Pragul mediu de emisii fixat pentru fiecare constructor în anul 2021 va fi de numai 95 de grame CO2/km, o valoare greu de atins în contextul pieței de astăzi. Din fericire, constructorii lucrează la soluții noi și, împreună cu ei, și furnizorii.
Continental este unul dintre giganții industriei auto mondiale când vine vorba despre furnizarea componentelor și producția lor: de la "banalele" anvelope până la sisteme hibride complexe, care vor fi instalate în viitor și pe mașinile cu transmisie manuală. În cadrul unui eveniment desfășurat la Nurnberg am aflat direct de la inginerii Continental în ce direcție se îndreaptă tehnologia hibridă accesibilă, cea pe care o vom găsi pe modelele de volum în maxim un an de zile.
Primul sistem hibrid Continental (GTC 1)
În anul 2014, Continental a prezentat la Simpozionul Motoarelor de la Viena un prototip denumit Gasoline Technology Car (GTC 1). Era vorba despre un Ford Focus echipat cu motor 1.0 Ecoboost care folosea o hibridizare banală pentru a reduce consumul și emisiile cu 17% față de mașina standard. Emisiile erau de 95 de grame CO2/km, adică fix limita care va fi impusă începând cu 2021 la nivel de constructor.
Arhitectura presupunea folosirea unui sistem hibrid de 48V, cu generator/starter pe bază de curea. Prototipul putea oferi o funcție Start-Stop, recuperarea energiei rezultate la frânare și capacitatea de a rula electric pe o distanță foarte scurtă, evitând astfel folosirea motorului termic. Bateria de 0.5 kWh reușea să înmagazineze energia rezultată la frânare sau generată de motorul termic și să o folosească pentru a rula electric.
Ford Focus 1.0 Ecoboost: consum de 3.2 litri/100 km
La doi ani de atunci, Continental duce mai departe cercetarea și ne prezintă prototipul Gasoline Technology Car II, o evoluție a primului concept, capabilă să reducă emisiile și consumul unui Ford Focus 1.0 Ecoboost standard cu până la de 30%.
Asta înseamnă că dacă un Focus actual de 1.0 Ecoboost și 100 de cai putere are un consum mediu de numai 4.7 litri/100 de kilometri, găselnița celor de la Continental poate reduce consumul cu circa 1.5 litri, ceea ce ne aduce în fața unei medii de numai 3.2 litri/100 de kilometri, o valoare excelentă pentru un automobil pe benzină. Bineînțeles, această tehnologie este așteptată abia în anul 2020.
GTC 1 va fi instalat pe Renault Megane hibrid
Până atunci însă, primul prototip (GTC 1) este pe punctul de a fi introdus în serie. Se va întâmpla anul viitor, când Renault va lansa versiunile hibride ale lui Megane și Scenic, două modele importante pentru francezi. Ambele vor folosi o arhitectură Continental Gasoline Technology Car de primă generație.Ce presupune asta? În primul rând, o mașină care va putea fi condusă fără ambreiaj, chiar dacă are o cutie manuală. Pare o nebunie, însă Continental a apelat la un alt furnizor, Scaheffler, pentru a folosi un ambreiaj conectat electronic de celelalte componente ale mașinii. Chiar dacă testele Continental au fost făcute pe un prototip cu motor pe benzină, în cazul modelelor Renault arhitectura va fi aplicată unui motor diesel.
Pedala de ambreiaj care nu folosește la plecarea de pe loc
Mașina va răspunde de operarea ambreiajului, ceea ce face ca plecarea de pe loc să fie puțin ciudată, pentru că suntem obișnuiți să călcăm și a treia pedală. Ea va fi în continuare prezentă, dar numai pentru a ne ajuta să ne acomodăm. Astfel, atunci când rulați la viteze reduse, bateria poate oferi un mod pur electric în care puteți schimba treptele fără să călcați ambreiajul.
