Efectele Schengen: România economisește 53 de milioane de euro și reduce 95.000 tone de CO2 anual

de Alexandru Monenciu
Vineri, 07.02.2025
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Potrivit unui studiu recent, aderarea țării noastre la spațiul Schengen cu granițele terestre are un impact semnificativ asupra economiei naționale, dar și din punct de vedere al protecției mediului.

În prezent, spațiul Schengen acoperă peste 4 milioane de kilometri pătrați, include peste 29 de țări și are o populație de circa 420 de milioane de persoane. De la 1 ianuarie 2025, România a intrat, și cu granițele terestre, în acest spațiu.

Acest lucru înseamnă, printre altele, mai multă libertate de mișcare și, implicit, zero timpi de așteptare la trecerea frontierei de stat.

Dar aderarea la spațiul Schengen, cu granițele terestre, nu este doar o decizie istorică, din punct de vedere politic. Acest lucru are un impact semnificativ asupra economiei naționale și protecției mediului, având în vedere că sunt economisite circa 53 de milioane de euro anual, iar emisiile de CO2 sunt reduse cu 95.000 de tone.

Cel puțin, asta arată un studiu recent, realizat de platforma Carbon Tool.

Cu toții ținem minte cozile kilometrice de camioane de la granițe. Înainte de aderare, camioanele acumulau aproximativ 23.5 milioane de ore de așteptare, anual, potrivit unui studiu realizat de Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România.

Din cauza acestor întârzieri, cei de la Carbon Tool au calculat că s-au consumat inutil 35 de milioane de litri de motorină, suficient pentru a alimenta peste 700.000 de mașini timp de o lună.

Mai mult, întârzierile au generat aproape 95.000 de tone de emisii de carbon anual, o cantitate care ar necesita peste 1.5 milioane de copaci pentru a fi absorbită.

Ca să punem aceste economii în perspectivă, cele 53 de milioane de euro sunt echivalente cu combustibilul necesar pentru 100.000 de călătorii dus-întors între București și Timișoara, sau cu compensarea emisiilor unui oraș, de dimensiunea Clujului, de exemplu, timp de o săptămână.

via Carbon Tool

Comentarii (4)

  • Iulian
    Rog specialiștii sa răspundă la următoarea întrebare: care este procentul de dioxid de carbon din atmosfera. Si una suplimentară: ce se intampla daca acesta scade.
    2 2
  • Iulian
    Scopul fotosintezei este producerea zahărului (glucozei) și a oxigenului (O2). Pentru procesul de fotosinteză, o plantă are nevoie de trei lucruri: apă obținută prin rădăcină, dioxid de carbon (CO2) obținut prin stomatele frunzelor și lumină solară sau artificială pentru energie. Toate plantele au nevoie de lumină pentru procesul de fotosinteză.
    0 0
  • Ce baliverne cu economisirile astea. Cine economiseste, unde se vad?!
    Iar dictatura globalista cu tampeniile lor carbon?! Niste mucea platiti sa incropeasca si ei niste minciuni.
    Ursula si clica ei frauduloasa, Si nenorocitii aia de la Davos cu minciunile lor.
    Cand se va trezi populatia de normies, ca ar vrea sa se razvrateasca impotriva acelei gasti criminale va ri prea tarziu...de aia tot dezvolta pe repede inainte tehnologiile de tip AI si masini autonome, sa poate pune stop pe loc la orice tentative anti dictatura din partea populatiei.
    1 0
  • George Simion
    induce in eroare titlul. economic vom avea miliarde de euro in plus.

    iar statul ala cu motorul pornit sau tarand-ne la granita arata cat de primitivi suntem si pe persoana fizica si ca organizare.

    ps: bravo psd, in sfarsit dupa ce sorosistii s-au tot opus aderarii.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru