Bateriile în stare solidă reprezintă următorul pas pentru tranziția către un viitor electric. Unele mărci consacrate, cum ar fi Toyota și Nissan, au anunțat deja planuri de a lansa viitoare modele electrice cu astfel de baterii până la începutul deceniului viitor. Bateriile în stare solidă vor oferi mai multă longevitate, o autonomie mai mare și timpi de încărcare mult mai mici.
Acum, o astfel de baterie a fost creată și de către un grup de cercetători din cadrul Universității Harvard. Grupul de cercetători sunt studenți ai Școlii de Inginerie și Științe Aplicate din cadrul Universității. Bateria creată de acești studenți poate fi încărcată în doar 10 minute și va putea fi apoi descărcată și reîncărcată de peste 6000 de ori.
Noua baterie dezvoltată de acești cercetători are în compoziția sa anod de litiu metalic, în locul tradiționalului anod de grafit. Anozii de litiu metalic au o capacitate de 10 ori mai mare decât cei de grafit și se folosesc și de particule de siliciu de dimensiuni microscopice care previn formarea dendritelor pe suprafața anozilor.
Cercetătorii de la Harvard au testat intens noua baterie.
Rezultatele arată că aceasta reușește să-și mențină 80% din capacitatea sa inițială după 6000 de cicluri de utilizare. Mai mult, Biroul de Dezvoltare Tehnologică de la Harvard a licențiat deja tehnologia sa către compania americană Adden Energy, o companie fondată de 4 absolvenți ai celebrei universități.via Carscoops
Comentarii (5)