul din interiorul ei este proprietate privata si nici un fel de lege nu o sa ma faca sa nu mai fumez in masina daca asa vreau!
Atata timp cat o folosesti doar tu nu am nici cea mai mica problema.
Dar cand fortezi si pe alti sa traga in plaman drogul tau se schimba placa.
Am oprit masina odata si am rugat mandra de atunci sa iasa afara daca vrea sa fumeze si ia-au sarit capacele.
A ramas pedestra atunci.
La cat de mult suntem ocupati, avem probleme, cred ca mai bine mi-as lua un IPad cu internet SUPER si m-as intoarce in pesteri, ca de acolo a plecat neamul meu:)