Înmatriculările de mașini electrice și plug-in hybrid au continuat să înregistreze creșteri susținute în luna august, concomitent cu o scădere puternică a înmatriculărilor generale, așa cum se întâmplă și pe numeroase alte piețe europene.
Acest lucru contribuie la o creștere lentă a cotei de piață a mașinilor electrice și hibride. Potrivit datelor oficiale raportate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), românii au înmatriculat 790 mașini electrice și hibride în luna august, corespunzător unei cote de piață record de 7.1%.
În același timp, motoarele pe benzină rămân preferatele românilor cu o cotă de piață de 67.6% datorită celor 7.478 de unități înmatriculate, în timp ce cota de piață a mașinilor diesel a fost de numai 25.2% ca urmare a celor 2.787 unități.
Astfel, pentru primele opt luni ale anului, totalul mașinilor electrice și hibride înmatriculate a ajuns la 4.562 unități, în timp ce mașinile pe benzină au fost preferate de 48.033 de români, echivalentul unei cote de piață de 65.9%.
Mașinile diesel sunt preferate în continuare de 27.8% dintre clienți prin prisma celor 20.255 unități înmatriculate.
Față de perioada similară a anului trecut, cota de piață a mașinilor electrice și hibride a crescut semnificativ de la 3.9% la 6.3%.În același timp, înmatriculările de mașini diesel și-au revenit ușor și au atins acum o cotă de piața cu aproape două puncte procentuale mai mare.
Via APIA
Is satul in București de miros de diesel și fum negru
Dar dacă ne raportăm la întreaga piață de mașini din 2020 (315.288 total, adică 73.723 noi + 241.565 second hand importate în 8 luni), cele 4.562 (unde au fost adunate electrice și hibride de-a valma, să pară mai multe) rezultă că toate electricele și hibridele reprezintă în cel mai bun caz 1,45%. Din alea noi plus SH, pentru că asta-și permit/aleg foarte mulți români.
Asta într-un an lovit de epidemie, cu scădere la general de peste 20%, și cu pomeni maxime pentru electrice.
Oare cât devine procentul ăla minuscul de 1,45% (atenție cu tot cu hibride) dacă luăm în considerare doar vânzările către persoane fizice?