Expozitie de futurism

De Mircea Meșter
Publicat Vineri, 27.10.2006
L.A. Auto Show Design Challenge, salonul dedicat in totalitate conceptelor futuristice, isi prezinta candidatii din acest an la marele premiu.

Los Angeles Auto Show Design Challenge este un concurs de creatie organizat anual inaintea Salonului Auto de la Detroit. Miza acestui concurs anual este imensa, premiantii fiind de obicei cooptati in echipele de design ale marilor constructori ai lumii. La concurs pot participa insa si echipe de designeri care formeaza deja birouri de creatie in cadrul producatorilor auto.

In acest an, tema propusa de organizatori a fost “L.A. Lifestyle”, fiind axata pe aspectul ludic si pe cel ecologic.

Iata proiectele calificate in finala (in ordinea fotografiilor din stanga):


Mini BioMoke. Un fel de Mini Buggy cu cockpit deschis. Caroseria este formata din panouri biodegradabile in care sunt integrate seminte de arbori din care la finalul duratei de viata a masinii (5 ani) ies copaci pe baza unui proces natural de descompunere. Interesant.


Acura FCX Le Mans 2015. Prototip alimentat cu hidrogen care este destinat, spun cei care l-au imaginat, rularii la Le Mans in 2015. Spirit batmobile in adevaratul sens al cuvantului.


Audi Dynamic Space Frame. Prototip superfuturistic. Toate elementele electrice si lichide (carburant, ulei, apa) se gasesc in circuitele si in rezervoarele integrate in sasiu, care la randul sau formeaza un tot unitar cu caroseria. Suspensia este comandata electromagnetic printr-un fluid cu densitate variabila.

GMC Hummer 02. Criticati de foarte multi pentru modelele Hummer foarte poluante, GMC a imaginat un 4x4 inedit, de dimensiuni mici, care utilizeaza panourile fotosintetizatoare imense de pe plafon pentru a transforma dioxidul de carbon in oxigen.

Honda Extreme. La mijlocul drumului dintre batmobil si o masina realista, acest model se caracterizeaza prin habitaclul dublu si prin sasiul reconfigurabil construit din policarbonati. Partea interesanta este faptul ca forma caroseriei poate fi schimbata in functie de nevoi: de la pick-up sportiv la monovolum, ea se ajusteaza dupa nevoile proprietarului.


Kia Sandstorm. Buggy hibrid diesel cu baterie reincarcabila prin fotocelule solare.


Mercedes-Benz Recy. Roadster 100% reciclabil realizat din panouri din lemn stratificat, carbon si aluminiu si dotat cu un motor denumit oficial “V6 high-tech bio-Diesel”.


Toyota RLV (Renewable Lifestyle Vehicle). Model electric superusor care are doua moduri de functionare. Unul in totalitate manual, rotile miscandu-se prin pedalare, si unul in totalitate electric. Este o solutie conceptualizata foarte interesanta pentru ambuteiaje. Materialul folosit: bioplastic creat din bambus si aluminiu. Rezistent si totodata biodegradabil.


Volkswagen Nanospyder. Vehicul capabil sa fie asamblat si demontat la nivel microscopic. Pe scurt, nanotehnologie in toata regula.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru