Britanicii au inventat un nou material pentru construcţia de automobile: Inrekor
- Printeaza
- Comenteaza
-
Trimite pe:
O companie din Marea Britanie a dezvoltat un nou aliaj pentru a construi autovehicule. Materialul se numeşte Inrekor, precum compania care l-a inventat şi este o structură ultra-uşoară de AAPRO, o spumă bazată pe polipropilenă care este injectată între fâşiile de aluminiu. Inrekor este cu mult mai uşor decât actualele aliaje şi compozite folosite în industria auto în acest moment, iar rezistenţa sa este egală cu cea a materialelor convenţionale. Spre deosebire de acestea, Inrekor este 100% recliclabil, iar autoturismele construite cu ajutorul său sunt cu 15% mai uşoare decât echivalentul lor convenţional.
Noua structură este la fel de sigură ca actualele şasiuri folosite în prezent în industra auto. În cadrul testelor independente realizate de Warwick Manufacturing Group, şasiul a prezentat un nivel de rigiditate la fel de bun ca al unui model cu cinci stele EuroNCAP, deşi are o masă cu 40 de kilograme mai mică. Testele cu Inrekor vor continua pe viitor şi britanicii au deja un contract cu un producător important de automobile, al cărui nume nu l-au anunţat.
Tehnologia Inrekor este la doi ani distanţă de la un vehicul pregătit de producţie.
Cu toate acestea, cei de la Inrektor au rezvoltat o versiune proprie a lui Porsche 356 Speedster. Prototipul bazat pe 356 Speedster este realizat cu scop demonstrativ şi va fi vândut în serie limitată pe piaţa din Marea Britanie. În comparaţie cu modelul standard, versiunea Inrekor este cu 300 de kilograme mai uşoară.Via | Autocar
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Tehnologie
-
Hyundai a anunțat oficial că va lansa anul viitor o nouă generație a sistemului său multimedia. Acesta se va numi Pleos Connect și va fi bazat pe Android. (28.03)
-
General Motors și Nvidia și-au unit forțele pentru a crea cipuri și software pe bază de inteligență artificială pentru viitoarele mașini autonome. (19.03)
-
Chinezii de la BYD au dezvăluit o nouă platformă dedicată care va fi prezentă la viitoarele sale modele electrice. Cu noua platformă, viitoarele modele electrice ale mărcii vor putea fi încărcate foarte rapid, cu un curent maxim de 1000 kW. (17.03)
-
Prețuri noua Mazda 6e în România: start de la 43.500 euro
-
Deschizător de drumuri
-
Noul Renault 4 electric poate fi comandat în România: start de la 28.900 de euro
-
(P) Programul Rabla 2025: Cum să-ți schimbi mașina cu ajutorul finanțării 123Credit.ro
-
Versiuni noi pentru Toyota Hilux: în premieră, sistem mild-hybrid de 48 de volți
In concluzie, astia ori fabuleaza, ori nu sunt pozele oficiale publicate de ei, ori sunt pozele unui alt proiect.
La prima vedere, pare sa fie opera unuia care se pricepe cat de cat sa modeleze intr-un soft dedicat, dar care nu intelege prea bine termenul de autovehicul rutier. De fapt, nici nu trebuie sa se priceapa prea bine pentru ca oricum componentele complicate si mai detaliata din desene probabil sunt importate dintr-o biblioteca si doar asamblate iar cateva placi de aluminiu sau Inrektor (sau Inrekor) poate sa deseneze si cateaua mea.
Ma asteptam sa vad ceva mai spectaculos. Inteleg ca atunci cand folosesti niste materiale noi, neconventionale, apar modificari ale formelor si solutiilor constructive conventionale, dar trebuie respectate in continuare niste principii.
Bai frate ce carcotasio mai sunt unii!!!