Cei aproximativ 14.000 de angajaţi ai constructorului de la Mioveni vor fi recompensaţi şi cu o primă brută în valoare de 1.430 de lei pentru profitul realizat pe parcursul anului 2015, iar suma este cu 20 de lei mai mare decât cea de anul trecut.
La sfârşitul anului trecut, salariul mediu brut al unui angajat dacia era de 4.700 de lei, de aproape două ori mai mult decât salariul mediu brut naţional. În acesta sunt incluse atât salariul de bază, cât şi vechimea, orele suplimentare şi primele.
Creşterile de salarii vin la numai câteva săptămâni după ce Dacia a raportat vânzări record pentru 2015, cu peste 550.000 de unităţi comercializate. Creşterea a fost de 7.7% comparativ cu anul precedent, iar trei dintre modelele constructorului, Sandero, Duster şi Logan, s-au vândut în peste 100.000 de bucăţi fiecare.
Via Mediafax
Nu, nu sunt ironic; doar subliniez un truism.
Cât despre succesul Daciei ȋn Europa, probabil că masele populare de pe bătrânul continent caută același compromis, iar Dacia este prima din acest p.d.v. Dar ce te faci cu “frustrații” ca…mine, cărora le-ar plăcea să aibă, de exemplu, un Bentley Mulsanne (cum să nu! platformă dedicată și vechiul motor V8, “hand built” – mai nimic de la VAG ȋn “ființa” limuzinei), dar nici măcar o amărâtă de Dacie nu-și permit să achiziționeze cu banii jos. Pentru mine contează și cum sunt transportat de la punctul A la punctul B, nu doar faptul că ajung la destinație, chiar dacă, vorba aceea, “n-am după ce să beau apă” (sunt sărac și…fudul, de!). Dar uite că “Ghinion!”, cum ar spune dragul nostru președinte meritocratic.
De fapt, haideți să recunoaștem bărbătește, odată pentru totdeauna: o fi Dacia regina vânzărilor ȋn rromanika, dar ȋn mod sigur figurează printre ultimele ȋntr-un clasament mondial al…confortului. De pildă, eu, ori de câte conduc Loganul (nota bene: generația a doua!), capăt spate ȋnțepenit, șezut amorțit și febră la gamba dreaptă, iar apoi ȋntâmpin dificultăți de readaptare la confortul cu care eram obișnuit ȋn mașina anterioară (de altă marcă și…cu 12 ani mai veche decât Loganul). Dacă vă mint, atunci să ajung ȋn gheenă!!! Cum ar reacționa “amicii” mei de pe AM? M-ar condamna că mă simt astfel din cauza Daciei? Dar angajații companiei de ce să fie recompensați? Doar pentru că graficul vânzărilor măgulește ochii conducerii? Asta ȋnseamnă “economie de piață” ?! Iar tu, ca lucrător, dacă știi că realizezi un produs ȋndoielnic, atunci ȋți ții gura cu privire la această realitate urâtă, fiindcă ȋți “merge banu’ “ ? “Conștiința” profitului și a bunăstării personale (implicit, a liniștii personale) a devenit suverană pe pământ?
Concluzie: oamenii cu adevărat inteligenți ȋși procură doar acele mașini care ȋi fac să zâmbească (pe ei ȋnșiși, nu portofelul lor!).
primesc aceste recompensari pentru munca lor,nu pentru cum este confortul in scaun sau amorteala din picioare
oamenii aia acolo au de munca ...si sunt norocosi ,au un job bine platit si fac o treaba buna de vreme ce s-au gasit peste 500 000 de clienti din lumea intreaga sa cumpere automobilele fabricate in uzina din Mioveni
niciodata nu va exista un vehicul care sa fie 100% pe placul orcarui om de pe planeta(chiar credeti ca Le Roayale este perfecta???)
produsele dacia se adreseaza unui anume public;fireste,daca am avea bani mai multi am lua masini mai scumpe,mai dotate sau mai fitoase
oare cei care critica atat Dacia,indiferent de model,ce aveau de spus cand asteptai 4-5 ani sa poti lua o Dacie de la Pitesti,care se mai si strica pe ga Gaiesti sau aiurea,dupa 100 km
atunci nu mai comentau de siguranta,de caroserie galvanizata sau alte nemultumiri ale fustratilor ce navigheaza pe net
inca o data bravo angajatilor DACIA,sunt de invidiat!!!
