Compania sino-japoneză care a cumpărat Saab nu are încă drepturi pe numele şi logo-ul mărcii suedeze
- Printeaza
- Comenteaza
- Trimite pe:
Chiar dacă Saab trece prin momente mai bune după ce o mare parte din companie a fost cumpărată de un consorţiu sino-japonez la începutul acestei luni, presa americană susţine că există încă unele semne de întrebare legate de viitorul mărcii. Cel mai important este legat de faptul că, deşi chinezii şi japonezii din spatele consorţiului care a achiziţionat Saab a promis că în 2014 vor ieşi pe piaţă primele modele electrice sub sigla mărcii suedeze, problemele legale legate de numele Saab şi de drepturile de utilizare ale acestuia sunt încă în actualitate.
Detroit News anunţă că National Electric Vehicle Sweden AB (NAVS), cumpărătorul Saab, nu a reuşit încă să îşi asigure dreptul de a utiliza numele şi logo-ul Saab, ale căror proprietari sunt două entităţi juridice care s-au desprins în secolul anterior din corporaţia Saab: compania de aviaţie Saab AB şi compania de camioane Scania AB.
Confork purtătorului de cuvânt al celor de la Scania, Erik Ljungberg, discuţiile legate de drepturile de utilizare ale logo-ului şi ale brandului Saab sunt în desfăşurare.
"E o problemă complexă şi trebuie să ne răspundă la multe întrebări. Este clar pentru toată lumea că nu vor permite utilizarea logo-ului pentru produse în care nu credem", spune acesta. Pe lângă logo, problema brandului e şi ea una stringentă: "Chiar dacă numele lor formal este Saab Automotive, ei sunt cunoscuţi sub denumirea Saab, deci vorbim de un risc evident ca lumea să îi confunde cu noi", susţine Erik Magni, purtătorul de cuvânt al Saab AB.De celaltă parte, oamenii din spatele NAVS speră ca problema să fie rezolvată în cel mai scurt timp pentru ca planul de dezvoltare al noii companii să meargă înainte. "Sperăm ca diferendul să fie rezolvat cât de repede cu putinţă, pentru că dorim să încheiem achiziţia în următoarele luni", spune Mikael Ostlund, unul dintre purtătorii de cuvânt ai consorţiului sino-japonez creat special pentru a rezolva achiziţia Saab.
via Detroit News
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Industrie
-
Lotus a anunțat oficial că renunță la planul său de a deveni o marcă pur electrică până la finalul actualului deceniu. Viitoarele modele ale mărcii vor fi hibride și electrice cu range extender. (21.11)
-
Peste 4000 de angajați Ford din Europa urmează să fie concediați în următorii 3 ani. Forța de muncă a mărcii în Europa va fi redusă cu aproape 15% ca o măsură de reducere a costurilor. (21.11)
-
Stellantis a dezvăluit oficial o nouă arhitectură care va fi prezentă la viitoarele SUV-uri și camionete ale Grupului. Noua platformă STLA Frame va oferi cea mai multă flexibilitate dintre toate platformele, deoarece va fi compatibilă cu motoare termice, hibride, electrice și chiar cu range extender și cu hidrogen. (20.11)
- Noul Opel Frontera poate fi comandat în România: start de la 22.400 euro
- Prima imagine cu interiorul noului Hyundai Ioniq 9
- Noul Hyundai Ioniq 9 este aici: cel mai avansat SUV al mărcii are autonomie de 620 km
- Noul Hyundai Elantra N TCR Edition: versiune inspirată de cursele de turisme
- Prețuri noua Skoda Elroq în România: start de la 35.000 euro
@Mircea, mai bine scriai “compania asino-japoneză”. Ar fi fost mai funny.
Chinezi au deja produsul facut dar ei doreau un nume consacrat.
Privind exemplul Volvo si faptul ca 2/3 din productie se va muta in China lupta pt Saab sa ridicat la nivel de shah profesionist.
Saab nu va reveni niciodata la ce a fost deoarece guvernul sa saturat sa tina o firma in pierdere zeci si zeci de ani.
Muncitori nu vor o reducere drastica de salariu asa ca ori dispare ori devine chinezarie.