În 1 octombrie 2019, grupul german Continental a decis ca divizia Powertrain, care se ocupă cu dezvoltarea de tehnologii pentru sisteme de propulsie, să fie redenumită în Vitesco Technologies și să capete mai multă independență față de compania-mamă.
Numele noii companii este derivat din cuvântul latinesc “vita” (“viață”) și simbolizează adaptarea rapidă la noile cerințe ale industriei auto.
Noua companie are sediul central în localitatea germană Regensburg și alte 50 de sedii în care lucrează în total peste 40.000 de angajați care au generat pe parcursul anului trecut vânzări de 7.8 miliarde de euro.
Vitesco Technologies dezvoltă tehnologii inovatoare pentru toate tipurile de vehicule, printre care se numără soluții de electrificare de 48 de volți sau unități electrice și electronice pentru mașini hibride și electrice. În plus, gama de produse include și unități de control electronice, senzori și actuatori.
În acest context, asocierea brandului Vitesco Technologies cu Electric România 2020 în calitate de partener principal este una naturală.
Asta cu atât mai mult cu cât compania germană este prezentă și în România cu centre de inginerie în Timișoara, Iași și Sibiu și o unitate de producție în Brașov. De altfel, unele componente utilizate de câteva dintre mașinile electrice din acest tur au fost concepute și de ingineri din România.
VITESCO TECHNOLOGIES LA TIMIȘOARA: TEHNOLOGIE PENTRU VOLKSWAGEN ID.3
Vitesco Technologies este unicul furnizor al unității de control a sistemului de propulsie al hatchback-ului electric Volkswagen ID.3, unul dintre modelele care ne vor însoți în Electric România 2020.
Această componentă a fost dezvoltată inclusiv în cadrul centrului de inginerie Vitesco Technologies din Timișoara, acolo unde lucrează peste 500 de angajați. De altfel, în cadrul Electric România 2020 vom vizita sediul Vitesco Technologies de la Timișoara pentru a afla detalii inedite despre proiectele inginerilor pentru mașini electrice.
Unitatea de control a sistemului de propulsie este una dintre cele mai importante componente de pe ID.3, ca urmare a numeroaselor sale funcții.
Astfel, componenta activează motorul electric, coordonează toate comenzile inițiate prin apăsarea pedalei de accelerație și joacă un rol important pentru încărcarea bateriei și managementul energiei. De asemenea, tot unitatea de control este responsabilă și pentru actualizările software over-the-air, motiv pentru care include și o serie de elemente de securitate cibernetică.
Unitatea de control a sistemului de propulsie a fost dezvoltată pentru platforma MEB, astfel că poate fi disponibilă și pentru alte modele electrice ale Grupului Volkswagen.
VITESCO TECHNOLOGIES LA IAȘI: SOLUȚII PENTRU RENAULT ZOE ȘI PEUGEOT E-2008
Inginerii Vitesco Technologies din Timișoara colaborează inclusiv cu colegii din centrele de inginerie din Iași și Sibiu în cadrul departamentului Electronics Control.
În plus, aproximativ 300 de ingineri de la centrul de inginerie din Iași lucrează în cadrul departamentului Electrification Technologies, care se ocupă cu dezvoltarea de tehnologii pentru mașini plug-in hybrid și electrice.Printre altele, inginerii din Iași au contribuit la dezvoltarea unității de control a motorului de pe hatchback-ul electric Renault Zoe și a inverterului de pe SUV-ul electric Peugeot e-2008. Ambele se numără de asemenea printre modelele cu care vom străbate țara timp de 8 zile în cadrul turului cu mașini electrice.
În ansamblu, angajații Vitesco Technologies din centrele de inginerie din România au expertiză în domenii precum electronică, simulări numerice, mecatronică, calibrări și aplicații conexe, inginerie software sau inginerie de sistem.
VITESCO TECHNOLOGIES LA SIBIU: TEHNOLOGII PENTRU MODELELE PHEV ALE GRUPULUI VW
Vitesco Technologies este furnizorul unității de control a cutiei de viteze pentru modelele hibride plug-in VW Passat GTE si Golf GTE. Dacă tehnologia construită de Vitesco Technologies a gestionat inițial exclusiv sistemul de propulsie al celor două modele, Grupul VW este într-un proces susținut de răspândire a pachetului tehnologic către mai multe modele ale grupului. Astfel, unitatea de control dezvoltată și produsă de Vitesco Technologies va putea fi ragăsită atât în compartimentul motor al sportivelor Cupra Leon și Skoda Octavia iV RS, cât și pe Skoda Superb IV și pe versiunea hibridă plug-in a recent lansatului VW Tiguan facelift.
La dezvoltarea acestei componente au contribuit inclusiv inginerii din cadrul centrului de inginerie Vitesco Technologies din Sibiu. Această unitate de control îndeplinește sarcini complexe și asigură atât controlul eficient și rapid al cutiei de viteze cu dublu ambreiaj, cât și controlul unui al treilea ambreiaj folosit pentru a însuma sau izola cuplul motor generat de motorul electric de tracțiune. Astfel, unitatea de control dezvoltata de Vitesco Technologies permite o experiență de condus rafinată, cu schimbări imperceptibile de treaptă, eficiența maximă oferind posibilitatea propulsiei autoturismului în mod 100% electric și, la nevoie, timp redus de răspuns la schimbarea treptelor de viteză pentru un condus sportiv.
Inginerii Vitesco Technologies Sibiu sunt implicați în dezvoltarea componentelor și sistemelor care vor împinge și mai mult industria auto mondială în direcția electrificării.
De la sisteme inteligente de control al modului de funcționare al sistemului de propulsie, shift-by-wire, până la soluții complexe de integrare a mai multor subsisteme de propulsie cu scopul miniaturizării, creșterii eficienței și reducerii costurilor pentru ca automobilele cu sisteme de propulsie electrificate se devine tot mai atractive și accesibile pentru utilizatorul final.VITESCO TECHNOLOGIES LA BRAȘOV: CENTRU DE PRODUCȚIE
Pe lângă activitatea din centrele de inginerie, Vitesco Technologies deține în România și o unitate de producție la Brașov unde lucrează peste 1.500 de persoane.
Aici, Vitesco Technologies produce pompe de joasă presiune pentru rezervor, unități de transfer fluide AdBlue, cât și o serie de subansamble ce intră în componența acestora în cadrul departamentului Sensing & Actuation.
În plus, compania germană are un parteneriat de lungă durată cu școlile profesionale din cadrul Campusului Tehnic Brașov. În cadrul parteneriatului, Vitesco Technologies va sprijini 45 de elevi pe parcursul anului școlar 2020-2021 pentru ca aceștia să învețe meserii precum cele de operator sau electromecanic pentru mașini industriale și instalații.
În funcție de performanțele obținute pe parcursul programului de trei ani, elevii se pot angaja ulterior în cadrul centrelor de producție Vitesco Technologies.
Comentarii (1)