În 2024, chinezii de la BYD au comercializat 4.272.145 de vehicule NEV (New Energy Vehicles), la nivel global, și au avut o cotă de piață de 23%. A fost al treilea cel mai mare producător de automobile din lume, după vânzări.
În prezent, BYD construiește două uzine în Europa: una în Ungaria și una în Turcia.
Constructorul asiatic debarcă și în România. La invitația BYD, Automarket a călătorit la Londra pentru a conduce noul Sealion 7, dar cu această ocazie am participat și la o conferință de presă alături de Stella Li, vicepreședintele BYD.
Potrivit oficialilor mărcii, primele puncte de vânzare (inclusiv pop-up store-uri) vor fi inaugurate în România până la finalul lunii martie. Reprezentanții companiei nu ne-au dezvăluit și unde se vor afla ele.
Pe piața din România, BYD va comercializa, inițial, modele ca Atto 2, Seal și Sealion 7 (în luna septembrie). Ulterior va fi disponibil și un model surpriză.
În ceea ce privește planurile de viitor ale companiei, pe piața din România, BYD intenționează să devină numărul 1 la noi în țară.
Rămâne de văzut în cât timp va atinge acest obiectiv, dar s-a vehiculat că ar fi vorba de următorii 5 ani.via BYD
Dar restul cum ar fi abia intratii leapmotor (am vazut un c10 pe strazi ieri prin romanica) lynk&co, mg, au preturi de nesimtiti.
Spre exemplu in romania lynk&co 02 (model vandut in china cu numele z20) ni-l ofera cu 37.000 pt versiunea core si 41000 pt versiunea more, in timp ce , in china cea mai scumpa versiune (aka more) este 151.000 the scoici chinezesti. (pret retail pt consumatori)
In mod corect, cu 50% taxe vamale, acea masina ar trebui sa fie vanduta retail in europa cu 24.000 euro. Din care sa scazi si ecobonusul de rabla.
Cum justifica ei extra 16.000 euro?! Pssttt...ne facem ca nu stim, si lasam stirile mincinoase platite din presa sa se auda cum ca domne, masinile chinezesti sunt ieftine in europa, si drept urmare trebuie supra taxe .
Repet, cu suprataxe vamale de 50%, lynk&c0 02 nu are ce sa fie vandut cu mai mult de 25.000 euro pe piata europeana, pret final pt client.
BYD, e alta mancare de peste, ajunge cu modele de 360.000 de scoici la ei acolo
Dacă sealion rimează cu ieftilion, vedem, discutăm etc.
Dacă rimează cu portmoneu, cu electrica vom merge tot cu el troleu
Politica mioritică - nu facem afaceri cu ,,comuniștii" - rușii, chinezii...
tu sa faci cerere la CCR sa-i intrebi daca iti dau voie sa iti cumperi masina, si daca iti permit acest drept, sa ii rogi sa iti spuna si ce fel de masina sa iti cumperi, si poate ii rogi sa iti spuna si ce sampon de spalat creierul iti recomanda in continuare, din ala cu 3 antene, sau din ala cu aroma de bruxelles...
sa nu uiti apoi sa le si multumesti...
mare pacat e ca noi am avut istorie, si deci si experienta in domeniul auto: dacia, oltcit, aro, roman, etc, si e pacat sa nu continuam acest drum. Din pacate am primit foarte tarziu tehnologia pt masini electrice - vezi ford, iar cu dacia abia am ajuns la hibrid. Trist!
PS
vezi ca ungaria e brazdata de autostrazi fata de romania, iar toate orasele si oraselele lor arata mult mai bine decat orice ai vazut tu in romania. alea cu gdp, gnp, ppp, etc nu ne incalzesc prea mult la nivel macro.
Știu că e greu cu Google, așa că te ajut eu:
- BYD face mașini din 2003
- Tesla face mașini din 2008, mai precis a fabricat circa 2450 de Tesla Roadster până în 2012 când a lansat Tesla S. Deci, de fapt, face mașini din 2012.
Așa că mai ușor cu pianul pe scări că se varsă clapele.