Proiectul Art Car de la BMW a debutat în 1975 și a transformat unele modele ale constructorului german în adevărate opere de artă.
Povestea a început în momentul în care pilotul francez Herve Poulain l-a invitat pe artistul Alexander Calder să deseneze pe un exemplar BMW E9 3.0 CSL cu care acesta urma să concureze în cursa de 24 de ore de la Le Mans din 1975.
La scurt timp, alți artiști și-au pus amprenta într-un mod specific asupra modelelor produse de constructorul bavarez. Iar unul dintre cele mai interesante este cel realizat de Andy Warhol în 1979. Vorbim despre un BMW M1 care a concurat în cursa de 24 de ore de la Le Mans din 1979 și care a încheiat pe locul secund al clasei și pe poziția a șasea în ierarhia generală.
Fotograful Stephan Bauer, cel care a câștigat competiția "Shootout 2018" organizată de BMW Group Classic, a primit din partea nemților un premiu special: realizarea unei ședințe foto cu un model la alegere din colecția de vehicule istorice a constructorului german.
Iar Bauer a ales BMW M1 Art Car.
Anul acesta, proiectul realizat de Andy Warhol împlinește 40 de ani, iar ședința foto s-a desfășurat într-o uzină abandonată din Koln. Fotograful a ales acest decor pentru a putea scoate și mai mult în evidență culorile folosite de Warhol pe mașina de competiție.Până în acest moment, proiectul BMW Art Car a ajuns la 19 exemplare, iar colecția de mașini pictate a adunat semnăturile unor artiști celebri precum Andy Warhol, Roy Lichtenstein, David Hockney, Michael Jagamara Nelson și Jeff Koons. Cel mai recent BMW Art Car este un M6 GT3 realizat în 2017 de artistul Cao Fei din China.
Cu măzgălelile !!!
...ar suna părerea mea (recunosc, un pic extremistă și implicit discutabilă), dar n-am cum să-l admir pe răposatul, dar și supraevaluatul pseudo-hartist. :-)
(n.b.: Multe ar fi de spus pe tema promovării din interese obscur-monetare a falselor valori în arta de toate genurile, dar aș fi offtopic.)
OK,n-am nimic cu gusturile oricui își trage vreun airbrush pe capotă, dar -- după mine -- doar caroseriile unor (puține) mașini pot fi considerate opere de artă-n sine,.
Ba chiar și interioarele unora... dar în niciun caz petele astea de vopsea.