Cel mai bun prieten al omului
- Printeaza
- Comenteaza
- Trimite pe:
Seat a prezentat la Congresul ITS (Intelligent Transportation Systems) de la Londra un sistem de interactiune intre masina si sofer inglobat de proiectul AIDE, dezvoltat de Uniunea Europeana. Acesta a fost dezvoltat timp de doi ani in Centrul Tehnic Seat si este parte integranta a unui prototip Leon. Scopul sau este de a creste siguranta in rulare generand informatii in timp real legate de evenimentele exterioare, de masina si de sofer.
Practic, sistemul dezvoltat de Seat aduce masina la un nivel de inteligenta atat de dezvoltat incat aceasta poate lua decizii independente. Iata cateva dintre acestea:
- Atunci cand soferul isi muta privirea de la directia de mers iar masina este intr-un pericol potential, se declanseaza automat un indicator luminos si unul acustic pentru a-i atrage atentia celui de la volan.
- Masina emite un sunet de avertizare si trimite vibratii in volan daca detecteaza faptul ca soferul a adormit.
- Daca soferul primeste un apel prin sistemul blue-tooth instalat la bordul masinii in timpul unei manevre care necesita concentrare si atentie (depasire, curba periculoasa) sistemul pune apelul in asteptare pana in momentul in care respectiva manevra se incheie.
Elementele care ajuta noul sistem de siguranta sunt un pachet de senzori care controleaza miscarea ochilor soferului si ritmul de clipire, un radar care detecteaza obiectele din trafic, un sistem GPS si o retea specifica de comunicare.
In completarea sistemului de siguranta, Centrul Tehnic Seat a dezvoltat noi solutii pentru usurarea interactiunii dintre sofer si vehicul, cum sunt comenzile amplasate pe volan care permit accesarea tuturor meniurilor prin intermediul senzorilor vocali.
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Tehnologie
-
Porsche a pregătit o actualizare over-the-air pentru sistemele multimedia ale mașinilor sale. Odată cu noua actualizare, aplicația YouTube este acum instalată și poate fi accesată doar de pasagerii din față. (12.12)
-
BMW a lansat o nouă tehnologie de conducere autonomă, care permite mașinilor proaspăt construite să se conducă autonom în interiorul uzinelor. De această tehnologie beneficiază și Mini. (27.11)
-
Mercedes-Benz a mărit viteza maximă a sistemului său de conducere autonomă prezent la modelele sale. Astfel, toate modelele noi dotate cu acest sistem se vor putea conduce singure până la o viteză maximă de 95 de km/h. (24.09)
- Skoda Kylaq a intrat în producția de serie în India. Preț de pornire, 8.700 de euro
- STUDIU: Doar 1% din proprietarii de mașini electrice ar reveni la termice
- Dacia: 10.000 de comenzi înregistrate, în 2024, pe platforma de vânzări online
- BMW: Toate modelele diesel, produse în Germania, alimentate inițial cu ulei vegetal hidrotratat
- Honda Prelude se întoarce. Din 2026 și în Europa
Ce ziceti de cartofi prajiti? Mda, se pare ca nu face si d`astia. Cand o face mai discutam