Cercetătorii de la Harvard au inventat asfaltul pe care nu se poate pune polei
- Printeaza
- Comenteaza
-
Trimite pe:
Pentru că iernile grele dau bătăi de cap autorităţilor din toate ţările lumii, singura soluţie pentru ca maşinile să poată circula fără risc mare de accidente în anotimpul rece pare să vină din domeniul cercetării. Astfel, o echipă de oameni de ştiinţă din cadrul Universităţii Harvard a descoperit o suprafaţă de rulare pe care nu se aşează polei nici măcar la -30 de grade Celsius.
Este vorba de un strat superficial aplicat asfaltului care foloseşte nanotehnologia pentru a preveni împrăştierea picăturilor de apă. Dacă stropii se transformă foarte repede în gheaţă pe asfalt normal, aceştia nu reuşesc să se împrăştie pe învelişul dezvoltat de cercetătorii de la Harvard. Acesta este inspirat din textura ochilor ţânţarilor, rolul cililor fiind însă luat de milioane de lamele microscopice din silicon.
Evident, apa continuă să îngheţe la temperaturi mai coborâte de zero grade Celsius, dar forma gheţii (particule independente de gheaţă în locul unei suprafeţe mari plate acoperite) face ca aceasta să se topească rapid când roţile unei maşini calcă pe suprafaţa respectivă.
Echipa de la Harvard a început deja testele suprafeţei inventate, însă nu a prezentat implicaţiile economice ale implementării unei astfel de soluţii.
via | Yahoo
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Tehnologie
-
Mercedes-Benz a anunțat că va adopta tehnologia steer-by-wire din 2026, ceea ce înseamnă că nu există o conexiune mecanică între volan și roți. Astfel, devine primul constructor german care integrează acest sistem în modelele de serie. (23.04)
-
Volkswagen a lansat o actualizare software care aduce printre altele și celebrul joc Pac-Man. Jocul va fi disponibil pentru aproximativ 300.000 de exemplare vândute în Europa. (16.04)
-
Hyundai a anunțat oficial că va lansa anul viitor o nouă generație a sistemului său multimedia. Acesta se va numi Pleos Connect și va fi bazat pe Android. (28.03)
-
Noul Volvo S90 facelift: display central de 11.2 inch și versiune PHEV cu 80 km autonomie electrică
-
Acesta este noul Subaru Outback: două motorizări cu până la 260 CP
-
Hyundai prezintă o nouă generație de motoare hibride: consum mai mic cu 45%
-
Renault a dezvoltat un sistem hibrid care poate fi montat în mașinile electrice
-
Noi detalii despre Mazda EZ-60: versiune cu motor termic pe post de generator
Daca tot veni vorba, un nanometru este 1×10^-9m adica 0,0000000001m, iar un nanotub are cativa nanometrii diametru.
În primul rând dacă la noi un km costă de ordinul milioanelor de euro doar pentru asfaltare, nu vreau să știu cât vor cere guvernantii români pentru a aplica un strat de asfalt cu asemenea tehnologie.
În alta ordine de idei, de masini de dezapezire tot va fi nevoe pentru că din câte am citit în articol, asfaltul nu topește sau îndepărtează si zapada care se depune si care se va transforma in gheață prin călcare. De aceea din acest punct de vedere nu ar fi viabil pe străzi.
Nu în ultimul rând, acel micro, nano-strat s-ar uza foarte repede tocmai datorită dimensiunilor lui, astfel că acel asfalt ar deveni unul normal, într-un timp record, unde mai pui caruța de bani dată/km de asfaltare.