Este o ciudățenie, însă vă va ușura viața în traficul aglomerat. Practic, aveți același avantaj oferit de o transmisie automată, pentru că nu trebuie să mai călcați ambreiajul.
Cea mai utilă mașină pentru novicii cărora li se oprește motorul
Faptul că plecarea de pe loc se face tot în modul electric, fără nevoia de a călca ambreiajul, i-ar putea ajuta foarte mult și pe tinerii care abia și-au luat carnetul de conducere și încă mai au probleme la plecare, mai ales în pantă.
Este nevoie de exercițiu pentru a te obișnui cu acest tip de pedalier, care îți oferă și un feeling "fals". Trebuie reținut că treptele se pot schimba astfel doar atunci când motorul termic este oprit, adică în general la viteze mici și la pornire, după aceea fiind nevoie de o operare clasică a mașinii.
Acest sistem hibrid ar putea să vă ofere o rulare electrică la viteze mici. Spre exemplu, când sunteți într-o parcare publică și căutați un loc liber. De asemenea, se va dovedi util când sunteți blocat în trafic. În plus, micul motor electric va putea să contribuie cu partea sa de putere și cuplu atunci când aveți nevoie de toate resursele mașinii într-o depășire.
Cel mai util va fi însă în mediul urban, acolo unde motorul termic ar putea fi oprit între 20 și 25% din timpul său de funcționare.
Aer condiționat și atunci când motorul este oprit
Dacă pe GTC 1 îl vom vedea în versiune de serie în următorii doi ani, revenim la cel mai recent concept pe care l-am testat la Nurnberg.
Cu ce vine nou conceptul Gasoline Technology Car II? Sistemul preia energia cinetică reziduală din motorul termic și o transformă în energie electrică înmagazinată de o baterie electrică de 48V de capacitate redusă (0.5 kWh). Energia este apoi utilizată de un generator care intervine la viteze reduse și atunci când e nevoie de putere mai mare, de exemplu în depășiri.Acest generator alimentează și compresorul instalației de aer condiționat, ceea ce înseamnă că veți avea parte de aer proaspăt chiar și atunci când motorul termic este oprit.
Continental afirmă că energia reziduală captată în fazele de oprire ale motorului termic este suficientă pentru două reporniri full-electrice. Toată această energie merge în bateria auxiliară de 48V despre care am vorbit mai sus. Aceasta va putea fi încărcată și direct de motorul termic, capacitatea de 0.5 kWh fiind similară cu cea a unei biciclete electrice.
În cazul mașinii prototip, prezentată de Continental, ea era amplasată în portbagaj, însă pe vehiculul de serie ea va fi ascunsă tot sub capotă, pentru a nu afecta spațiul de depozitare.
Prețul tehnologiei? Mai mic decât al unei cutii automate
Funcționarea prototipului GTC 2 este similară cu cea a lui GTC 1. Același ambreiaj electronic, aceeași schimbare a treptelor. O problemă o reprezintă însă servodirecția. În mod normal, la mașinile convenționale, aceasta nu mai funcționează atunci când motorul termic se oprește. Prin urmare, inginerii Continental caută acum o soluție prin care să o "păcălească", iar ea să rămână funcțională și după oprirea motorului convențional. De asemenea, trebuie rafinat și modul în care intră în funcțiune motorul pe benzină, acesta fiind destul de brutal la repornire.
Pe viitor, rularea electrică, disponibilă pe o distanță de maxim doi kilometri, va putea fi folosită automat de sistemul de parcare automată. Atunci când va fi gata, cel mai probabil la finalul acestui deceniu, GTC II va fi un sistem accesibil. Continental susține că o mașină echipată cu această tehnologie hibridă ar trebui să fie mai ieftină decât o versiune cu motor termic și cutie automată.
sincer, mai bine se concentreaza pe automate mai ieftine, asta e viitorul.
suna bine asta cu electric in parcari, sa nu ne mai afume taranii.