Potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) doar polițiștii rutieri au competența să aplice sancțiuni contravenționale șoferilor. În acest caz, polițiștii locali nu au voie să aplice amenzi șoferilor în trafic și nu le pot cere informații din care să reiasă cine le-a încredințat mașinile pentru conducere.
Decizia ICCJ va deveni obligatorie pentru instanțele de judecată după publicarea în Monitorul Oficial.
"[...] doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate", se arată în comunicatul de presă al ICCJ.
După cum știți, au existat instanțe care au desființat procesele-verbale de contravenție făcute de polițiștii locali, în timp ce altele au considerat că acestea sunt legale. De asemenea, polițiștii rutieri sunt singurii care au competență pe Codul rutier în privința faptelor din trafic.Totuși, acest lucru s-ar putea schimba. În acest moment, în Parlament, se află un proiect de lege care vizează modificarea OUG 195/2002 și care propune ca Poliția locală să apară în toate capitolele în care Poliția rutieră are atribuții.
"Printre atribuţiile poliţiei locale intră şi reglementări ce privesc circulaţia pe drumurile publice, dar de care nu se ţinea seama întrucât OUG 195/2002 nu a fost actualizată şi modificată astfel încât şi poliţiştilor locali să le se recunoască aceste drepturi şi atribuţii pe care le au conform statutului lor", a declarat unul dintre parlamentari.
Deci,ICCJ a luat o decizie corecta.