Filmul a fost realizat pe parcursul anului 2014 şi cuprinde imagini de arhivă care nu au mai fost publicate, precum şi interviuri cu aproximativ 30 de piloţi şi reprezentanţi ai departamentelor tehnice şi de marketing din cadrul BMW Motorsport.
Redactorii Automarket au fost prezenţi la vizionarea pentru presă a documentarului Adrenalin şi îţi prezintă opiniile acestora din trei perspective diferite.
Daniel Popescu, Motorsport Editor Automarket
Am intrat în sala de cinema cu aşteptarea de a vedea un documentar de 123 de minute despre performanţele înregistrate de BMW motorsport, cu enumerarea titlurilor câştigate în diverse competiţii, dar am plecat de acolo impresionat de poveştile piloţilor şi inginerilor aflaţi în spatele succesului acestei mărci. Adrenalin nu este un documentar în sensul clasic al cuvântului, întrucât poate fi privit ca un film despre munca în echipă a unor oameni pe care îi leagă pasiunea comună pentru curse, dorinţa de a câştiga şi adrenalina care dă şi numele acestui produs inedit.Pe parcursul a două ore eşti propulsat într-o călătorie în timp care începe în anii '60 - '70, dominaţi de caracterul amatoricesc al curselor de turisme şi de farsele făcute de piloţi la antrenamente. Filmul surprinde apoi modul în care BMW se adaptează la profesionalizarea sporturilor cu motor în Campionatul Mondial de Turisme prin apariţia BMW Motorsport şi succesul înregistrat în Campionatul German de Turisme. Aici, ca momente de referinţă se detaşează titlul obţinut în 2012 la revenirea după două decenii de absenţă şi triumful complet surprinzător al lui Alex Zanardi, italianul care a concurat fără ambele picioare în urma unui accident suferit în IndyCar.
Fanii Formulei 1 nu trebuie să se simtă dezamăgiţi. Chiar dacă Marele Circ este menţionat doar sporadic, iar referinţele despre BMW-Sauber lipsesc cu desăvârşire în ciuda victoriei lui Robert Kubica din 2008, există un episod tensionat puţin cunoscut de fani: în 1990, într-o cursă de DTM, nimeni altul decât Michael Schumacher a jucat un rol esenţial în lupta pentru titlul mondial în care a fost implicat şi Johnny Cecotto.
Nu vreau să vă răpesc surpriza, motiv pentru care mă rezum la un triplu-indiciu: Adelaide, Jerez, Rascasse.Un documentar de văzut chiar şi de către cei care nu au nicio tangenţă cu industria auto sau sporturile cu motor.
Dragoş Băltăţeanu, Feature Editor Automarket
M-am dus la vizionarea filmului Adrenalin fără să ştiu la ce să mă aştept. Nu văzusem nici măcar trailerul, pentru că nu am vrut să stric plăcerea surprizei. 120 minute de minute mai târziu aplaudam în sala de cinema. Este un film pe care nici un pasionat al sportului cu motor nu ar trebui să-l rateze. Mai ales pentru cei care iubesc motorsportul pe circuit, cursele de anduranţă şi cele de turisme. Nu este un documentar plictisitor, dar este riguros. Ne trece într-un ritm alert prin toate etapele cronologice, documentând performanţele BMW prin interviuri savuroase cu piloţii oficialii ai mărcii începând cu Hubert Hahne, pilotul german care a concurat cu modelul BMW 2002 Ti în 1966 şi terminând cu Bruno Spengler şi Marco Wittmann, actualii campioni BMW din DTM.
Susţinut de o coloană sonoră impecabilă şi imagini de arhivă inedite, Adrenalin te ţine în priză timp de două ore. Am putut afla detalii picante din stilul romantic al curselor de turisme din anii '70, dar şi elemente de care nu ştiam din istoria motorsportului. Şi aici fac referire la episodul dintre un foarte tânăr Michael Schumacher şi Johnny Cecotto, moment menţionat şi de Daniel mai sus.
Pentru mine, Adrenalin a fost un carusel al emoţiilor. Ca pasionat al sporturilor cu motor, am urmărit cursele de turisme şi campionatul DTM încă din anii 90 şi acest film a reuşit să îmi trezească multe amintiri. Dar poate cel mai emoţionant moment a fost ultima cursă din sezonul DTM 2012. A fost anul în care BMW a decis să revină în Campionatul German de Turisme DTM. După o luptă strânsă cu britanicul Gary Paffet de la Mercedes-Benz, canadianul Bruno Spengler a devenit campion pentru BMW în ultima cursă a sezonului, cea de la Hockenheim. Am avut şansa să fiu martor pe viu la acest moment şi nu voi uita furnicăturile de pe şira spinării din momentul în care în zona de ospitalitate BMW a intrat noul campion. În primul an în care a revenit în DTM, BMW reuşea să obţină toate cele trei titluri puse pe masă.
REPORTAJ: Martori la reuşita istorică BMW în DTM
Sebastian Toma, News Editor Automarket
Când am intrat azi dimineaţă în sala de cinema să văd filmul Adrenalin, eram curios şi fericit. Fericit pentru că am norocul să văd un film ecranizat până acum doar în Germania şi care va avea locuri limitate la singurul cinematograf din ţara noastră care îl va difuza. Dar motivul pentru care am fost curios a fost legat de trailerul filmului. L-am vazut la începutul lunii şi mi-a atras atenţia, dar nu aveam aşteptări deosebite la ce va fi acest film. Şi mă bucur că m-am înşelat.Mă aşteptam să fie o colecţie de imagini istorice, al cărui context să fie explicat ulterior de piloţii care le-au trăit, fiecare cu impresiile personale. Dar n-a fost aşa. Au fost într-adevăr imagini de arhivă, dar cu informaţii de fundal care au făcut din această peliculă mai mult decât un simplu documentar. Am aflat diferite poveşti din culisele motorsportului şi am înţeles de ce a progresat BMW în această lume într-un ritm nemaivăzut până atunci.
Secretul lor a fost o abordare a sportului concentrată pe echipă şi pe dezvoltarea acesteia într-un fel de neimaginat la momentul respectiv. M-a surprins să aflu că BMW a fost în spatele acestui concept esenţial în motorsportul de astăzi şi că nu se întâmpla din cele mai vechi timpuri. Mi-a plăcut şi povestea genezei campionatului Procar, în care se întreceau piloţii de Formula 1 cu cei mai buni piloţi din alte campionate, dar cu maşini identice. Cel mai spumos detaliu al acelei poveşti m-a făcut să râd în hohote şi îl implică pe Max Mosley, pe atunci proprietarul unei echipe de Formula 1 şi cel care a devenit ulterior preşedintele FIA.
Dacă aş fi pasionat de motorsport, m-aş duce la filmul acesta să-l văd, pentru că merită cu prisosinţă cei 30 de lei biletul.
Adrenalin la cinema
Documentarul Adrenalin poate fi urmărit în România la Grand Cinema, cinematograful din cadrul complexului comercial Băneasa Shopping City, situat pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti 42D.
Proiecţii programate
Marţi, 17 februarie, ora 20:30
Marţi, 24 februarie, ora 20:30
Preţ bilet: 30 de lei
Biletele pot fi cumpărate de la casele de bilete ale cinematografului sau online pe Cinemagia.ro.
Comentarii (1)