"Autostrada electrică", testată în Franța în 2025. Ar putea încărca mașinile electrice în mers

de Alexandru Monenciu
Vineri, 27.09.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Potrivit celor mai recente informații, așa numita "autostradă electrică" va fi testată în Franța, în 2025. Pe scurt, acest experiment poate încărca, în mers, bateriile mașinilor electrice.

Țările nordice sunt printre primele care se angajează să adopte diverse tehnologii de electrificare a mașinilor. Spre exemplu, pe mai multe drumuri naționale din Suedia, există un sistem care face posibilă reîncărcarea bateriei unei mașini cu zero emisii în timpul deplasării.

Această "autostradă electrică" va fi testată, în 2025, și în Franța. Investiția de 26 de milioane de euro va fi finanțată de Banca Publică de Investiții, iar realizatorii sunt companiile Vinci Autoroutes și Hutchinson.

La acest experiment participă și universitatea Gustave Eiffel.

Pe scurt, experimentul presupune instalarea unui cablu electric la circa 10 centimetri sub asfalt, pe axa longitudinală a drumului. Mai apoi, bobinele de cupru, îngropate în pământ și alimentate de la rețeaua electrică, emit un câmp magnetic pe care un senzor instalat sub mașină îl transformă din nou în electricitate.

Această încărcare prin inducție a mașinilor electrice va avea ca rezultat o autonomie crescută.

De asemenea, dimensiunile și greutatea bateriilor va fi redusă.

"Nu este un artificiu tehnologic. La o putere de 200 de kilowați, ați putea reîncărca 50% din bateria unei mașini conducând timp de 10 minute pe banda din dreapta," susține Louis du Pasquier, director pentru mobilitate cu emisii reduse de carbon la Vinci Autoroutes.

Proiectul va fi implementat, în 2025, pe autostrada A10, la sud-vest de Paris, în apropiere de Saint-Arnoult-en-Yvelines, pe o porțiune de doi kilometri.

via Economica

Comentarii (6)

  • Depinde de tarif, foarte probabil sa fie libera acea banda precum statiile ultra-fast-charge, unde nu se inghesuie lumea la 3,5 lei/kWh.
    5 3
  • excelenta idee, nu neaparat noua, dar e clar ca de-acum inainte se vor gasi permanent solutii pentru optimizarea masinilor electrice.

    bobine de cupru, îngropate în pământ. sper conationalii nostri plecati la "specializare" in franta sa nu afle de ele, mancati-as
    5 3
  • Ideea nu e noua si dupa cum se mentioneaza deja e testata prin Suedia.
    Saracii aia cu Volvo testeaza si incarcarea unor modele XC40 pentru ride sharing in timp ce asteapta clientii.
    Cat despre romanasi, mancat-as:
    https://ziare.com/romani/romani-germania-cupru-furat-o-tona-bmw-1770428
    https://www.romaniatv.net/accident-grav-in-mehedinti-dupa-ce-trei-hoti-urmariti-de-politie-au-intrat-cu-bmw-ul-intr-un-tir-barbatii-furasera-mai-multe-cazane-de-tuica-din-cupru_8474467.html
    https://www.reporteris.ro/magazin/vedete/item/92868-rom%C3%A2ni-acuza%C8%9Bi-c%C4%83-au-furat-cupru-de-jum%C4%83tate-de-milion-de-euro,-%C3%AEn-italia.html
    Faptul ca foloseaua BMW-uri e o pura intamplare, nu are nicio legatura marca cu hotia.
    2 2
  • @@eu - BMW e buna ca "get away car", dar trebuie sa stii sa o stapanesti...
    1 0
  • Iti dai seama panarama de la 14.54 ce merge el in electrotroaca cu prietenul lui si se pipaie in timp ce troaca se incarca.
    1 1
  • da, excelenta idee, s-a creat problema, acum se incearca tot felul de solutii fanteziste care nu fac altceva decat sa creasca consumul de orice (inclusiv de petrol, indirect)
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru