Una caldă, una rece pentru Dacia Spring, prima electrică din istoria Dacia și cea mai vândută mașină nouă din România în luna noiembrie. EuroNCAP a publicat astăzi un nou set de teste efectuate în ultimele luni, iar printre mașini se află și Spring.
CITEȘTE ȘI TESTUL NOSTRU CU DACIA SPRING
Potrivit rezultatelor EuroNCAP, Dacia Spring a primit numai o stea. În comunicatul oficial se arată că modelul românesc a oferit 49% protecție pentru ocupanții adulți, 56% pentru ocupanții copii și doar 39% protecție pentru pietoni. Cel mai mic procent a fost raportat, însă, la nivelul sistemelor de siguranță: doar 32%.
Compartimentul pasagerilor a rămas stabil în cadrul impactului frontal. Parametrii calculați în zona picioarelor au indicat un risc ridicat de rănire. De asemenea, structuri ale bordului au prezentat și ele potențial de rănire. Și protecția șoferului la nivelul pieptului a fost precară. Valorile recomandate de protecție au fost depășite și la nivelul pelvisului.
În cazul impactului lateral cu un alt vehicul sau cu un stâlp, protecția arătată de Spring a fost catalogată drept marginală pentru cutia toracică.
Însă, celelalte zone ale corpului au fost bine protejate. De asemenea, tot bună a fost catalogată și protecția pentru zona cervicală în cazul unui impact din spate. Totuși, după o evaluare geometrică a scaunelor, și această protecție a fost catalogată drept slabă.Punctajul final a fost afectat și de dificultatea deschiderii ușilor după accident. A fost nevoie de forțe ridicate pentru a accesa portierele.
După afișarea rezultatelor, Dacia a venit cu o declarație oficială: „Spring este un vehicul sigur, aparținând segmentului A. Este un model omologat, conform cu reglementările europene în materie de siguranță, pe care le şi depășește în unele privințe. (Spre exemplu, sistemul AEBS (Advanced Emergency Braking System) sau accesul la baterie pentru pompier, existente pe Spring, nu sunt obligatorii conform reglementărilor europene).”
Tot Dacia afirmă că „Spring propune numeroase elemente de siguranță, oferind o protecție mai bună decât majoritatea vehiculelor aflate în circulație în prezent în Europa (inclusiv modele din segmentele superioare). EuroNCAP devin din ce în ce mai stringente la fiecare doi ani, în special pentru vehiculele mici, de oraș, de dimensiuni şi greutate reduse. Dacia nu urmărește neapărat obținerea de stele EuroNCAP prin includerea în dotarea vehiculelor sale a unor elemente din categoria sistemelor avansate de asistenţă a conducerii (ADAS - Advanced Driver Assistance Systems), pe care clienții noștri nu doresc să le folosească sau pentru care nu sunt dispuși să plătească în prezent.”
Protocoalele de testareCUM S-A COMPORTAT DACIA SPRING LA TESTELE EURONCAP
PREZENTAREA VIDEO A MODELULUI PE CARE L-AM TESTAT ÎN PRIMĂVARĂ
De altfel, e cam singurul model de la Dacia pe care nu-l agreez. Și nici nu o voi face vreodată. Principalul scop al lui Spring e să scadă media de emisii de CO2 la nivel de marcă.
Renault Zoe asamblat în Franța la Flins și vândut cu peste 30.000 de euro obține 0 stele.
Dacia Spring, sora europeană a lui Dongfeng E1 și Renault K-Ze, produs în Hubei China și vândut de la 19.000 de euro obține o stea totuși.
Acum trebuie reamintit ca testele astea sunt facute totusi la viteze "omenesti".
Proprietarul unei asemenea masinute cu baterii trebuie sa stie ca orice impact mai serios cu un bizon romanesc cu un BMW e condamnare la moarte. Te face sarmale. Sau cel putin schilod pe viata. Si nici nu stii ce e mai rau.
PS: reamintesc inteligentilor cu planeta-n gura ca pe un asemenea utilaj Statul Roman a platit din banii contribuabilului cate 10.000 de eur la fiecare exemplar vandut.
Adevăru-i că nimeni care-și trage Spring ca unică tărăboanță nu-i preocupat de Euro-În-Cap, dar PMC zice bine că-i o dilemă pentru ăia (destui) care o iau ca nr. 2-3 pentru oraș / copil / nevastă / amantă etc.