Straniu este că aveam impresia că eu sunt obscurantist…Dar ce să mai discutăm?; rămânem tributari Daciei (măcar de-ar fi vorba despre generațiile ante-Nova, care mi-au plăcut și mie și cărora cu toții le datorăm o parte din viața noastră). Ȋn ultimii 20 de ani, Renault a știut cum să-și bată joc de români și chiar de Vestul Europei (nicio marcă nu-mi inspiră această senzație certă de ieftin “de colo până colo”, ȋncă de la prima vedere, precum “reușește” Dacia by Renault). Mai rămâne să-i “aburească” și pe americani, dar mă ȋndoiesc că vor izbuti vreodată…Cu siguranță n-are cum ȋn țara unde domnesc câinii de pază numiți IIHS și NHTSA!
De fapt, dacă tot am vrut democrație, s-ar fi cuvenit să alegem varianta americană, nu cea europeană (dar nu și sub raportul…automobilelor de lux, căci limuzinele germane și englezești de astăzi sunt net superioare celor americane). Este drept că se confruntă și americanii cu hibe și primejdii (suprastructura suprastatală numită Noua Ordine Mondială desconsideră și afectează inclusiv valorile clasice ale SUA), care prezintă acolo cam aceeași anvergură ca pe bătrânul continent (apropo, dincoace de Atlantic, unul dintre capetele hidrei globaliste este “civilizația" afro-asiatică, ce se ridică vertiginos…ies și ăștia la drumul mare cu “Daciile” lor).
Vă cer scuze pentru “logoree”.
inexorabil out.
- exista prin europa asta si oameni care nu au resurse fiananciare decat pentru un automobil tip "Dacia". Sa-i lasam pe romanii care nu pot sau nu merita decat "ieftin de la un cap la altul", pentru ca exportul e mai vartos decat vanzarile interne. Sunt adulti, vaccinati cu ceva scoala,se descurca si singuri. Si achizitia o fac in cunostinta de cauza. Nu au nevoie nici de teoriile hedoniste nici de ordini mondiale sau povesti cu hidre.
- calitatea minima este acceptata si de clienti si de EuroNCAP
- succesul Daciei oriunde este prezenta demonstreaza ca oferta Renault nu este bataie de joc, este oferta care se muleaza perfect pe nevoile unei anumite paturi sociale sau pe calculele la rece ale celor care, poate, isi permit mai mult dar nu vor mai mult.
- Dacia va fi fabricata in forma asta "ieftina", atat timp cat exista indivizi carora ideea de "calitate acceptata" trece prin buzunarul propriu si mai putin prin filtrul orgoliului.
@inexorabil...sorry mate, multa logoree pentru o realitate banala.
Daca te uiți la prețul unui Logan in Romania, inexorabil are perfecta dreptate, cu amendamentul ca ceilalți concurenți sa nu facă dumping in Romania (acest lucru este benefic pentru noi) si la reclame sa pună prețul corect (când anunță 12000€ sigur o găsești la 14000€)
Am facut efortul sa va citesc cele doua postari.
Dincolo de aglomerarea de neologisme si pretiozitati, razbate o ciuda neputincioasa pe care mi-e greu sa o inteleg..
Nu stiu ce au povestile cu paradigme si hipnoze hedoniste de a face cu salariile muncitorilor de la Dacia.
Inteleg insa ca in opinia matale nu e bine ca oamenii aia castiga bine, pe munca lor..
Nu e bine ca Dacia exporta in Europa de Vest.
Nu e bine ca Dacia plateste salarii mari, taxe si impozite la statul roman.
Matale stii doar ca Renault isi bate joc de romani de 20 de ani.
De ce nu din 1968 sau poate de la 1898?
Stai linistit, nu te obosi sa ne scrii cum ar fi bine in viziunea matale...
Parca vad ca pui mana pe dictionarul de neologisme si mai bagi 50 de randuri despre ultraliberalism si suprastructuri suprastatale..
Iarta-ne, te rugam!
asa e, cum zici tu, dar nu ne arata ci ne ...DEZVALUIE !!!!!
a cam ca filmele alea educativ-informative de genu' Pamantul e plat si atarna de Steaua Polara ori Luna s-a rotocolit cu 140* la stanga