Chiar dacă este binecunoscut faptul că părinții reprezintă modele comportamentale copiate de copii în perioada în care aceștia cresc, tații și mamele se gândesc rar spre deloc la faptul că în acest tipar poate fi înscris și modul în care aceștia șofează. Conform unui studiu realizat în Franța pe 1000 de tineri conducători auto între 18 și 25 de ani, părinții reprezintă principalele repere atunci când vine vorba de stilul și obiceiurile de condus.
Conform cifrelor reieșite din studiul realizat în Hexagon de Fundația Vinci Autoroutes cu ocazia unei conferințe care a atacat subiectul comportamentului la volan, 65% dintre tinerii care câștigă dreptul de a utiliza un permis de conducere pe șosele imită comportamentul pe care l-au observat atunci când au fost pasageri în mașinile conduse de părinți. Defalcat, 35% din totalul respondenților au "moștenit" deprinderile tatălui, în timp ce 30% imită comportamentul mamei. Interesant este că instructorul de la școala de șoferi joacă și el un rol important în ecuație, însă doar 25% dintre tinerii cu permis își iau ca model de șofat omul care ar trebui să îi învețe deprinderile corecte pe șosea.
Diferențe mici între generații
Foarte interesant este faptul că studiul francez indică în general diferențe minore între comportamentul pe care-l au părinții și tinerii la volan, diferențele dintre generații fiind infime. Aflăm, astfel, că 68% dintre tineri depășesc limita de viteză (59% uneori, 9% des), în timp ce 72% dintre părinți fac acest lucru.
23% dintre tineri și 25% dintre părinți au trecut cel puțin o dată pe culoarea roșie a semaforului când se aflau la volan, iar procentul este egal - 50% - când vine vorba de refuzul voluntar de a acorda prioritate unui pieton aflat pe trecere.Tinerii sunt legați de telefon
În schimb, tinerii sunt mult mai atașați de tehnologie și calcă pe bec mult mai des decât părinții lor când vine vorba de utilizarea telefonului la volan. Astfel, dacă 47% dintre tineri declară că au vorbit cel puțin o dată la telefon când conduceau mașina iar 48% au scris SMS-uri când se aflau la volan, procentele în cazul părinților sunt mult mai reduse: 30, respectiv 22%.
Comentarii (3)