:)))))
:)))))
Aşa cum pe nimeni nu interesează emisiile maşinii noi pe care o cumpără, nici datele agenţiilor din domeniul (a)testării siguranţei auto nu sunt consultate la scară generală. Nu câtă vreme tumoarea “reducerii costurilor” este suverană în creierele planetare. La urma urmei, “principiul” gratuităţii (implicit, al binelui asigurat din prea multă grijă şi pe ochi frumoşi) este asul din mâneca (a se citi: MâSMeca) vacsinatorilor.
Dacia: "Spring este un vehicul sigur". "Spring propune numeroase elemente de siguranță, oferind o protecție mai bună decât majoritatea vehiculelor aflate în circulație în prezent în Europa (inclusiv modele din segmentele superioare)".
Funny. Daca nu conduci un Spring.
Siguranța pasagerilor spre zero , doar profitul contează , ultima majorare pret 10%
:::)))))
Are doar o stea deaorece nu se descurca bine la pietoni + nu are sisteme de asistenta multe, dar pe cine intereseaza ultimele 2 lucruri ? :))
În atare condiţii, întrebarea de bun simţ se naşte de la sine: chiar dacă nu există nicio şansă să ajungă şi Spring în ograda IIHS (din simplul şi suficientul motiv că nu se comercializează în America de Nord), totuşi cum credeţi că s-ar comporta în caz ipotetic? In extenso, orice model al Daciei?...
PS. Haideţi, mucles şi din nou pe băncile de la “Mihai Viteazul”, poate mai descoperiţi una alta despre autenticul război psihologic.
Renault Zoe in 2013 a luat 5 stele si 89% protectie adulti.
Renault Zoe in 2021 a luat 0 stele si 43% protectie adulti.
Despre ce vorbim?
Toti cu sh-urile lor de 5 stele din 2005 cred ca ar lua si acum 5 stele si fac misto de spring :))
Vai si amar.
nu mai zicem: oglinzi neincalzite, baterie cu mult mai putine cicluri de incarcare, nu poti degivra parbrizul si simultan sa dai aer si in masina; de la sofer nu poti inchide geamurile pe spate!!! etc etc. e o masina cu multe compromisuri. dupa mine prea multe.
Eu am un Alspace Tiguan si un Bmw 730 , dar de cate ori pot merg in oras cu o trotineta electrica.
Merg cat mai putin pe strada nu de frica, cat pentru ca pute ingrozitor a noxe.
Acum merg cu un Spring si nu am nici un stres, mai tare imi e frica Septarul pe Valea Oltului printre tiruri...iar steaua cea de azi este diferita de cele 5 stele de acum 6 ani...daca s-ar testa alte masini mai vechi ar lua minus 5 stele...
Iar daca este sa vorbim de emisii chiar daca ar avea emisii egale(desi nu e asa) se pune problema poluari locale, adica una este sa fi cu nasul in teava de exasapament a unui diesel si alta este sa respiri aer curat in oras...
Asa si toata lumea merge si la buda, una e sa stai cu ei in wc si alta este sa fii departe...in casa/buda ta.
Asa ar putea sa spuna si cel din Brasov ca nu-i pasa ca langa Bucuresti sunt mafii intregi care otravesc aerul cu deseuri ilegale, ca la el nu ajunge?
Tu intreb carcotasule, nu traiesti la oras, nu te bucuri cand e aer mai curat????
Nu-ti place Spring-ul sau masina electrica, ok, dar nu poti fi atat de prost sa-i descurajezi pe cei care nu-ti mai gazeaza copiii cand merg pe strada...
La urma urmei, nu a ne convinge unii pe alţii (din cele două tabere iremediabil antagoniste) prestăm aici – oricum ar fi sublima utopie. Voi ţineţi morţiş să vă câştigaţi întruna adepţi (răpindu-le irisurile pe nesimţite), iar noi să…contracarăm, pe cât posibil, planul vostru lugubru. Iată la ce se rezumă acest război (ab)surd şi, clar, interminabil…
Eşti de coma minţii! Iarăşi propui enormitatea aceea de “experiment” (recte a inspira direct în buza ţevii eşapamentului) ?
“Pute îngrozitor a noxe pe stradă”…Dar cum se face că doar nasurile voastre se simt astfel stresate? Ale noastre or avea filtre montate de la naştere??
hotule, te-am prins... te-ai regasit in adjectivul din ultima mea fraza...era o momeala pentru stancute, stii proverbul: nu iese fum fara foc, asta si apropo de termice :))
PS: ma bucur c-ai ciugulit-o tu !