În prezent, la noi în țară, există o serie de drumuri expres în diferite stadii de proiectare sau execuție. Câteva exemple ar fi drumul expres Craiova - Pitești sau cel care va lega orașele Ploiești, Buzău, Focșani și Pașcani.
Problema este că, în prezent, drumurile expres nu se deosebesc cu nimic față de cele naționale europene în ceea ce privește viteza maximă admisă. Nici regimul de circulație aplicabil pe cele două categorii de drumuri nu este diferit. Însă, lucrurile se vor schimba.
Un proiect de lege vine acum să corecteze OUG 195/2002, sau Codul rutier cu alte cuvinte. Așadar, viteza maximă pe drumurile expres va fi modificată, unul dintre argumentele invocate de inițiatori fiind că acest tip de drumuri au fost proiectate cu posibilitatea adaptării la profil de autostradă, în funcție de trafic.
Pentru autovehiculele din categoriile A și B, viteza pe drumurile expres va fi extinsă de la 100 km/h la 120 km/h. Șoferii autovehiculelor din categoriile C, D și D1 vor putea atinge maxim 100 km/h, iar cei care conduc autovehicule de categorie A1, B1 și C1 vor putea circula cu maxim 85 km/h.
De asemenea, pe drumurile expres urmează să fie instituite reglementări similare cu cele pe care conducătorii auto trebuie să le respecte atunci când circulă pe autostradă.
Acestea înseamnă, printre altele, interzicerea circulației autovehiculelor cu gabarite sau mase depășite, interzicerea învățării conducerii unui vehicul și interzicerea staționării pe banda de urgență sau acostament.
De asemenea, va fi interzisă și circulația pietonilor.via Profit.ro
Am mers pe DN2 și nu mi s-a părut să fie vreo limită.
Frectie la picior de lemn.
Anul viitor va fi aceeasi statistica: Romania printre primele tari din Europa la morti in accidente rutiere!
Acum sincer: câte BMW-uri ai văzut tu PERSONAL implicate în accidente?
Ştim prea bine că sportul universal al “scoaterii din burtă” (realităţi, date, statistici) este (atât de) tipic Castei atotdominante şi, automat, prea fidelului său cerber (recte “mainstream media”), dar eu te provoc în parte…
Aşadar, ce-mi răspunzi? (nu “cum”, că este perfect previzibil din ce postură: “@inexorabil”, @cifre, @eu ş.a.m.d. – apropo, poate că, într-o zi cu soare, te vei semna fără menajamente: Securitatea Recuperată Integral).
PS. O grămadă de alte mărci pot fi remarcate printre “rachetele” de pe străzi. Desigur, retina mafiotului reţine (la auto-comandă OSF-dirijată), în materie de “infracţiuni” rutiere, doar “ghiemvieu”. De pildă, eu, unul, am sesizat tupeu în “dezvoltare” la şoferi cu…Škoda. Asta fiindcă “părintele” VW le-a livrat cehilor motoare şi sisteme din ce în ce mai performante, nu?
Exact, se moare inutil din cauză ca de atâția ani avem răbdare cu toți corupții și nesimțiți care ar fi trebuit sa construiască drumuri in România.
Suntem singura țara in care eu am condus cu majoritatea drumurilor in dublu sens.
In 500 de km dacă nu ai răbdare sa mergi cu medie de 60km/h trebuie să faci depășiri și să conduci peste limita legală.
In toate aceste situații discutăm de un risc.
Nu neg ca avem si “exemplarele” noastre de șoferi (sa zicem iresponsabili), totuși cea mai mare problemă sunt drumurile cu dublu sens.
Mașinile au performanțe tot mai bune, deci au crescut vitezele în depășiri și după cum știm se cumulează in caz de accidente frontale.
Chiar am făcut o statistica și am trecut de 25 de depășiri/ora ca și medie in unele situații am trecut de 35 (am numărat și când depășeam 2 sau 3 in aceeași manevra) adică o depășire la fiecare 2 minute… cu sau fără BMW încă nu am avut accidente. Din cauza vitezei medii destul de scăzute petrecem mai mult timp pe drumuri si inevitabil risc din cauza oboselii.
Cam asta au pe conștiința (sau ar trebui sa aibă), cei care si-a asumat rolul de a construi drumuri.
Trist, dar adevărat… și numărătoarea continua, pe lista putem fi oricare din noi pentru că nu o să apară drumuri sigure peste noapte.
Conduceți prudent!!!!
nu stiu daca stiti dar era un reportaj al unui roman care munceste in germania si vine in romania vara ca sa se dea cu masina....(adica el are acolo autostrazi fara limita de viteza dar vine in romania sa se dea cu masina....)
ca stiu ca e unul in constructie. UNUL :)
Pentru a veni astfel în întâmpinarea nevoilor dvs am crescut limita de viteza.
Problem solved