Esential
325 | de cai putere oferea Bullit-ul lui Steve McQueen. |
Filmele de la Hollywood sunt intotdeauna condimentate cu masini exotice care individualizeaza personajele principale si satisfac exigentele pasionatilor auto sau cinefililor. Istoria Hollywood a consemnat aparitia pe platourile de filmare a unor modele de colectie care s-au vandut apoi cu sume uriase in cadrul unor licitatii private.
Astazi, Automarket va propune o trecere in revista a celor mai populare masini care au debutat in peliculele hollywoodiene.
Batmobil
O sa incepem cu cea mai veche dintre celebritatile auto, masina creata pentru Batman din filmul cu acelasi nume. Primul Batmobil a luat nastere in 1939, fiind creat de Bob Kane pentru benzile desenate Batman.
Desi au fost create mai multe masini pentru supererou, cea mai celebra creatie este cea construita pentru serialul american de televiziune care a rulat intre 1966 si 1968. Exemplarul era bazat pe un concept creat de Ford, un Lincoln Futura din acelasi an. Caroseria conceptului Futura a fost gandita si dezvoltata de Ghia, o casa de design cu sediul in Italia.
Toate Batmobil-urile create au fost echipate de-a lungul anilor cu o serie de elemente unice care au individualizat exemplarele. Printre acestea amintim: un scaun care se catapulteaza, un reactor nuclear sub capota, un computer de bord conectat la resedinta supereroului, geamuri antiglont si tevi de esapament care emit un fum dens capabil sa piarda urmele politiei.
DeLorean
O alta masina care a facut senzatie pe platourile americane de filmare a fost superbul DeLorean a doctorului Brown, personajul principal al filmului "Inapoi in viitor". Masina care a jucat in film putea functiona cu bere sau coji de banane si putea transporta pasagerii sai pana in anul 2015 si inapoi.
Modelul DeLorean modificat de inginerii mecanici de pe platoul de filmare era echipata cu usi cu deschidere verticala, o podea din fibra de sticla si panouri din inox nefinisat.
Doar 9000 de exemplare ale modelului DeLorean au fost produse, in acest moment doar 6500 dintre acestea fiind in stare de functionare. Din pacate masina a fost distrusa pe parcursul serialului.
Aston Martin DB5
Dintotdeauna imaginea lui James Bond a fost asociata cu modelele Aston Martin.
Un exemplar care a facut furori pe platourile de filmare este modelulul DB5 care a servit unor actori celebri ca Sean Connery, Roger Moore sau Pierce Brosnan.Masina a fost folosita initial in Goldfinger pentru ca era cea mai noua aparitie din acea perioada, stabilind de atunci o moda privind aparitia celor mai noi modele Aston Martin in peliculele James Bond.
In ianuarie 2006, un exemplar original DB5 a fost vandut la o licitatie din Arizona pentru 2.090.000 milioane de dolari.
Lista dotarilor ciudate care s-au regasit pe DB5-ul original include: mitraliere de 30 mm in partea frontala, lame retractabile in jante, luneta si parbriz antiglont, telefon mobil, radar si sistem de urmarire, scaun cu posibilitate de catapultare pentru pasager, pompita de ulei in partea posterioara, tevi de esapament cu fum dens, placute de inmatriculare interschimbabile, pistol sub scaunul soferului si un tun de apa.
Eleanor si Nicholas Cage
Nicholas Cage a avut onoarea de a conduce o alta "vedeta auto" de la Hollywood. Este vorba despre Eleanor, vedeta filmului "Gone in 60 seconds", care si-a facut aparitia printre o sumedenie de alte supercaruri exotice.
In celebra pelicula de actiune au "jucat" doua exemplare Ford Mustang din 1973, una pentru scenele de pe sosea si una pentru cascadoriile necesare. In interiorul exemplarelor au fost montate roll cage-uri imprumutate din Nascar pentru siguranta cascadorilor.
Masina care a scapat teafara din film a fost expusa de-a lungul timpului in mai multe muzee si expozitii cu specific automobilistic. In timpul filmarilor, in masina s-au accidentat doi cascadori care insa si-au revenit repede si si-au putut relua munca.
Herbie Volkswagen Beetle
O alta masina celebra la Hollywood este Herbie, un Volkswagen Beetle cu numarul 53 imprimat pe capota. Acesta debuteaza in filmul "Love bug" a carui actiune se desfasoara doar in jurul sau, o masina care concureaza cu atitudine in curse de performanta.
Masina a luat nastere in cartea lui Gordon Buford "Car, Boy, Girl", publicata in 1961. Herbie si-a primit numele de la mecanicul sau, unchiul Steinmetz, al carui nas rupt in urma unei aventuri la box, inspira nasul micului Beetle.
Herbie era propulsat de un motor imprumutat de la un Porsche 356 despre care nu se stiu insa prea multe detalii.
Printre gadget-urile care echipeaza mica vedeta se numara usile cu deschidere automata.
Ford Mustang Bullit
Steve McQueen se poate lauda de asemenea ca a condus o masina legendara. Este vorba despre Ford Mustang Bullit GT 390, un muscle-car de 325 cai putere storsi dintr-un motor V8 de 6.4 litri conectat la o transmisie manuala cu patru trepte.
Masina a ramas in istoria peliculelor de la Hollywood pentru celebra urmarire de sapte minute, de pe strazile Los Angeles-ului, filmata fara efecte speciale la viteze de peste 177 km/h.
Pentru filmarea scenelor lui Bullit, Warner Bross a folosit doua exemplare Ford Mustang Fastback modificate de Max Balchowski, un vechi pilot si mecanic. Acesta a inlocuit amortizoarele si a marit puterea motorului celor doua "vedete" care au filmat non-stop timp de doua saptamani.
Din nefericire unul din exemplare a fost casat iar celalalt a fost vandut de catre muncitorii Warner Bros, in prezent existand informatii potrivit carora masina ar fi deja abandonata.
MINI si "The Italian job"
In mult mai recentul "The italian job", vedetele pe patru roti au fost trei modele Mini de culoare alba, rosie si albastra. Pentru filmarea scenelor prin traficul aglomerat al Los Angeles-ului au fost necesare insa 32 de exemplare ale modelului britanic.
Unul din vedetele filmului, un Mini cu motor de 1.6 litri, supraalimentat, de 163 de cai putere se putea lauda cu 200 de kilograme in minus, comparativ cu versiunea de serie a modelului Cooper S.
Unul din exemplarele folosite pentru filmarea scenelor din pelicula de actiune a fost echipat cu doua volane, unul pentru actor si unul pentru pilotul profesionist, care controla de fapt masina. Exemplarul modificat poate fi admirat la fabrica Mini din Oxford, Anglia.
Atunci cand casa de productie a anuntat ca va lansa un trailer al filmului, 500 de fani Mini si 250 de modele britanice au fost prezente la studiourile Paramount Pictures din Los Angeles.
si in plus se mai puteau adauga multe modele legendare aici da e interesant si ce e deja