Dezvoltarea infrastructurii rutiere nu poate ține pasul cu numărul din ce în ce mai mare de autovehicule, ceea ce conduce frecvent la ambuteiaje și accidente pe autostrăzi, precum și la creșterea consumului de combustibil și a emisiilor poluante.
Continental Iași și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) anunță un concept pentru mașini autonome care să ajute la fluidizarea traficului și la sporirea siguranței.
O echipă de specialiști din Continental Iași, în colaborare cu cercetători ai Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul (TUIASI) analizează în prezent posibilitatea de utilizare a algoritmilor de inteligență a grupurilor pentru autovehiculele aflate pe nivelul 4 de automatizare.
“Acești algoritmi, inspirați din modurile în care interacționează și cooperează indivizii din roiurile de albine, bancurile de pești, stolurile de păsări, permit formarea și menținerea grupurilor de autovehicule care se deplasează compact pe mai multe benzi de circulație.
Strategiile presupun, în primul rând, înțelegerea situațiilor complexe din trafic și planificarea mișcării pentru conducere automată în traficul pe autostrăzi prin cooperarea cu autovehiculele din imediata vecinătate,” a explicat Marian Petrescu, directorul Continental Iași.Proiectul presupune procesarea unui volum foarte mare de informații preluate de la diverși senzori instalați pe autovehicul. Senzorii au rolul de a localiza cu precizie autovehiculul pe stradă, în raport cu ceilalți participanți la trafic, identificând în același timp eventualele obstacole aflate pe traiectoria de deplasare a acestuia.
De asemenea, algoritmii definesc interacțiunile participanților la trafic pentru a face predicții despre viitoarele traiectorii posibile, potrivit specialiștilor.
Via Continental
cu perechea mea de neuroni prevad un nou colectivizm deghizat în hastaguri liberale, dar poate o zbircesc si un viitor de aur ne asteapta dupa colt.
sa nu fie totusi doar poleit un pic, cum am citit ca-s lingourile unor banci chinezesti manglitoare.