Companiile General Motors și Stellantis date în judecată pentru discriminare și hărțuire

de Silvian Irimia
Duminica, 19.01.2025
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Comisia pentru Egalitate de Șanse în Ocuparea Forței de Muncă din SUA dă în judecată General Motors și Stellantis pentru discriminare și hărțuire.

Comisia pentru Egalitate de Șanse în Ocuparea Forței de Muncă din SUA (EEOC) a intentat vineri procese împotriva a 2 mari producători de automobile, acuzând General Motors și United Auto Workers (UAW) de discriminare pe criterii de vârstă și Stellantis de hărțuire sexuală a angajatelor.

GM și UAW sunt acuzați că, din octombrie 2019, au menținut o politică de beneficii pentru boli și accidente, conform acordului colectiv de muncă, care reduce plățile pentru angajații mai în vârstă ce beneficiază de asigurări sociale.

EEOC susține că această politică, care acoperă cel puțin 50 de unități GM la nivel național, discriminează angajații cu vârsta de 66 de ani și peste, încălcând Legea federală privind discriminarea pe criterii de vârstă în ocuparea forței de muncă.

În același timp, unitatea FCA US a Stellantis este acuzată că, din decembrie 2020, a tolerat o hărțuire sexuală răspândită asupra angajatelor într-o fabrică de asamblare din Detroit și că a ignorat în mod sistematic plângerile acestora împotriva supraveghetorilor și colegilor de sex masculin, unii dintre aceștia fiind promovați în funcții de conducere.

EEOC susține că hărțuirea semnalată a inclus atingeri nepotrivite și comentarii cu conținut sexual, iar lipsa sancțiunilor pentru hărțuitori a creat un mediu de lucru ostil, încălcând Titlul VII al Legii Drepturilor Civile din 1964.

Procesul intentat împotriva GM și UAW urmărește recuperarea beneficiilor pe care angajații de 66 de ani și peste ar fi trebuit să le primească, dar nu le-au primit.

Procesul împotriva FCA cere despăgubiri compensatorii pentru angajatele din fabrica din Detroit.

Ambele procese urmăresc, de asemenea, obținerea unor interdicții permanente împotriva unor comportamente greșite viitoare. Procesele fac parte dintr-o serie de acțiuni de aplicare a legii inițiate de mai multe agenții federale în ultimele zile ale administrației Biden.

via Reuters

Comentarii (3)

  • IoanCelScalv
    Fiind vorba de retardistan, este amuzant cum niste companii private sunt date in judecate pt aceasta situatie, dar autoritatile statale la cel mai inalt nivel care practica discriminari pe baza de sex si orientare sexuala nu au nici o problema. CHiar mai mult primesc beneficii si laude, chiar daca toate acele angajari au avut consecinte tragice cateodata (vezi pompierii din LA, cu anagajri de femei incompetente si proaste, si de persoane de culoare la fel de incompetente in detrimentul celor priceputi si competenti, si apti)
    Si chiar exista interviu cu o pompiereasa care scuipa in fata potentialele victime in incendii, cum sa care ea o victima din cladire in flacari. Victima e de vina ca a fost prinsa in cladirea in flacari, si deci x_X.
    Si mai vine subiectul cu angajati de 66 de ani.
    Sclavie moderna. In conditiile cresterii automatizarii, varsta de pesionare ar trebui sa fie deja la 50 de ani si in scadere, nicidecum in crestere.
    6 1
  • Discriminarea e complicat de dezbătut. Ce spui tu e corect, în principiu, dar greu de pus în practică. Fără politici de eliminare a discriminării lucrurile astea vor continua. De exemplu când te duci tu sa te angajezi la Stellantis te resping din faza de CV pe motiv ca fiind născut în România ai o tendință latentă de a fura portofelele colegilor.

    Dacă vârstă de pensionare ar fi 50 de ani tot sistemul economic ar fi în faliment întrucât sute de milioane de oameni ar primi pensie în loc sa muncească și sa plătească taxe.
    0 2
  • Libertas
    Nu există nicio legătură cauzală între vârsta de pensionare legală cu starea unei economii.

    În România au fost vremuri când vârsta de pensionare era de 55 de ani la femei și 60 de ani la bărbați. Mulți alegeau pensionarea anticipată (la 53 sau 58 de ani) și nu falimenta economia din cauza asta.

    Există țări unde nu legea nu stabilește o vârstă de pensionare. Ai 10 ani de muncă și vrei să te pensionezi - foarte bine, vei primi o pensie calculată la un cuantum echivalent volumului de muncă prestat (adică o pensie mică). Nu-ți convine pensia...aia e! Nu te oprește nimeni să te depensionezi și să te reîncadrezi în câmpul muncii (vezi modul de funcționare al pensiilor private).

    Într-o lume normală, nu ar trebui să existe legi care să impună momentul în care te poți retrage din activitate sau obligativitatea de a te retrage din activitate la o anumită vârstă.

    Într-o lume normală, ar trebui ca cetățeanul să fie liber să aleagă (în funcție de propriile nevoi sau de propria voință ori putință) momentul pensionării sale (sau al depensionării și al reîncadrării în câmpul muncii - dacă asta e voința lui).
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru